Pırtık Börek Pırtık börek, Anadolu mutfağının kadim tatlarından biridir. Bu börek, hem görünüşü hem de kokusuyla insanların iştahını kabartan ve onları etkileyen bir lezzettir. Günümüzde, birçok insan bu böreği hazır olarak satın almayı tercih etmektedir. Ancak, hazır alınan pırtık börek, evde yapılanın yerini tutmaz. Bu nedenle, daha ucuz ve daha lezzetli bir börek elde etmek için, size sunacağım son derece pratik tarifle bu böreği kolaylıkla yapabilirsiniz. Gerekli malzemeleri hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Pırtık böreğini daha pratik ve hızlı olması açısından hazır yufka kullanarak yapacağız. Eğer zamanınız varsa, yufkayı da kendiniz açarak bu böreği yapabilirsiniz. Pırtık böreğini en iyi şekilde yapabilmeniz için vereceğim tarifi dikkatli bir şekilde okuyun ve uygulayın. Bu böreğin en güzel özelliği, oldukça kolay bir yapılışa sahip olmasıdır. Bu nedenle, yemek yapmayı bilmeyen biri bile kolaylıkla yapabilecektir. Ölçülere dikkat etmenizi tavsiye ederim. Pırtık Börek Malzemeleri
Pırtık Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle derin bir kap alın ve içerisine yumurtaları kırın. Kırdığınız yumurtaların üzerine, malzemelerde belirtilen kadar tuzu ekleyerek iyice çırpın. Çırpma işlemini, yumurtanın akının dağılması amacıyla çok iyi yapmanızı tavsiye ederim. Çırptığınız bu yumurtaların üzerine ince ince doğradığınız yeşil soğanı, maydanozu, bir miktar yağı ve son olarak ince ince rendelenmiş peyniri ilave ettikten sonra iyice karıştırın. Yaklaşık 2 dakika kadar karıştırdıktan sonra, malzemelerin dinlenmesi için on dakika kadar bekletin. Bu sırada, bir adet yufkayı en küçük parçalara kadar elinizle ayırarak bu karışımın içerisine katın. Hazırladığınız karışım dinlenirken, genişliği bir tabak büyüklüğünde olan tava içerisinde tereyağını eriterek, içerisine dinlendirdiğiniz malzemeleri koyun. Pişmesi için bir süre bekleyin. Aktardığınız malzemeler pişerken, üzerini düzleştirin. Çünkü bir süre sonra piştikten sonra kalıp alacaktır. Bu sırada, ateşin hızına dikkat edin. Yanmaması için orta ateş ilk tercihiniz olsun. Bir süre boyunca pişirin. Daha sonra bir araç veya gereç ile bu pırtık böreğin altı da pişmiş mi diye kontrol edin. Altı tam olarak kızarmışsa, bu böreğe zarar vermeden ters çevirin ve üstte kalan yüzeyinin de pişmesini sağlayın. Bu şekilde yaparsanız, iki tarafı da tam olarak pişecek ve tam lezzetini alacaktır. İyice kızardıktan sonra, piştiğine emin olunca bu böreği uygun şekillerde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Müşfika
20 Mayıs 2024 PazartesiBu böreği çok severim. Burada bahsedilen tarife göre yapacağım. Ancak bizim evdeki tereyağı bitti. Markette satılan tereyağlarını da hiç sevmiyorum. Acaba tarifteki tereyağının yerine zeytinyağı ya da margarin falan koysam yine de güzel olur mu? Cevap verirseniz çok sevinirim...
Cevap yazAdmin
20 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba Müfika,
Tabii ki, tarifteki tereyağını zeytinyağı veya margarinle değiştirebilirsiniz. Ancak, her iki seçeneğin de böreğin lezzetini ve dokusunu biraz değiştirebileceğini unutmamalısınız. Zeytinyağı kullanırsanız, böreğiniz daha hafif ve farklı bir aroma kazanabilir. Margarin kullanırsanız, tereyağına daha yakın bir tat elde edersiniz. Her iki durumda da böreğinizin güzel olacağına eminim. Denemenizden sonra sonucu paylaşmayı unutmayın!
Kolay gelsin ve afiyet olsun!