Çiğ Börek Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

Çiğ Börek Nasıl Yapılır?


Çiğ börek, halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte "çi börek" olarak adlandırılır. İnsanlar, bu böreğin çiğ kıyma ile yapıldığı için adına çiğ börek dediklerini düşünürler. Ancak bu böreğin peynirli, ıspanaklı gibi farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Kıpçak Türkçesinde "çi" kelimesi lezzetli anlamına gelir. Lezzeti kadar adı da eskilere dayanan bir börektir. Özellikle Eskişehir ilimizde yaygın olarak yapılan ve tüketilen çiğ börek, burada "Tatar böreği" olarak da bilinir. Böreği sabah kahvaltılarınızda, çay saatlerinizde ya da akşam yemeklerinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Şimdi, çiğ böreğin nasıl yapıldığını birlikte görelim.

Çiğ Börek İçin Gerekli Malzemeler

Hamur Malzemeleri

  • 1 kg elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yeteri kadar su

İç Harcı Malzemeleri

  • 500 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 adet orta boy kuru soğan


Öncelikle derin bir yoğurma kabının içinde elenmiş unu, tuzu, sirkeyi ve yeteri kadar suyu koyarak karıştırın. Bu malzemelerden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Daha sonra hamuru en az 15-20 dakika kadar dinlendirin.

Bu sırada iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce kuru soğanları olabildiğince ince doğrayın. Kabın içine kıymayı, karabiberi ve tuzu ilave ederek, çok az da su ekleyin. Bu malzemeleri iyice karıştırarak harcı hazır hale getirin.

Dinlenmiş olan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, avucunuzun içinde daire kadar açın. Bunu merdaneyle biraz daha büyüterek ortasına iç harcından koyun ve yarım ay şeklinde kapatın. Çiğ börekte harç sulu olmalıdır; yenirken yağının damlaması iyi kabul edilir. Buna dikkat ederek iç harcın kuru olmamasına özen gösterin. Biraz su ekleyerek harcın kıvamını bulmasını sağlayın.

Hazırladığınız böreklerin kenarını çatalla, tabak veya bıçakla düzeltin. Ağzını iyice kapatın, çünkü harç pişerken dışarı taşabilir. Çiğ börekler hazırlandıktan sonra, tavada sıvı yağı kızdırın. Böreklerin her iki tarafını pembeleşene kadar kızartın. Kızaranları kâğıt havluya alarak fazla yağlarını alın. Çiğ börekleri sıcak olarak ikram etmelisiniz. Çayın eşliğinde mükemmel bir arkadaştır. Dilerseniz çiğ böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek, biraz da yağda kızdırılmış nane, kırmızı pul biber ve salça dökerek akşam yemeğinde tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ramiz

23 Temmuz 2024 Salı

Ben bu tarifi denedim ama hamurun kıvamını tutturmakta zorlandım. Kulak memesi yumuşaklığında nasıl bir kıvam oluyor? Bir de kıymanın içine ne kadar su eklemeliyim ki harç yeterince sulu olsun?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ramiz,

Hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması demek, hamurun ne çok sert ne de çok yumuşak olması anlamına gelir. Hamuru yoğururken eline yapışmayan, ama parmaklarınla bastırdığında hafifçe iz bırakacak bir kıvam elde etmeye çalış.

Kıyma harcına su eklerken, genellikle 500 gram kıyma için 2-3 yemek kaşığı su yeterli olur. Ancak kıymanın yağ oranına ve diğer malzemelerin nem oranına bağlı olarak bu miktar değişebilir. Harçın fazla sulu olmasını istemiyorsan, suyu azar azar ekleyerek kıvamı kontrol edebilirsin. Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tavuklu Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantarlı Börek Oktay Usta

Mantarlı Börek Oktay Usta