Börek Hamuru Hafta sonu kahvaltılarınız ve çay saatlerinizde aileniz ve sevdikleriniz için nefis bir börek yapabilmek için kullanabileceğiniz mayalı bir hamurdur. El açması börek yapmaktan çekinen kişilerin de rahatlıkla kullanabileceği bu hamur, börek yapmayı planladığınız zaman yufka ya da milföy hamurları yerine ideal bir seçenektir. Börek Hamuru Malzemeleri
Börek Hamuru Nasıl Yapılır? Öncelikle bir bardak ılık süt içerisine kuru mayayı ve şekeri ekleyip karıştırın. Karışımı ılık bir yerde bekleterek mayanın kabarmasını sağlayın. Hamur yoğurma kabına bir yumurtayı tamamen kırın, ikinci yumurtanın ise sadece akını kullanın. Sarısını böreğinizin üzerine sürmek için ayırabilirsiniz. Yumurtayı iyice çırpın. Yumurtayı çırptıktan sonra sıvı yağ, ılık su ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Kabaran mayalı karışımı da sıvıların içerisine alıp iyice karıştırın. Tüm sıvılar karıştıktan sonra unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Pürüzsüz bir hamur elde ettiğinizde hamuru yoğurma kabından çıkarın ve kabın dibine biraz un serpiştirin. Hamuru tekrar kabın içerisine alın ve üzerine de biraz un serpiştirin. Bir bezle üzerini örtüp ılık bir yerde 45 dakika bekletin. Bekleyip mayanın etkisiyle şişen hamuru birkaç tur daha yoğurun. Bu sayede mayanın etkisiyle şişen hamurun içerisindeki hava kabarcıklarından kurtulursunuz. Daha sonra bu hamuru bezelere ayırarak un yardımıyla açıp dilediğiniz gibi börek yapmaya başlayabilirsiniz. Ekstra İpuçları
Sonuç Mayalı börek hamuru, hem lezzetli hem de pratik börekler yapmanız için ideal bir seçenektir. Yukarıdaki adımları takip ederek kolayca hazırlayabileceğiniz bu hamurla, sevdikleriniz için nefis börekler yapabilirsiniz. Afiyet olsun! |
Fahim
11 Temmuz 2024 PerşembeHafta sonu kahvaltısı için mayalı börek hamuru denemek istiyorum ama mayanın kabarması için ne kadar beklemem gerekiyor? Ayrıca yoğururken hamurun ele yapışmaması için ne gibi önerileriniz var?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeFahim, mayalı börek hamurunun kabarması için genellikle 1 saat kadar beklemeniz yeterli olur. Ancak bu süre, ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Sıcak bir ortamda mayalanma süresi daha kısa olabilirken, soğuk bir ortamda daha uzun sürebilir. Hamurun ele yapışmaması için yoğururken ellerinizi ve yoğurduğunuz yüzeyi hafifçe unlayabilirsiniz. Ayrıca, hamuru yoğururken azar azar sıvı yağ kullanmak da hamurun yapışmasını önleyecektir. Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!