Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Patatesli Börek

Açma patatesli börek, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Bu tarifte, hazır yufka yerine evde hazırlayacağınız hamur ile böreğinizi yaparak, lezzeti bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Özellikle patatesli börekler, yumuşak dokusu ve zengin içeriğiyle birçok kişinin favorisi olmuştur.

Hamur İçin Gerekli Malzemeler

  • Yeteri kadar elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yeteri kadar ılık su veya süt-su karışımı

İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Hamurun Arası İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 fincan sıvıyağ

Üzeri İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı çörek otu veya susam

Açma Patatesli Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle unu geniş bir karıştırma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yaş mayayı bir kaseye alıp üzerine bir çay bardağı su ekleyin ve çatal yardımıyla ezin. Eriyen mayayı unun ortasına dökün. Kalan hamur malzemelerini de ekleyerek, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini bir bez veya streç filmle kapatıp, ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

Bu sırada patatesleri yıkayıp kabuklarını soyun ve rendeleyin. Rendelenmiş patateslerin içine kuru soğan hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Kuru soğanı ince doğrayıp tereyağı ile kavurun ve patates karışımına ekleyin. İç harcı bir kenarda bekletin.

Mayalanan hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp, 10 eşit bezeye ayırın. İlk bezeyi tezgahın üzerinde oklava veya merdane yardımıyla açın. Yufkanın boyutu tepsi boyutundan biraz büyük olmalıdır. Açtığınız hamuru yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Her katı tereyağı ve sıvıyağ karışımı ile yağlayarak 5 kat yapın. Beşinci katta patatesli iç harcı eşit şekilde yayın. Kalan bezeleri de aynı şekilde açıp yağlayarak üst üste dizin.

En üst kat için yumurta sarısı, tereyağı ve sıvıyağ karışımını hazırlayın. Hazırladığınız karışımı böreğin üzerine sürün ve çörek otu veya susam serpin. Böreği 180-200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp bir süre dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiğ Börek Nasıl Yapılır?

Çiğ Börek Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Lavaş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Lavaş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Börek Oktay Usta

Peynirli Börek Oktay Usta

Sigara Böreği Tarifi Oktay Usta

Sigara Böreği Tarifi Oktay Usta

Mikrodalgada Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mikrodalgada Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Börek Tarifleri Oktay Usta

Börek Tarifleri Oktay Usta

Kek Kalıbında Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kek Kalıbında Börek Tarifi ve Malzemeleri