Kıymalı Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kıymalı Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcanlı Börek

Kıymalı patlıcanlı börek, tarif olarak karmaşık görünse de bir kez denendikten sonra oldukça kolay bir yapım sürecine sahiptir. Yaparken püf noktalarına dikkat edildiği sürece sofranızdan eksik etmeyeceğiniz lezzetlerin başında gelecektir. Her yörenin kendine özgü tarzıyla farklı şekilde yapılsa da, lezzeti her yerde aynıdır. İşte kıymalı patlıcanlı börek tarifimiz:

Kıymalı Patlıcanlı Börek Malzemeleri

  • 5 adet yufka
  • 250 gram kıyma
  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 200 gram kaşar peyniri
  • Baharat çeşitleri (karabiber, pul biber vb.)
  • Tuz
  • 1 bardak sıvı yağ
  • Çörek otu
  • 2 bardak süt
  • 3 yumurta

Kıymalı Patlıcanlı Börek Nasıl Yapılır?

Patlıcanları bol su ile yıkadıktan sonra alacalı bir şekilde soyup 4 parçaya ayırınız. Derin bir kabın içerisine su doldurup üzerine tuz ekleyiniz. Patlıcanları bu suya atarak hem acısını almış hem de kararmasını önlemiş olursunuz. Tencereyi ateş üzerine koyarak içerisine yağ dökünüz ve kıymayı ekleyip kısık ateşte kavurmaya başlayınız. Bu işlemlerden sonra soğanın kabuklarını soyup ince bir şekilde doğrayarak tencereye ekleyiniz. Tencerede bulunan kıyma renk değiştirmeye başladığında biberi ekleyiniz. Bu karışımı iyice kavurduktan sonra su içerisinde bulunan patlıcanları süzerek tencereye ekleyiniz. Baharatları ve tuzu ilave ettikten sonra karışımı ateş üzerinden alarak kenara koyunuz. Malzemeler soğuduktan sonra içerisine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyiniz.

Daha sonra bir kap içerisinde süt, yumurta ve yağı iyice karıştırınız. Fırın tepsisini yağlayarak yanınızda hazır bulundurunuz. Yufkaları açarak hazırladığınız iç malzemeyi dıştan içe doğru yayınız. Diğer yufkaları da aynı şekilde yaptıktan sonra katlayınız. Tepsi üzerine yufkaları keserek yerleştiriniz ve üzerine çörek otunu serpiniz.

Fırını 180 dereceye ayarlayarak böreği fırın içerisine yerleştiriniz. Yufkaların üst tarafları kızarana kadar yaklaşık 1 saat kadar bekleyiniz. Daha sonra tabaklara koyarak sunumu yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Leman

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kıymalı patlıcanlı börek tarifini yaparken patlıcanları tuzlu suda bekletmek gerçekten acısını alıyor mu? Ayrıca, yufkaları dıştan içe doğru yaymak tam olarak nasıl yapılıyor, biraz daha detaylı anlatabilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Leman,

Evet, patlıcanları tuzlu suda bekletmek acısını alıyor. Patlıcanları küp küp doğradıktan sonra tuzlu suya koyup yaklaşık 15-20 dakika bekletirsen, bu süre sonunda çıkan acı suyu görebilirsin. Sonrasında patlıcanları iyice yıkayıp kurulayarak kullanabilirsin.

Yufkaları dıştan içe doğru yayma konusuna gelince; yufkayı düz bir zemine serdikten sonra, kenarlarından başlayarak içe doğru katlayarak yaymalısın. Yani, yufkanın dış kenarlarını içe doğru kıvırarak, yufkanın ortasına doğru katlamalısın. Bu yöntem, yufkanın kenarlarının daha az kurumasını ve böreğin daha düzgün pişmesini sağlar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantarlı Börek Oktay Usta

Mantarlı Börek Oktay Usta

Haber Bülteni

Güncel

Haşhaşlı Börek Oktay Usta

Haşhaşlı Börek Oktay Usta

Güncel

Tavada Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri