Peynirli Su Böreği Peynirli Su Böreği, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hafifliği ve doyuruculuğu ile özellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde tercih edilen bu börek, herkesin damak tadına hitap eden bir seçenektir. Lezzetli bir peynirli su böreği hazırlamak için gerekli malzemeler ve adım adım yapılış aşamaları aşağıda detaylı olarak sunulmuştur. Peynirli Su Böreği Malzemeleri
Peynirli Su Böreği Nasıl Yapılır? Öncelikle büyük bir tencereye su koyarak kaynaması için ocağa alın. Suya bir miktar tuz ekleyin. Bu sırada büyük bir yoğurma kabına unu koyarak ortasını havuz şeklinde açın. Tuz, yumurta ve sıvı yağı ekleyin. Ilık sütü yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru biraz dinlendirdikten sonra 5 bezeye ayırın. Bezelerden 3 tanesini ara katlar için kullanacaksınız. Kalan iki hamuru birleştirip birkaç tur yoğurun. Bu büyük parçayı ikiye bölün, ancak bu parçalardan biri diğerinden daha büyük olmalıdır. Büyük bezeyi en alta, daha küçük bezeyi ise en üste kullanacaksınız. Bezeler hazır olduğuna göre hamur açma işlemine geçebilirsiniz. Orta katlar için hazırladığınız eşit ölçülerdeki üç bezeyi büyükçe açın. Un kullanarak açtığınız üç hamuru üst üste koyun. Bu hamurları büyük kareler halinde kesin ve hamur parçalarını ayrı ayrı kaynayan suya atın. Tüm hamurları tencerenin farklı yerlerine atarsanız birbirlerine yapışmadan haşlanmaları mümkün olacaktır. Bu hamurlar haşlanırken en büyük olan hamur bezesini çok büyük şekilde açın. Un yardımıyla hamuru açtıktan sonra tepsinize 3-4 kaşık sıvı yağ döküp her yerini yağlayın. Tepsiden büyük açtığınız hamuru tepsiye serin. Son kalan bezeyi de tepsi büyüklüğünde açın. Haşlanmış olan hamurları süzgecin üzerine döküp sıcak suyu süzün. Tencereye bu kez soğuk su koyun ve haşlanmış hamurlarınızı bu suyun içine atın. 1 dakika kadar bu soğuk suda beklettikten sonra hamurları süzün ve tekrar başka bir soğuk suyun içine atıp tekrar 1 dakika bekletin. Artık iyice soğumuş olan hamurları tamamen süzdükten sonra tepsideki hamurun üzerine iç harcımızdan dökün. Haşlayıp soğuttuğunuz hamurlardan birini alıp tepsiye serin. Üzerine tekrar iç harcımızdan dökün. 3 haşlanmış ve soğutulmuş hamuru da bu şekilde tepsiye dizdikten sonra hamurun üstüne 2-3 kaşık sıvı yağ gezdirin. İç harcı eklememiz bittikten sonra son küçük yufkayı sermeden önce ilk hamurun dışarıda kalan kısımlarını içeriye doğru katlayın. Son açtığınız küçük yufkayı da tepsiye serdikten sonra böreği ocakta döndürerek pişirin. Alt kısmının her tarafı piştikten sonra böreğin alt kısmı üste, üst kısmı da alta gelecek şekilde böreği çevirin ve tekrar pişirmeye başlayın. Böreğin hem altı hem de üstü iyice kızarana dek pişirin. Pişen böreği dilimler halinde kestikten sonra ister ılık ister soğuk şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun. |