Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi böreği, özellikle yemek yapmasını bilmeyenler ya da çok fazla zamanı olmayanlar için oldukça güzel bir börek türüdür. Peynirli çeşidiyle, kıymalısıyla, ıspanaklısıyla farklı lezzetler yaratarak karşımıza çıkan bu mükemmel böreği yemek yapmasın bile bilmeyen herkes gerekli malzemeleri hazırlayarak yapabilir. Yapılışı oldukça basit olan bu börek ağızda dağılan tadıyla sizleri etkilemeyi başaracaktır. Tepsi böreği birçok türü de yapıldığı için hazırlama ve tarifi uygulama süresi böreğin çeşidine göre farklılıklar göstermemektedir. Bu tarifimde tepsi böreğinin peynirli olan çeşidinden bahsetmek istiyorum. Tepsi böreğinin genellikle insanlar tarafından bilinen türü de zaten peynirli olan çeşididir. Bu mükemmel lezzet kesinlikle sıcakken tüketilmelidir. Çünkü peynirler sıcakken daha lezzetli ve aynı zamanda böreğin içerisinde kullanılan yufkada sıcakken bir o kadar gevrektir. Şimdi bu böreğin malzemelerinden ve yapılışından bahsetmek isterim. Bunun için adımlarımı izleyin.

Tepsi Böreği Malzemeleri
  • Beş adet yufka,
  • Üç çay bardağı yoğurt,
  • Bir çay bardağı sıvı yağ,
  • Bir adet yumurta ve 100 ml soda
  • Bir kâse rendelenmiş beyaz peynir,
  • Birkaç dal maydanoz.
Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

Tepsi böreği yapılışına geçmeden önce bu böreği yaparken kullanılacak olan sosu hazırlamamız gerekmektedir. Ama merak etmeyin bu sos fazla vaktinizi almayacaktır. Öncelikle küçük bir kap ayarlayın. Bu kap içerisinde yumurtayı ve sıvı yağı karıştırın. Daha sonra elimizdeki sodanın yani maden suyunun tamamını bu karışım içerisine ekleyin ve yaklaşık 2 dakika boyunca hiç durmadan köpürene kadar çırpın. Böylece sosumuz hazırdır.

Şimdi öncelikle fırın tepsisinin dibini iyice yağlayın. Böylece böreğimiz piştikten sonra yapışmayacaktır. Daha sonra yağladığımız tepsinin üzerine yufkalardan bir tanesini alarak serelim. Bu işlemi yaptıktan sonra yufkaların kenarlarının dışarı sarktığını göreceksiniz. Bu durum son derece normal. Bu yufka üzerine börek yapılışına geçmeden önce hazırladığımız sostan bol bol sürelim.

Şimdi elimizde toplam 4 adet yufkamız kaldı. Bu yufkalardan iki tanesini daha tepsi üzerine aralarını soslayarak serdikten sonra artık iç malzememizi hazırlayarak bu yufkalar üzerinde kullanma vakti geldir. Şimdi bir kap içerisine rendelenmiş peyniri ilave ederek üzerine ince ince kıydığımız maydanozları ekleyelim ve bu sırada istediğiniz baharatlar biberler ya da tuz gibi malzemeler var ise ekleyerek iyice karıştırın. Böylece iç harçta kullanmak üzere hazırdır.

Hazırladığımız iç harcı tepsiye sermiş olduğumuz yufkaların üzerine serpiştirerek her bölgeye eşit olacak şekilde dağıtalım. Şimdi elimizde olan iki adet yufkayı sermiş olduğumuz harç üzerine ekleyelim. Tabi ki bu yufkaların arasına yumurta ve sodadan yaptığımız sosu sürmeyi unutmayalım. Bu arada fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak önceden gerekli ısıya ulaşmasını sağlayalım. Son işlemimiz ise sarkan yufkaları tepsinin üzerine doğru katlayarak elimizde kalan sosu tepsinin yüzeyine iyice yedirerek sürmektir ve artık tepsi böreği hazır. Şimdi fırına atarak üzerini iyice kızartın. Kızarma işleminden sonra uygun büyüklüklerde dilimleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.

Tepsi Böreği Yorumları

soru

Betül

26 Nisan 2024 Cuma

Merhaba çalıştığım için açıkçası çok fazla zamanım olmuyor. Pratik ve çabucak hazırlanacak bir börek tarifi arıyorum. Aklıma tepsi böreği yapmak geldi. Fakat yapmadığım için açıkçası çok bilmiyorum. Acaba tepsi böreği yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Cevap yaz
cevap

Admin

26 Nisan 2024 Cuma

Merhaba Betül Hanım,

Tepsi böreği yapmak için çok fazla zaman harcamadan leziz bir sonuç elde edebilirsiniz. İşte gerekli malzemeler ve adım adım tarifi:

Malzemeler:
- 6 adet yufka
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 3 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- Beyaz peynir veya kaşar peyniri (iç harç için)
- Maydanoz (isteğe bağlı olarak)

Hazırlanışı:
1. Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın.
2. Bir kasede sütü, sıvı yağı ve 2 adet yumurtayı çırpın.
3. Tepsiyi yağlayın ve ilk yufkayı tepsiye serin. Kenarlarını dışarıda bırakın.
4. Yufkanın üzerine sütlü karışımdan gezdirin.
5. Diğer yufkaları parçalar halinde kopararak tepsiye gelişigüzel yerleştirin ve her kata sütlü karışımdan dökün.
6. Yufkaların yarısını kullandıktan sonra, peynir ve maydanozlu iç harcını yayın.
7. Kalan yufkaları da aynı şekilde parçalayarak ve sütlü karışımla isladarak yerleştirin.
8. En son yufkayı bütün olarak üzerine kapatın ve kenarlardan dışarıda kalan yufkaları içe doğru katlayın.
9. Ayrılan yumurta sarısını üzerine sürün.
10. Önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar (yaklaşık 30-35 dakika) pişirin.

Afiyet olsun! Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Kolay gelsin!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hazır Yufkadan Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Afyon Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Afyon Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Nefis Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Nefis Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Milföy Börek Tarifleri Oktay Usta

Milföy Börek Tarifleri Oktay Usta

Güncel

Tavuklu Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatar Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tatar Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Isırgan Otlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Isırgan Otlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Dilim Börek Tarifi ve Malzemeleri

Dilim Börek Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Böreği Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Sigara Böreği Tarifi Oktay Usta

Sigara Böreği Tarifi Oktay Usta

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Yufkası Nasıl Yapılır?

Börek Yufkası Nasıl Yapılır?

Yumuşak Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Börek Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Pan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6