Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sini Börek

Sini Börek Nedir?

Sini börek, Amasya şehrinin yöresel tatlarından biridir. Zahmetli yapım süreci ve pişirilmesi, bu lezzetli böreği özel kılar. Ancak, içerisindeki yüksek kalori miktarı nedeniyle kilo vermek isteyenlere tavsiye edilmemektedir. Yine de bu lezzete hayır demek zor olabilir. İşte çıtır çıtır ve lezzetine doyum olmayan sini böreğinin tarifi.

Sini Böreği İçin Kullanılacak Malzemeler

  • 1 kg kuşbaşı et
  • 1 kg çökelek
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Göz kararı un

Sini Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak, sini böreğinin hamuru için derin ve geniş bir kabın içine un koyulur ve üzerine bir tatlı kaşığı su serpilir. Su azar azar dökülerek hamur iyice toplanıp ele yapışmayacak, kulak memesi kıvamında olunca 11 parçaya ayrılır.

Bir tava içerisine kuşbaşı etler koyularak kendi yağında kavrulması beklenir. Ayrı bir tavada ise 4 yemek kaşığı tereyağı eritilip 1 çay bardağı sıvı yağ ile karıştırılır.

Böreğin ilk katını yapmak için, koparılan 11 hamurdan dört tanesi alınarak servis tabağı büyüklüğünde açılır ve her birinin arasına tereyağlı karışım bir fırça yardımıyla sürülür. Yağlanan hamurlar üst üste dizilir. Dizilen hamurlar böreğin pişeceği fırın tepsisi büyüklüğünde açılır ve önceden az yağ ile yağlanmış olan fırın tepsisinin içine serilir. Üzeri yağlanan hamura çökeleğin yarısı her yerine gelecek şekilde iyice sürülür.

Böreğin orta katı için ise koparılan hamurdan 3 adet alınır ve servis tabağı kadar açıldıktan sonra üst üste dizilir. Üst üste dizilen bu 3 hamur da merdane ile böreğin pişeceği fırın tepsisi büyüklüğünde açılır.

Böreğin son katına gelindiğinde ise kalan 4 hamur parçası alınır ve diğerleriyle aynı şekilde açılarak tepsinin üzerine yerleştirilir. Börek, odun ateşinde ya da ocağın üzerinde tepsiyi yavaş yavaş döndürmek suretiyle pişirilir. Son olarak, böreğin bir tarafı kızarınca diğer tarafı çevrilir ve o tarafı da pişirildikten sonra kavurma, böreğin üzerine dökülerek maydanoz yapraklarıyla süslenen börek sıcak olarak servis edilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Somel

19 Nisan 2024 Cuma

Sini böreğinin yapılışı oldukça zor. Uzun bir işlem olduğu için iki kişi tarafından yapılıyor. Bu börek türünü ben tek başıma da yapabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tabii ki tek başınıza da yapabilirsiniz! İlk başta zor gibi görünse de adımları dikkatlice takip ederek ve sabırlı olarak başarıyla yapabilirsiniz. İyi şanslar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ayşe Tüter Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Ayşe Tüter Börek Tarifleri ve Malzemeleri

El Açması Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yufkadan Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Börek Poğaça Tarifleri ve Malzemeleri

Börek Poğaça Tarifleri ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Börek Oktay Usta

Pırasalı Börek Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Patatesli Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Börek Tarifleri Oktay Usta

Börek Tarifleri Oktay Usta

Gelin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri