Kürt Böreği Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Kürt Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kürt böreği, çok eski yıllardan beri insanlar tarafından çok fazla tüketilen ve çok sevilen bir börek türüdür. Tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanan bu börek, geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak bir kişinin yaparak para kazandığı bu börek, zamanla herkes tarafından yapılarak tüketilmeye başlanmıştır. Bu şekilde hızlı bir yayılma gösteren Kürt böreği, en çok sevilen yiyecekler arasındadır. Böreğin adı ise herhangi bir ırkçı düşünceye dayanmadan, sadece o dönemin genel adlandırması ile Kürt böreği olarak verilmiştir. Bu böreğin adı herhangi bir nedene bağlanarak değil, sadece o dönemin genel adlandırması ile Kürt böreği olarak verilmiştir. Böreğin içerisinde kullanılan malzemeler ne kadar çeşitli olursa olsun, elde edeceğiniz lezzet o kadar güzel olacaktır. Bu lezzeti sizler de tatmak için kolay bir şekilde pratik olarak yapabilir ve son derece muhteşem lezzeti tadabilirsiniz. Bu böreği ilk kez tadan kişiler, genellikle evlerinde de bu böreği yapmaktadır. Kürt böreğinin aslında yapılışı oldukça basittir. Bu nedenle sizler de zorlanmadan kolay bir şekilde bu böreği yapacaksınız. Son olarak belirtmek isterim ki Kürt böreğinin iki çeşidi bulunmaktadır. Biz bunlardan birini sizlerle yapacağız. Kolay gelsin.

Kürt Böreği Malzemeler
  • Beş su bardağı buğday unu
  • 200 gram margarin
  • İki adet yumurta
  • Bir paket kadar kabartma tozu
  • Yaklaşık bir çay bardağı yoğurt
  • Yaklaşık yarım çay bardağı pudra şekeri
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı kadar su
  • Ve son olarak üzerinde kullanmak için ayrıca pudra şekeri

Kürt Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş ve derin bir leğen içerisine unu boşaltalım. Daha sonra ise bu unu ortasını açarak içerisine yumurtalardan birini kıralım. Bu işlemden sonra ise içerisine sıvı yağı ve yoğurdu ekleyelim. Yoğurdu ekledikten sonra ise kabartma tozunu da ilave ederek bu malzemeleri iyice karıştıralım. Tam olarak karıştırdıktan sonra ise bu hamuru iyice yoğuralım. Eğer ideal hamur kıvamına göre katı olursa biraz su ekleyerek hamuru inceltebilirsiniz. Bu işlemi yaparken fazla su koymamaya dikkat edin.

Tam olarak yoğurduktan sonra hamurun olduğunu anladığımız anda bu hamurdan bir yumak ayıralım ve bir kenara bırakalım. Ardından olan tüm hamurdan toplam 20 adet aynı büyüklükte parça elde edelim. Bu parçaları kap içerisine koyarak kabın ağzına streç çekelim. Bu şekilde hava almamasını sağladıktan sonra yaklaşık yarım saat boyunca dinlenmesini sağlayalım.

Yarım saat boyunca biz de tepsinin dibini iyice yağlayalım ve yarım saat geçtikten sonra yirmi adet yumağı bir tabak büyüklüğüne açalım. Bu arada malzemelerimizde bahsettiğimiz margarini ya da tereyağını eritelim. Daha sonra açtığımız tabak büyüklüğündeki hamurları aralarına bu yağdan sürerek üst üste koyalım ve hep birlikte tepsi büyüklüğünde açalım.

Bu aşamada ise son olarak açtığımız yufka üzerine kalan tereyağını sürerek çok sıkı bir rulo yapalım. Bu aşamada artık Kürt böreği yapılışını yarıladık sayılır. Şimdi yaptığınız sıkı ruloyu üç parçaya bölelim ve bu ruloları yaklaşık 60 dakika kadar buzdolabında bekletelim. İyice dinlenmiş olacaktır. Bu dinlenme süresinde içerisine sürdüğünüz yumurtalı karışım çok daha lezzetli bir hal alacaktır.

Artık buzdolabında tamamen dinlenmiş olan rulo şeklindeki hamurları tekrar açarak tam olarak tepsi boyuna ulaştıralım. Tepsiye sığacak boya geldiği zaman diğer işlemimize geçelim. Şimdi açtığımız yufka şeklindeki hamuru önceden yağladığımız tepsi üzerine koyarak fırça ile erittiğimiz yağı iyice sürelim. Ardından üzerine pudra şekerini serpiştirelim. Diğer kalan iki rulo için de aynı işlemi yaparak tepsiye yerleştirelim ve ilk başta ayırdığımız hamur parçasını açabildiğimiz kadar ince açarak tepsinin yüzeyine kapatalım ve bu arada fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım. Fırın ısındığında tepsiyi atalım ve iyice kızarana kadar pişirelim. Böylece uygun dilimlerde servis yaparak afiyetle yiyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Lâyik

11 Temmuz 2024 Perşembe

İlk olarak bir kişinin yaparak para kazandığı bu börek, zamanla herkes tarafından yapılarak tüketilmeye başlanmıştır derken, bu kişi kimdi ve nasıl oldu da bu kadar popüler hale geldi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Lâyik, bu böreğin popüler hale gelmesinin arkasında yatan kişinin kim olduğu ve nasıl bu kadar yaygınlaştığı konusunda genellikle net bir bilgi bulunmaz. Ancak, böyle tariflerin genellikle bir veya birkaç kişinin küçük bir işletme ya da evde yaparak başladığı ve zamanla tüketicilerin beğenisini kazanarak yayıldığı bilinir. Bu börek de muhtemelen lezzeti ve yapımındaki kolaylık nedeniyle zamanla daha geniş bir kitleye ulaşmıştır. Popülerliği, belki de sosyal medyada veya yerel pazarlarda tanıtılmasıyla artmış olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Su Böreği Yufkası Tarifi ve Malzemeleri

Su Böreği Yufkası Tarifi ve Malzemeleri

Börek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Börek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Börek Oktay Usta

Patatesli Börek Oktay Usta

Güncel

Bulgurlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta

Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta

Güncel

Mantarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Böreği Oktay Usta

Kabak Böreği Oktay Usta

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tatar Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tatar Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri