Haşhaş, vücudun korunmasında oldukça etkili olan bir besin kaynağıdır. Haşhaşın olumlu etkileri ve lezzetli tadı nedeniyle birçok tarifte kullanımı sağlanmaktadır. Haşhaşla yapılan birçok tarif oldukça lezzetli tatlar oluşturmakta ve yapılan börekler zevkle tüketilmektedir. Haşhaşlı börek, çayın yanında, ara öğün olarak atıştırma da, özel günlerde ve daha birçok şekilde lezzetle tüketilmektedir. Oktay Usta'nın yapmış olduğu börekler ise daha lezzetli olmaktadır. Bu makalemizde sizlere Oktay Usta'dan haşhaşlı börek tarifinin yapılışını açıklayacağız. Hadi gelin birlikte bu tarife göz atalım. Kolay gelsin. Haşhaşlı Börek Malzemeleri
Haşhaşlı Börek Üzeri İçin
Haşhaşlı Börek Yapılışı 1. İlk olarak, hamur yoğurma kabına 1 paket kuru mayayı alın ve üzerine ılık süt ekleyerek mayanın çözülmesini sağlayın. 2. Daha sonra, mayanın üzerine tuz ve toz şekeri ilave edin ve iyice karıştırarak şekerin ve tuzun erimesini sağlayın. 3. Karışımın üzerine azar azar un ekleyerek hamurun yumuşak bir kıvam alması için iyice yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde, üzerini örterek yarım saat kadar mayalanmasını bekleyin. 4. Hamur mayalanırken, haşhaşı bir kaba alın ve üzerine sıvı yağ ekleyip iyice karıştırın. 5. Mayalanan hamuru iki bezeye ayırın. Hamuru açacağınız tezgahı bolca yağlayarak hamur bezesini yağlı tezgaha alın ve ellerinizle bastırarak her tarafından çekiştirerek büyütün. 6. İyice açılan hamurun üzerine yağlı haşhaş karışımından bolca sürün ve hamuru yine çekiştirerek rulo haline getirin. 7. Rulo yapma işleminiz bitince hamuru iki ucundan tutun ve ters burgu yaparak ucun birini sağ tarafa, diğer ucunu sol tarafa doğru kıvırın. 8. Ardından, tepsinizin boyutuna göre hazırlanan börek hamurunu uzun uzun olacak şekilde kesin ve tepsiye yerleştirin. Diğer bezeye de aynı işlemi uygulayın. 9. Hazırlanan böreği tepside mayalanması için bekletin. 10 dakika kadar hamurun mayalanmasını bekledikten sonra, hazırlanan böreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürerek önceden 170 derecede ısıtılmış fırına tepsiyi sürün. 10. Böreğin yüzeyi kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri soğuması için bekletin ve sonra servise sunun. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Haşhaşın sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Yüksek miktarda lif içerdiği için sindirim sistemi sağlığını destekler ve tokluk hissi sağlar. Aynı zamanda, haşhaş tohumları iyi bir kalsiyum kaynağıdır ve kemik sağlığını destekler. Ayrıca, haşhaşın içerdiği sağlıklı yağlar, kalp sağlığını koruyucu etkiler göstermektedir. Bu nedenle, haşhaşlı börek gibi tarifler sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı bir tercih olabilir. |