Sulu Börek Sulu börek, börek çeşitleri arasında en klasik ve en kolay yapılışıyla bilinir. Pek çok insanın tercih ettiği bu börek, hem pratik hazırlanışı hem de lezzetiyle öne çıkar. Özellikle öğrenciler için ideal bir seçenek olan bu böreği, yemek yapma konusunda deneyimi olmayan biri bile tarifimize uyarak kolayca hazırlayabilir. Sulu böreği fırına atmadan önce buzluğa koyarak daha sonra pişirmek üzere saklayabilirsiniz. Sulu böreğin yapılışına geçmeden önce gerekli malzemeleri hazırlayın ve adım adım tarifimizi takip ederek böreğinizi yapmaya başlayın. Yaklaşık bir buçuk ya da iki saat sürecek bu böreği yapmadan önce gerekli planlamalarınızı yapın. Şimdi yavaş yavaş malzemelerimizi söyleyerek sulu börek tarifine başlayalım. Sulu Börek Malzemeleri
Sulu Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle patatesleri temiz bir şekilde yıkayın ve kabuklarını soyup bir patatesten dört dilim elde edecek şekilde dilimleyin. Bu şekilde haşladığınızda çok daha hızlı ve pratik olacaktır. Tam olarak haşlandıktan sonra bir kap içinde ezerek ya da rendeleyerek hazırlayın. Rendelediğiniz patateslerin içine yumurtaları kırın ve üzerine maydanozları ince ince doğrayarak ekleyin. Son olarak tuz, karabiber ve istediğiniz baharatları ekleyerek iyice karıştırın. Bir süre karıştırdıktan sonra yoğurdu ve peyniri ekleyerek tekrar karıştırmaya devam edin. Eğer peyniriniz lor peyniri ise doğrudan kullanabilirsiniz. Beyaz peyniri rendelemeniz gerekebilir. Bu işlemden sonra ayrı bir kap içinde bir su bardağı suya birkaç tatlı kaşığı kadar sıvı yağ ekleyerek iyice karıştırın. Daha sonra temiz ve düz bir zemine yufkalardan birini serin ve üzerine karıştırdığınız su ve yağlı sostan bolca sürün. Bu işlemin ardından yufkayı ortadan ikiye, sonra da dörde bölerek toplam on altı parça elde edin. Önceden yufkayı tamamen yağladığınız için bu parçalar da yağlı olacaktır. Bu parçaların geniş kenarlarına iç harçtan koyun ve parçaların üzerine yayın. Bu parçayı rulo şeklinde sarın. Bu şekilde tüm parçaları ve yufkaları aynı işlemden geçirin. Bir ara tepsinin altını yağlayarak fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Böylece börekler tepsiye yapışmayacaktır. Tüm yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra toplam otuz iki adet sulu börek elde etmiş olacaksınız. Şimdi sardığınız ruloları bir kap içine dizin ve üzerini kapatacak kadar su ekleyin. Yaklaşık yirmi dakika bekledikten sonra ruloları suyun içinde çevirin ve dikkatli bir şekilde bu börekleri alarak yağlı tepsiye dizin. Bu sırada böreklere zarar vermemeye çalışın. Tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine yumurta sarısı sürerek çörek otunu serpin ve fırına verin. Tam olarak kızardıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Cehid
12 Temmuz 2024 CumaSulu börek yaparken yufkaları ortadan ikiye böldüğümde neden yağlıyorsunuz? Bu işlem böreğin lezzetini nasıl etkiliyor?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaCehid, yufkaları ortadan ikiye böldüğümde yağlamanın nedeni, böreğin daha lezzetli ve kıvamında olmasını sağlamaktır. Yufkaları yağlamak, böreğin kurumasını ve sertleşmesini önler, aynı zamanda her katmanın birbirine yapışmadan pişmesini sağlar. Bu da böreğin daha gevrek ve lezzetli olmasına katkıda bulunur. Ayrıca yağ, böreğin iç harcıyla birlikte daha homojen bir şekilde dağılmasını sağlar ve her lokmada dengeli bir tat almanıza yardımcı olur.