Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek

Çiğ börek, oldukça lezzetli ve pratik börek çeşitleri arasında yer almaktadır. Özellikle acil yemeklerin yanında hazırlanabilir veya akşam çaylarında, sabah kahvaltılarında yapılarak sofralara lezzet katabilir. Özellikle çocuklu annelere tavsiye ediyorum, çünkü hem doğal hem de kendi ellerinizle yapmış olduğunuz temiz ve hijyenik bir yiyecek sunar. Çocuklar genellikle evde yemek tüketmeyip okulda fast food türü yiyecekler tüketmektedir. Bu da sağlıklı olmadığı gibi güven açısından da çok güvenli değildir. Ancak, özel ve ani bir misafiriniz olduğunda pratik bir börek yapmanız gerekirse, çiğ börek hızlı bir şekilde hazırlanarak lezzeti damaklarda bırakabilir.

Çiğ Börek Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 çay bardağı su

Hamur Malzemeleri

  • 4 su bardağı un
  • Bir tatlı kaşığı (silme) tuz
  • Su

Çiğ Börek Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisine un, tuz ve su ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar karıştırarak hamuru yoğurun. Daha sonra başka bir kabın içerisine soğanları rendeleyerek, üzerine kıymayı, tuzu, karabiberi ve suyu ekleyip iyice karıştırarak iç harcınızı hazırlayın. Hazırlanan hamurdan ceviz kadar parçalar alarak bir tabak boyunda açarak daireler oluşturun. Ayrı bir yerde hazırladığınız harcı, açılan dairesel hamurun içerisine ince bir şekilde serin. Hamurun bir tarafı boş bırakılır. Boş bırakılan tarafı harç sürülen tarafın üzerine kapatın. Harcın pişerken dışarı çıkmaması için bir çatal yardımı ile kenarlarına bastırarak veya kapatma tırtılı ile kesilir. Hazırlanan çiğ börekleri, daha önce derin bir tencerede kızdırdığınız 3 su bardağı yağın içerisine atarak her iki tarafını da hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Bu böreğin en dikkat edilmesi gereken püf noktası, mümkünse bir kazanda ve kuvvetli ateşte pişirilmesidir. Ayrıca, böreğin pişerken çok yağ emmemesi için harç koyulmadan hamurun unu iyice silkelenmelidir.

Çiğ börek adı duyulunca gerçekten "çiğ" diye düşünülüp ürperen kişiler mutlaka denemelidir. Ancak, kolesterol seviyesinde sorun olan kişilere çok da tavsiye etmemekteyim, çünkü bu börek yağ içerisinde piştiğinden dolayı oldukça yağlı olmaktadır. Bu da kolesterol seviyesinde mutlaka değişim göstermektedir. Bu nedenle kolesterol rahatsızlığı olan kişilere daha hafif börekler tavsiye edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patatesli Peynirli Rulo Börek

Patatesli Peynirli Rulo Börek

Börek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Börek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Basit Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Basit Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek

Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek

Güncel

Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavada Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri