Sodalı Kıymalı Börek Sodalı kıymalı börek, kalorisi yüksek olmasına rağmen herkesin severek tükettiği lezzetli böreklerden biridir. Bu börek, içerisindeki etin sağladığı protein sayesinde insan vücuduna birçok fayda sağlar. Hem sabah kahvaltılarında hem de akşam çaylarında gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz bu börek, içerisinde kullanılan soda nedeniyle ağızda kendiliğinden dağılır. Bu nedenle mükemmel bir lezzete sahip olan sodalı kıymalı börek mutlaka herkes tarafından denenmelidir. Ancak bu böreği, hazır olarak aldığınız sodalı kıymalı böreklerle karıştırmayın. Çünkü bu böreği kendiniz yaptığınızda çok daha lezzetli ve gevrek olur. Bu böreği yaparken ister hazır yufka ister ev yapımı yufka kullanabilirsiniz. Hazır yufka ile ev yufkası arasında lezzet ve gevreklik farkı olacaktır. Eğer zamanınız varsa ev yapımı yufkayı tercih etmelisiniz. Sodalı Kıymalı Börek Malzemeleri
Sodalı Kıymalı Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle bir tencereye yağı ekleyerek iyice kızdırın. Yağ kızarken, soğanları ince ince kıyın. Soğanları tam olarak kıydıktan sonra, yağ içerisinde rengi pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar kavrulmaya yakın, kıymayı ekleyerek iyice suyunu çekene kadar kavurun. Bu aşamada istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra iyice karıştırın ve ocağı kapatın. Karışımı soğuması için bir kenara koyun. Kıymalı soğan soğurken, bir kap içerisine maden suyunu, sütü ve sıvı yağı ekleyerek güzel bir sos yapın. Daha sonra yufkayı düz ve temiz bir yere sererek bu sosu bol bol yufkanın her yerine sürün. Bu işlemden sonra yufkayı ikiye katlayarak D şeklini verin ve bu kısma da sosunuzdan bolca sürün. Tepsinin dibini iyice yağlayın. Hazırladığınız iç harçtan yufkanın geniş ve düz kısmına ekleyerek yufkayı komple rulo şeklinde katlayın. Bu işlemi yapın ve yaptığınız ruloyu 4 eşit parçaya bölün. Bu böldüğünüz dört ruloyu, dibini iyice yağladığınız tepsiye dizin ve geri kalan tüm yufkaları aynı işlemi yaparak tepsiye dizin. Hepsi tamamlandığında, tepsiyi buzdolabında bir saat kadar dinlendirin. Ardından üzerine yumurta sarısını sürerek fırına verin. Yaklaşık 1 saat kadar pişirdikten sonra, uygun şekillerde keserek misafirlerinize servis edebilirsiniz. Unutmayın ki bu sodalı kıymalı börek, sıcakken daha lezzetlidir. Ekstra Bilgiler Sodalı kıymalı böreği daha çeşitlendirmek isterseniz, iç harcına rendelenmiş kaşar peyniri, patates veya havuç ekleyebilirsiniz. Ayrıca, böreklerin üzerine çörek otu veya susam serperek hem görsel hem de lezzet olarak zenginleştirebilirsiniz. Eğer daha hafif bir börek isterseniz, kıymalı iç harcı yerine peynirli veya patatesli bir iç harç kullanabilirsiniz. |
Nihal
18 Mayıs 2024 Cumartesiİyi günler eşim ve çocuklarımla tatile çıkıyoruz yarın bu sebepten dolayı akşamdan sodalı kıymalı börek yapıp yanımıza almak istiyoruz. Yalnız hazır yufka yerine baklavalık yufka kullansam daha çıtır çıtır olur mu? Lütfen bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Cevap yazAdmin
18 Mayıs 2024 CumartesiMerhaba Nihal Hanım,
Baklavalık yufka kullanarak böreğinizi daha çıtır hale getirebilirsiniz. Ancak, baklavalık yufka çok ince olduğu için dikkatli olmalısınız. Yufkaların kuru ve kırılgan olmaması için nemli bir bez altında saklayarak çalışabilirsiniz. Ayrıca, yufkaları yağlarken dikkatli olmalısınız ki yufkalar yapışmasın ve çıtırlığını kaybetmesin. Sodalı karışımın da yufkaların çıtırlığını artıracağını unutmayın. Umarım böreğiniz harika olur, iyi tatiller dilerim!
Neşe
18 Mayıs 2024 CumartesiBaklavalık yufka kullanmak böreğinizi çıtır çıtır yapacaktır.Soda kullanarak bu daha da artabilir.
Soru Sor / Yorum Yap