Peynirli Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Peynirli Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Su Böreği

Peynirli Su Böreği, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hafifliği ve doyuruculuğu ile özellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde tercih edilen bu börek, herkesin damak tadına hitap eden bir seçenektir. Lezzetli bir peynirli su böreği hazırlamak için gerekli malzemeler ve adım adım yapılış aşamaları aşağıda detaylı olarak sunulmuştur.

Peynirli Su Böreği Malzemeleri

  • 4,5 su bardağı un
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Yarım kâse un (Hamur açarken kullanılacak)
  • 600 gram beyaz peynir

Peynirli Su Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle büyük bir tencereye su koyarak kaynaması için ocağa alın. Suya bir miktar tuz ekleyin. Bu sırada büyük bir yoğurma kabına unu koyarak ortasını havuz şeklinde açın. Tuz, yumurta ve sıvı yağı ekleyin. Ilık sütü yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru biraz dinlendirdikten sonra 5 bezeye ayırın. Bezelerden 3 tanesini ara katlar için kullanacaksınız. Kalan iki hamuru birleştirip birkaç tur yoğurun. Bu büyük parçayı ikiye bölün, ancak bu parçalardan biri diğerinden daha büyük olmalıdır. Büyük bezeyi en alta, daha küçük bezeyi ise en üste kullanacaksınız.

Bezeler hazır olduğuna göre hamur açma işlemine geçebilirsiniz. Orta katlar için hazırladığınız eşit ölçülerdeki üç bezeyi büyükçe açın. Un kullanarak açtığınız üç hamuru üst üste koyun. Bu hamurları büyük kareler halinde kesin ve hamur parçalarını ayrı ayrı kaynayan suya atın. Tüm hamurları tencerenin farklı yerlerine atarsanız birbirlerine yapışmadan haşlanmaları mümkün olacaktır. Bu hamurlar haşlanırken en büyük olan hamur bezesini çok büyük şekilde açın. Un yardımıyla hamuru açtıktan sonra tepsinize 3-4 kaşık sıvı yağ döküp her yerini yağlayın. Tepsiden büyük açtığınız hamuru tepsiye serin. Son kalan bezeyi de tepsi büyüklüğünde açın.

Haşlanmış olan hamurları süzgecin üzerine döküp sıcak suyu süzün. Tencereye bu kez soğuk su koyun ve haşlanmış hamurlarınızı bu suyun içine atın. 1 dakika kadar bu soğuk suda beklettikten sonra hamurları süzün ve tekrar başka bir soğuk suyun içine atıp tekrar 1 dakika bekletin. Artık iyice soğumuş olan hamurları tamamen süzdükten sonra tepsideki hamurun üzerine iç harcımızdan dökün. Haşlayıp soğuttuğunuz hamurlardan birini alıp tepsiye serin. Üzerine tekrar iç harcımızdan dökün. 3 haşlanmış ve soğutulmuş hamuru da bu şekilde tepsiye dizdikten sonra hamurun üstüne 2-3 kaşık sıvı yağ gezdirin.

İç harcı eklememiz bittikten sonra son küçük yufkayı sermeden önce ilk hamurun dışarıda kalan kısımlarını içeriye doğru katlayın. Son açtığınız küçük yufkayı da tepsiye serdikten sonra böreği ocakta döndürerek pişirin. Alt kısmının her tarafı piştikten sonra böreğin alt kısmı üste, üst kısmı da alta gelecek şekilde böreği çevirin ve tekrar pişirmeye başlayın. Böreğin hem altı hem de üstü iyice kızarana dek pişirin. Pişen böreği dilimler halinde kestikten sonra ister ılık ister soğuk şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hazır Yufkadan Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Su Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Su Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kabak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kabak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çi Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çi Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Börek Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Börek Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Börek Şekilleri Nelerdir?

Börek Şekilleri Nelerdir?

Ispanaklı Peynirli Börek Oktay Usta

Ispanaklı Peynirli Börek Oktay Usta