Çiğ Börek Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çiğ Börek Nasıl Yapılır?

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adının çiğ börek olduğunu düşünürler. Fakat bu böreğin peynirlisi, ıspanaklısı bile vardır. Kıpçak Türkçesinde çi kelimesinin anlamı lezzetli demektir. Lezzeti gibi adı da eskilere dayanan bir börektir. Özellikle Eskişehir ilimizde yaygın olarak yapılan ve tüketilen çiğ börek, burada tatar böreği olarak da bilinir. Böreği sabah kahvaltılarınızda, çay saatlerinizde ya da akşam yemeklerinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Dilerseniz çiğ böreğin nasıl yapıldığını birlikte görelim.

Çiğ börek için gerekli malzemeler

Hamur malzemeleri
  • 1 kg elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yeteri kadar su ve yağ
İç harcı malzemeleri
  • 500 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 adet rota boy kuru soğan
Çiğ börek nasıl yapılır?

Öncelikle deri bir yoğurma kabının içinde elenmiş unu, tuzu, sirkeyi ve suyu koyarak karıştırın. Bu malzemelerden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Daha sonra hamuru en az 15-20 dakika kadar dinlendirin.

Bu sırada sizde iç harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce kuru soğanları olabildiğince ince doğrayın. Kabın içine kıymayı, karabiber ve tuzu ilave ederek, çok az da yağ koyun. Bu malzemeleri iyice karıştırarak harcı hazır hale getirin.

Dinlenmiş olan hamurdan ceviz büyüklüğünden parçalar kopararak, avucunuzun içinde daire kadar açın. Bunu merdaneyle biraz daha büyüterek ortasına iç harcından koyarak, bunu yarım ay gibi kapatın. Çiğ börekte harç sulu olmalı, yenirken yağının damlaması iyi kabul edilir. Buna dikkat ederek, iç harcın kuru olmamasına önem veriniz. Biraz su ve yağla birlikte harcın kıvamını bulmasını sağlayın.

Hazırladığınız böreklerin kenarını çatalla, tabak ya da bıçakla düzeltin. Ağzını iyice kapatın, çünkü harç pişerken dışarıya taşabilir. Çiğ börekler hazırlandıktan sonra, tavada sıvı yağı kızdırın. Böreklerin her iki tarafını pembeleşene kadar kızartın. Kızaranları kâğıt havluya alarak, fazla yağlarını alın. Çiğ börekleri sıcak olarak ikram etmelisiniz. Çayın eşliğinde mükemmel bir arkadaştır. Dilerseniz çiğ böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek, birazda yağda kızdırılmış nane, kırmızı pul biber ve salça dökerek akşam yemeğinde tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Çiğ Börek Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karnıyarık Böreği Oktay Usta

Karnıyarık Böreği Oktay Usta

Talaş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Talaş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Büzgülü Börek Tarifi ve Malzemeleri

Büzgülü Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kese Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kese Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Börek Şekilleri Nelerdir?

Börek Şekilleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6