Haşhaşlı Mercimekli Börek Haşhaşlı mercimekli börek, yapımı her ne kadar biraz zahmetli gibi görünse de tadına bakıldığında, bu zahmete değdiğini kesinlikle hissettiren bir lezzet. Haşhaşın kendine has kokusu ve tadı mercimekle buluştuğunda ortaya çıkan sonuç, düşündüğünüzden çok daha güzel olacaktır. Oldukça doyurucu ve bir o kadar da besleyici olan haşhaşlı mercimekli börek, sabah kahvaltılarından öğle atıştırmasına kadar her öğünde tüketilebilir. Ancak haşhaşın uyku getirme, mahmurlaştırma ve rehavet verme gibi özellikleri bulunduğundan dolayı, uyanık kalmanız gereken zamanlarda tüketmek pek akıllıca bir seçim olmayabilir. Haşhaşlı Mercimekli Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle iç harcını hazırlayalım. İç harç için gereken malzemeler:
Yeşil mercimekler düdüklü tencere yardımıyla haşlanır. Ayrı bir yerde, isteğe bağlı olarak soğanlar kavrularak hazırlanır. Haşlanan mercimekler, kavrulmuş soğan, tuz ve yağ ile karıştırılarak iç harç hazırlanır. Haşhaş Hazırlığı Derince bir kapta 200 gram kadar haşhaş, bir su bardağı yağ ile karıştırılarak daha sıvı bir hale getirilir. Bu tarif için gereken haşhaş türü, yaş kahverengi haşhaştır. Haşhaşlı Mercimekli Börek İçin Gereken Malzemeler:
Derince bir kapta su, süt, yumurta ve şeker çırpılır, ardından eritilmiş tereyağı eklenir. Üzerine aldığı kadar un eklenir. Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır; kesinlikle hamurun toparlanması için fazla un koyulmamalıdır. Sert hamur, böreğin lezzetini kaybetmesine sebep olur. Eğer hamur sürekli elinize yapışır ve toparlanmazsa, yarım çay bardağı kadar ayçiçek yağı ile toparlama işlemi gerçekleştirilebilir. Toplar halinde bölünen hamur, bir oklava yardımıyla büyükçe ve orta kalınlıkta açılır. Açılan hamurun üzerine bir fırça ile önceden hazırlanan haşhaş sürülür. Ardından rulo şeklinde yuvarlanır ve üç parmak kalınlığında dilimlenir. Kesilen her bir dilim tekrar açılmak üzere bir kenara koyulur. Kesme işlemi bittikten sonra tek tek hamur dilimleri alınır, bu kez ufak ebatta ve diğerine göre biraz daha ince olacak şekilde, oklava ile açılır. Açılan her bir hamur diliminin içine önceden hazırlanan mercimekli harç koyulur. Bütün hamur topları aynı şekilde büyükçe açılıp, haşhaş sürüldükten sonra rulo yapılıp, kesilir ve kesilen parçalar da tekrar açılıp, mercimekli iç koyularak kapatılır. 180 derece fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz, üstü bez ile örtülür ki, haşhaşlı mercimekli börek sertleşmesin ve yumuşacık kalsın. Afiyet olsun. |