Katmer Börek Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Katmer Börek Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Börek

Katmer börek, uzun yıllardır özellikle köylerde yapılan geleneksel bir börek türüdür. Yapılışı oldukça kolay olduğu ve geniş bir kesim tarafından bilindiği için hemen her evde pişirilmektedir. Tarihi oldukça eskiye dayanan bu börek, öğlen yemeklerinde veya çay saatlerinde, akşam yemeklerinde veya akşam çaylarında tüketilebilecek mükemmel lezzetlerden biridir. Bu böreği en güzel şekilde şüphesiz ninelerimiz yapabilir. Şimdi vereceğim son derece pratik tarifle siz de bu böreği en lezzetli ve en sağlıklı şekilde yaparak ailenize gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz. Birazdan sayacağım malzemeleri hazır ettikten sonra, artık katmer börek için kolları sıvayarak yapılış aşamasına başlayabilirsiniz. Katmer böreğini yapmaya başlamadan önce, kesinlikle tüm gerekli araç gereçleri hazırlamanız, işlem sırasında başka şeylerle meşgul olmanızı önleyecektir.

Katmer Börek Malzemeleri

  • 5 su bardağı un
  • 5 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket maya
  • 200 gram tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Katmer Börek Nasıl Yapılır?

Katmer börek için gerekli olan hamuru kendimiz açacağımızdan, biraz zaman alabilir. Bu nedenle planlarınızı bu duruma göre ayarlamanız gerekmektedir. Öncelikle bir kap içerisinde sütü ekleyelim ve üzerine şeker ve mayayı ekleyerek iyice eritelim. Bu işlemde mayanın tamamen erimesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Maya tam olarak eridikten sonra bu kap içerisine unumuzu yavaş yavaş ilave edelim ve biraz sıvı yağ, ardından da biraz tuz ekleyelim. Bu işlemden sonra iyice yoğuralım ve kıvama getirelim. İşte hamurumuz hazır. Şimdi hamuru üzerine naylon çekerek veya streç çekerek bir kenarda yaklaşık 20 dakika kadar bekletelim. Bu sırada hamur dinlenmiş olacaktır.

Şimdi iyice dinlenmiş olan hamuru on adet eşit parçaya ayıralım ve bir kap içerisinde tüm tereyağını eritelim. Daha sonra düz bir zemine un serperek bu un üzerinde ilk bezeyi iyice açalım. Erittiğimiz tereyağını bu açtığımız hamur üzerine ister fırçayla ister kaşıkla iyice sürelim. Daha sonra bu açıp yağladığımız yufkayı bir kenarda bekletelim. Tüm hamuru açıp bu aşamaya getirerek hepsini yağlayalım.

Bu işlemden sonra ise ilk yufkamızı elimizle çekiştirerek açalım ve üzerine erittiğimiz yağdan bir miktar daha serpiştirelim. Bu işlemi de aynı zamanda açarak yağ serpiştirin. Daha sonra tüm yufkaları yağlı bir şekilde üst üste diziyoruz. Şimdi ise yufkanın ucundan sararak büyük bir rulo oluşturun. Bu arada tepsinin dibini iyice yağlayın. Aksi halde yaptığınız katmer börek işlem sonunda tepsiye yapışarak dağılabilir.

Daha sonra bu ruloyu tepsi içerisinde bükerek yuvarlak bir şekilde koyuyoruz. Kalan beş yufka üzerinde tüm bu işlemleri uyguladıktan sonra ise geriye kalan tepsideki boş kısımları da dolduralım. Yaklaşık bir saat boyunca tepsi içerisinde mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra artık yumurtalı sosu tüm yüzeye sürerek ardından katmer böreğini 200 dereceye ulaşmış fırına atıyoruz ve iyice kızarana kadar pişiriyoruz. İşlemlerin tümü tamamlandıktan sonra uygun şekillerde servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tesmin

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Neden katmer börek yapımı için hamurun dinlenmesi önemlidir? Ayrıca, hamuru açarken dikkat edilmesi gereken noktalar var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tesmin, hamurun dinlenmesi, glutenin gevşemesini sağlayarak hamurun daha kolay şekil alabilmesine ve açılabilmesine yardımcı olur. Bu, katmer böreğin ince ve gevrek olması için önemlidir. Hamuru açarken un serpmek ve hamuru her yöne eşit şekilde açmak da önemlidir; aksi takdirde hamur yırtılabilir veya eşit pişmez. Ayrıca, hamuru açarken sabırla ve nazik hareketlerle çalışmak, en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Rulo Börek Nasıl Yapılır?

Rulo Börek Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Patatesli Rulo Börek Oktay Usta

Patatesli Rulo Börek Oktay Usta

Güncel

Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri