Yufkalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Yufkalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Patatesli Börek

Yufkalı patatesli börek, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Bu börek, farklı şekillerde hazırlanabilir; gül böreği, kol böreği, tepsi böreği veya muska şeklinde sunulabilir. Bu makalede, yufkalı patatesli böreğin kol böreği şeklinde nasıl hazırlanacağını detaylı bir şekilde ele alacağız. Hazır yufkaların kullanılması, bu tarifi oldukça pratik hale getirir. İç malzemesinin hazırlanması dışında, evde ekstra bir çaba gerektirmez. Şimdi, yufkalı patatesli böreğin malzemeleri ve yapım aşamalarını adım adım inceleyelim.

Yufkalı Patatesli Börek İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet hazır yufka
  • 6 adet patates
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz
  • Arzu ederseniz kırmızı toz biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1,5 yemek kaşığı margarin

Yufkalı Patatesli Börek Nasıl Yapılır?

Böreğimizi hazırlarken her şeyi planlı yaparsak, işimiz daha kolaylaşır. Öncelikle fırın tepsimizi yağlayalım ve bunu kenarda bekletelim. Bu arada patatesleri suyun içine koyarak haşlamaya başlayalım. Fazla ezilmeyecek kadar pişmeleri yeterli olacaktır. Daha sonra kabuklarını soyarak geniş bir tabağa alalım. Bunları çatalla ezebilirsiniz. Diğer tarafta tavada margarinle rendelediğiniz kuru soğanı hafif soteleyin. Bunu ezdiğiniz patatesin içine karıştırın. İçine karabiberi, kırmızı toz biberi ve tuzu ilave edin. Hepsini karıştırarak, böreğin iç harcını hazırlamış olalım.

Şimdiki aşamada yufkaları sarmaya başlayalım. İlk olarak süt ve sıvı yağı karıştırarak böreğin içine süreceğimiz sosu hazırlayalım. Yufkaları yarım olarak saracağız. Bu nedenle hepsini ortadan kesin. Yufkanın içine sostan sürerek, geniş tarafına patatesli harçtan koyalım. Kenarlarını içe kıvırarak, rulo şeklinde saralım. İlk parçayı gül böreği gibi sarıp, tepsinin orta kısmına koyalım. Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayacağız. Bu ortadaki yufkanın etrafına saracağız. Böylece kol böreğini tamamlamış olacağız. En son olarak bıçakla böreğin kesilmesini yapalım. Uygun boyda keselim. Böreğin üzerine kalan sosla karıştırdığımız yumurta sarısını sürelim. Artık yufkalı patatesli börek pişmeye hazır. Fırını 200 dereceye ayarlayın, ısınınca tepsiyi fırına koyabilirsiniz. Üzeri nar gibi kızardığında, yufkalı patatesli böreği sevdiklerinize sıcak olarak ikram edebilirsiniz. Dilerseniz patatesli harcın içine rendelenmiş kaşar peyniri de ilave edebilirsiniz. Böyle daha lezzetli bir börek yiyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Yufkalı patatesli böreğin daha lezzetli olması için bazı ipuçları sunabiliriz. Örneğin, patateslerin haşlanırken fazla su çekmemesi için az suda haşlamaya özen gösterin. Ayrıca, iç harcına ekleyeceğiniz baharatları kendi damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. İç harcına ince doğranmış maydanoz veya dereotu ekleyerek böreğinize farklı bir tat katabilirsiniz. Böreğin üzeri için kullanacağınız yumurta sarısına bir tutam şeker eklemek, böreğin daha parlak ve güzel kızarmasını sağlayacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mazlum

12 Temmuz 2024 Cuma

Ya patatesleri haşlarken fazla su çekmemesi için ne kadar su kullanmalıyım? Ayrıca, börek içine ekleyeceğim baharatlar konusunda başka önerileriniz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mazlum,

Patatesleri haşlarken fazla su çekmemesi için tencereye patateslerin üzerini bir parmak geçecek kadar su koyman yeterli olacaktır. Bu, patateslerin fazla su çekmesini engeller ve daha ideal kıvamda haşlanmalarını sağlar.

Börek içine ekleyeceğin baharatlar konusunda ise klasik tuz ve karabiberin yanı sıra, kırmızı pul biber, kimyon ve nane de oldukça lezzet katacaktır. Ayrıca, biraz kekik veya biberiye de farklı bir aroma sağlayabilir. Damak tadına göre bu baharatları deneyebilirsin.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Börek Tarifleri Oktay Usta

Börek Tarifleri Oktay Usta

Patatesli Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta

Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta

Haşhaşlı Börek Oktay Usta

Haşhaşlı Börek Oktay Usta

Börek İçi Tarifleri ve Malzemeleri

Börek İçi Tarifleri ve Malzemeleri

Fırında Sigara Böreği Oktay Usta

Fırında Sigara Böreği Oktay Usta

Börek Şekilleri Nelerdir?

Börek Şekilleri Nelerdir?

Börek Tarifleri Peynirli Tarifi ve Malzemeleri

Börek Tarifleri Peynirli Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Börek Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Börek Tarifi ve Malzemeleri

Serpme Börek Tarifi ve Malzemeleri

Serpme Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kabak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kabak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Patatesli Börek

Hazır Yufkadan Patatesli Börek

Sodalı Börek Oktay Usta

Sodalı Börek Oktay Usta

Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri