Tepsi Böreği Tepsi böreği, özellikle yemek yapmasını bilmeyenler veya çok fazla zamanı olmayanlar için oldukça uygun bir börek türüdür. Farklı iç harçlarla yapılabilen tepsi böreği, peynirli, kıymalı, ıspanaklı gibi çeşitli lezzetler sunar. Basit yapılışı ve mükemmel tadıyla herkesin beğenisini kazanır. Şimdi tepsi böreğinin peynirli çeşidini nasıl yapacağımızı anlatacağım. Tepsi Böreği Malzemeleri
Tepsi Böreği Nasıl Yapılır? Böreği yapmaya başlamadan önce, kullanacağımız sosu hazırlayalım. Küçük bir kapta yumurta ve sıvı yağı iyice karıştırın. Ardından sodayı ekleyip yaklaşık iki dakika boyunca köpürene kadar çırpın. Böylece sosumuz hazır hale gelecektir. Öncelikle fırın tepsisinin tabanını iyice yağlayın. Bu, böreğimizin piştikten sonra tepsiye yapışmasını engelleyecektir. İlk yufkayı tepsinin üzerine serin ve kenarlarının dışarı sarkmasına izin verin. Hazırladığınız sostan bolca sürün. Geriye kalan dört yufkadan ikisini, aralarını soslayarak tepsiye serin. Şimdi iç harcımızı hazırlayalım. Bir kapta rendelenmiş peyniri ve ince ince doğradığınız maydanozu karıştırın. Dilerseniz baharat veya tuz da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız iç harcı, tepsiye serdiğiniz yufkaların üzerine eşit şekilde dağıtın. Kalan iki yufkayı harcın üzerine serin ve aralarına yine sos sürün. Fırını 180 dereceye ısıtarak önceden hazırlayın. Son olarak, tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları içe doğru katlayın ve kalan sosu tepsinin yüzeyine iyice yedirerek sürün. Tepsi böreğimiz artık hazır. Fırına atarak üstü kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra uygun büyüklüklerde dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! |
Betül
26 Nisan 2024 CumaMerhaba çalıştığım için açıkçası çok fazla zamanım olmuyor. Pratik ve çabucak hazırlanacak bir börek tarifi arıyorum. Aklıma tepsi böreği yapmak geldi. Fakat yapmadığım için açıkçası çok bilmiyorum. Acaba tepsi böreği yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Cevap yazAdmin
26 Nisan 2024 CumaMerhaba Betül Hanım,
Tepsi böreği yapmak için çok fazla zaman harcamadan leziz bir sonuç elde edebilirsiniz. İşte gerekli malzemeler ve adım adım tarifi:
Malzemeler:
- 6 adet yufka
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 3 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- Beyaz peynir veya kaşar peyniri (iç harç için)
- Maydanoz (isteğe bağlı olarak)
Hazırlanışı:
1. Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın.
2. Bir kasede sütü, sıvı yağı ve 2 adet yumurtayı çırpın.
3. Tepsiyi yağlayın ve ilk yufkayı tepsiye serin. Kenarlarını dışarıda bırakın.
4. Yufkanın üzerine sütlü karışımdan gezdirin.
5. Diğer yufkaları parçalar halinde kopararak tepsiye gelişigüzel yerleştirin ve her kata sütlü karışımdan dökün.
6. Yufkaların yarısını kullandıktan sonra, peynir ve maydanozlu iç harcını yayın.
7. Kalan yufkaları da aynı şekilde parçalayarak ve sütlü karışımla isladarak yerleştirin.
8. En son yufkayı bütün olarak üzerine kapatın ve kenarlardan dışarıda kalan yufkaları içe doğru katlayın.
9. Ayrılan yumurta sarısını üzerine sürün.
10. Önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar (yaklaşık 30-35 dakika) pişirin.
Afiyet olsun! Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Kolay gelsin!