Sodalı Yalancı Su Böreği Sodalı yalancı su böreği, adından da anlaşılacağı gibi, geleneksel su böreğinin bir varyasyonudur. Oldukça lezzetli ve ağızda dağılan bu börek, insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu börek, çok eski zamanlardan beri yapılan ve insanlar tarafından çok sevilen su böreğinin geliştirilerek farklılaştırılmış bir halidir. Sodanın bu böreğe verdiği o muhteşem ağızda dağılma hissi, birçok insanın sodalı yalancı su böreğini yapmasının en büyük nedenlerinden biridir. Yapılışı neredeyse su böreği ile aynı olan bu börek, sadece farklı bazı işlemler gerektirmektedir. Sizler de bu böreği çok kolay ve pratik bir şekilde yapmak istiyorsanız, tarifimi dikkatlice okumanız gerekmektedir. Bu böreğin lezzeti ve diğer özellikleri diğer böreklerden çok daha farklıdır. Özellikle ağızda ıslak gibi durumu ve dağılışı, sizleri ve misafirlerinizi etkilemeye yetecektir. Bunun için gerekli olan malzemeleri kontrol ederek sodalı yalancı su böreği yapılışına geçmek için kolları sıvayın. Sodalı Yalancı Su Böreği Malzemeleri
Sodalı Yalancı Su Böreği Nasıl Yapılır? Öncelikle bir kap içerisine bir yumurtanın sarısını alın ve diğer yumurta ile karıştırın. Sarıyı ayırın, çünkü börek yapılışı sırasında üzerine sos gibi sürmek için kullanacağız. Süt ve yumurtayı yaklaşık 2-3 dakika boyunca sürekli olarak çırpın. Böylece biraz köpürdüğünü göreceksiniz. Daha sonra bu karışım içerisine yufkalardan birini batırın ve altını iyice yağladığınız tepsinin içerisine yerleştirin. Bu sırada kenarları dışarı taşabilir. Onlara daha sonradan düzenleme yapacağız. Bu işlemi yaptıktan sonra bir kap içerisinde tereyağını iyice eritin. Erittiğiniz bu tereyağını yufkanın üzerinde tamamen gezdirin. Tabi ki tereyağının tümünü kullanmamalısınız. Bu işlemden sonra ise dışarıda kalan kenarları içeri alarak kırışık bir yapı oluşturun. Bu şekilde toplam dört yufkaya aynı işlemi yaparak tepsiye kenarları taşacak şekilde yerleştirin ve kenarlarını içe doğru katlayın. Ayrı bir kap içerisinde peyniri ve ince ince doğradığınız maydanozu karıştırın. Üzerine istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz. Özellikle belirtmek isterim ki peynirdeki tuz oranı genellikle yüksek olduğu için bu duruma dikkat edin. Daha sonra yaptığınız bu karışımı yufkanın üzerine eşit bir şekilde tamamını serpiştirin. Bu işlemi de başarıyla tamamladıktan sonra diğer dört adet yufkayı da sütlü karışıma batırarak tepsinin üst yüzeyini tamamlayın. Tüm yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra son yufkanın yüzeyine ilk başta erittiğimiz tereyağını gezdirin ve işlemi tamamlayın. Artık sodalı yalancı su böreği yapılışının sonuna geldik. Bu durumda öncelikle fırını açalım ve biz de fırının ısınmasını beklerken böreği dilimleyelim. Bunu yaptıktan sonra soda, yumurta sarısı ve yağı karıştırarak böreğin en üstüne sürün. Böylece daha da lezzetli olacak ve daha da kızaracaktır. Artık böreği önceden ısıtılmış fırına atarak nar gibi kızarana kadar pişirebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Raşit
24 Temmuz 2024 ÇarşambaSodalı yalancı su böreği yapımında sütlü karışımın yufkalara iyice yedirilmesi önemli mi? Ayrıca, böreğin üzerine sürülen tereyağı ve soda karışımı böreğin kızarmasına ve lezzetine nasıl bir etki yapıyor?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Raşit Bey,
Evet, sütlü karışımın yufkalara iyice yedirilmesi çok önemlidir. Bu işlem, yufkaların daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, bu şekilde böreğin içi daha nemli ve doyurucu olur.
Böreğin üzerine sürülen tereyağı ve soda karışımı ise çok önemli bir rol oynar. Tereyağı böreğin üzerinin kızarmasını sağlarken, soda da hem kabarmasına hem de daha hafif olmasına yardımcı olur. Bu karışım böreğin hem görünüşünü hem de lezzetini önemli ölçüde geliştirir.