Mercimekli börek, mercimek sevenlerin çok sevdiği tariflerden biridir. Yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Gayet lezzetli bir börektir ve sıradan peynirli börekler yerine farklı bir tarif olarak sunabileceğimiz bir börek çeşididir. Mercimekli Börek Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Mercimekli Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle yeşil mercimek bir tencerede haşlanır ve süzülüp bir kenara alınır. Soğanlar ince ince doğranır ve bir tencereye alınır. Tencere ocağa konur ve üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Ocağın altı açılıp soğanlar kavrulur. Üzerine tuz, karabiber ve haşlanmış yeşil mercimek eklenir. Beş dakika kadar kavrulur ve ardından altı kapatılır. Mercimek biraz dinlendirilir. Yufkalar hazırlanır. Bir adet yufka on iki tane üçgen parçaya ayrılır ve her birinin üzerine iki yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağ ve bir çay bardağı süt çırpılıp fırça yardımı ile sürülür. Üzerlerine mercimekli harç konur ve kenarları içe kıvrılarak sarılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir, üzerine sos karışımından sürülür ve fırına verilir. İsteğe göre tava da sıvı yağda da kızartılabilir. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Yağda kızartılacak ise sos sürmeye gerek yoktur. Pişince servis edip afiyet ile yiyebilirsiniz. Ekstra Püf Noktaları
Mercimekli börek, çay saatleriniz için mükemmel bir seçenektir. Aynı zamanda misafirlerinize sunabileceğiniz lezzetli ve farklı bir alternatif olabilir. Afiyet olsun! |
Uknum
12 Temmuz 2024 CumaMercimekli börek yaparken mercimekleri ne kadar süre haşlamam gerekiyor? Çok yumuşak olup dağılmamasını nasıl sağlayabilirim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Uknum,
Mercimekli börek yaparken mercimeklerin çok yumuşayıp dağılmaması için mercimekleri yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlamanız yeterli olacaktır. Mercimeklerin hafif diri kalması, böreğin içinde daha iyi bir doku sağlar. Haşlama süresini kontrol ederken mercimeklerin ezilmemesine dikkat edin ve gerektiğinde süzerek soğuk suyla durulayın. Bu şekilde böreğinizin iç harcı istediğiniz kıvamda olacaktır. Afiyet olsun!
Sevgiler,