Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru

Hafta sonu kahvaltılarınız ve çay saatlerinizde aileniz ve sevdikleriniz için nefis bir börek yapabilmek için kullanabileceğiniz mayalı bir hamurdur. El açması börek yapmaktan çekinen kişilerin de rahatlıkla kullanabileceği bu hamur, börek yapmayı planladığınız zaman yufka ya da milföy hamurları yerine ideal bir seçenektir.

Börek Hamuru Malzemeleri

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta (Birinin sarısı kullanılmayacak)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir bardak ılık süt içerisine kuru mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın. Karışımı ılık bir yerde bekleterek mayanın kabarmasını sağlayın. Hamur yoğurma kabına bir yumurtayı tamamen kırın, ikinci yumurtanın ise sadece akını kullanın. Sarısını böreğinizin üzerine sürmek için ayırabilirsiniz. Yumurtayı iyice çırpın. Yumurtayı çırptıktan sonra sıvı yağ, ılık su ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Kabaran mayalı karışımı da sıvıların içerisine alıp iyice karıştırın.

Tüm sıvılar karıştıktan sonra unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Pürüzsüz bir hamur elde ettiğinizde hamuru yoğurma kabından çıkarın ve kabın dibine biraz un serpiştirin. Hamuru tekrar kabın içerisine alın ve üzerine de biraz un serpiştirin. Bir bezle üzerini örtüp ılık bir yerde 45 dakika bekletin. Bekleyip mayanın etkisiyle şişen hamuru birkaç tur daha yoğurun. Bu sayede mayanın etkisiyle şişen hamurun içerisindeki hava kabarcıklarından kurtulursunuz. Daha sonra bu hamuru bezelere ayırarak un yardımıyla açıp dilediğiniz gibi börek yapmaya başlayabilirsiniz.

Ekstra İpuçları

  • Hamurun daha lezzetli olması için içerisine bir miktar yoğurt ekleyebilirsiniz.
  • Hamuru yoğururken elinizi ara sıra yağlayarak daha pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.
  • Hamuru dinlendirme süresi boyunca üzerini nemli bir bezle örtmek, hamurun kurumasını önler.
  • Börek yaparken hamurun üzerine sürmek için ayırdığınız yumurta sarısına biraz süt ekleyerek böreğinizin daha parlak ve kızarmış görünmesini sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Mayalı börek hamuru, hem lezzetli hem de pratik börekler yapmanız için ideal bir seçenektir. Yukarıdaki adımları takip ederek kolayca hazırlayabileceğiniz bu hamurla, sevdikleriniz için nefis börekler yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fahim

11 Temmuz 2024 Perşembe

Hafta sonu kahvaltısı için mayalı börek hamuru denemek istiyorum ama mayanın kabarması için ne kadar beklemem gerekiyor? Ayrıca yoğururken hamurun ele yapışmaması için ne gibi önerileriniz var?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Fahim, mayalı börek hamurunun kabarması için genellikle 1 saat kadar beklemeniz yeterli olur. Ancak bu süre, ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Sıcak bir ortamda mayalanma süresi daha kısa olabilirken, soğuk bir ortamda daha uzun sürebilir. Hamurun ele yapışmaması için yoğururken ellerinizi ve yoğurduğunuz yüzeyi hafifçe unlayabilirsiniz. Ayrıca, hamuru yoğururken azar azar sıvı yağ kullanmak da hamurun yapışmasını önleyecektir. Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sosisli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

1 Dilim Börek Kaç Kalori?

1 Dilim Börek Kaç Kalori?

Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri