Çiğ börek, kıyma, soğan ve çeşitli baharatların bir araya gelerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Eski zamanlardan beri sevilen ve oldukça fazla tüketilen bir lezzet olan çiğ börek, Kırım Tatar yemeği olarak bilinmektedir ve bu bölgede neredeyse her öğünde tüketilmektedir. Bu lezzetin tadı bir harikadır ve yenildikçe yenilesi gelir. Özellikle sabah kahvaltılarında kişilerin vazgeçilmezi olarak bilinir. Sadece kahvaltılarda değil, öğün aralarında ve normal yemek olarak da doyurucu bir börek türüdür. Oktay Usta'nın ellerinden yapılan çiğ börek ise daha bir lezzetli olmaktadır. Gelin, Oktay Usta'nın yaptığı çiğ börek tarifinin yapılışını beraber inceleyelim. Kolay gelsin hepinize. Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta Malzemeleri Harcı İçin
Hamuru İçin
Hazırlanışı Bir kabın içerisine unu, tuzu ve suyu ekleyerek malzemelerin kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun. Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi için un oranını dikkatlice ayarlamak gereklidir. Hamur kulak memesi kıvamına ulaştığında hazır demektir. Şimdi başka bir kabın içerisine soyduğumuz soğanları rendeleyerek, üzerine kıymayı, tuzu, karabiberi ve suyu ilave edip iyice karıştırarak böreğin içerisinde kullanılacak olan iç malzemeyi hazırlayın. İç malzeme hazır olduğunda bir köşeye alıp bekletin. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak ince şekilde hamur tahtasında açın. Açılan hamura hazırladığınız harcı ilave ederek daire şeklinde açmış olduğunuz hamurun yarısına ince bir tabaka halinde ekleyin. Hamurun boş kalan diğer yarısını, harcı sürdüğünüz tarafın üzerine kapatın ve harcın dışarıya akmaması için çiğ böreğin kenarlarını iyice kapatın. Bu aşamadan sonra aynı işlem bütün hamurlara uygulanır ve bütün hamurlar bittiğinde önceden hazırlamış olduğunuz tavaya bir bardak sıvı yağ ekleyerek kızması için ocağa alınır. Kızan yağa hazır olan börekler atılarak arkalı önlü güzelce kızartılır ve kızaran börekler bir tabağa alınır. Bütün börekler hazır olunca ılık olarak ya da soğuk olarak afiyetle yenilmesi için servise sunulur. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Çiğ börek yaparken hamurun ince açılması, böreğin daha çıtır ve lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, iç malzemeye eklenen su, iç harcın daha sulu ve böreğin daha lezzetli olmasına katkıda bulunur. Çiğ börek, genellikle sıcak olarak servis edilir ancak soğuk olarak da tüketilebilir. Yanında ayran veya çay ile servis edilmesi, lezzetini tamamlar. |