Mercimekli Börek Yapımı
13 Temmuz 2024

Mercimekli Börek Yapımı

Mercimekli börek, mercimek sevenlerin çok sevdiği tariflerden biridir. Yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Gayet lezzetli bir börektir ve sıradan peynirli börekler yerine farklı bir tarif olarak sunabileceğimiz bir börek çeşididir.

Mercimekli Börek Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
  • Üç adet yufka
  • Bir su bardağı yeşil mercimek
  • İki adet yumurta
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • İki adet kuru soğan
  • Tuz ve karabiber
  • Bir çay bardağı süt

Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle yeşil mercimek bir tencerede haşlanır ve süzülüp bir kenara alınır.

Soğanlar ince ince doğranır ve bir tencereye alınır. Tencere ocağa konur ve üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Ocağın altı açılıp soğanlar kavrulur. Üzerine tuz, karabiber ve haşlanmış yeşil mercimek eklenir. Beş dakika kadar kavrulur ve ardından altı kapatılır. Mercimek biraz dinlendirilir.

Yufkalar hazırlanır. Bir adet yufka on iki tane üçgen parçaya ayrılır ve her birinin üzerine iki yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağ ve bir çay bardağı süt çırpılıp fırça yardımı ile sürülür. Üzerlerine mercimekli harç konur ve kenarları içe kıvrılarak sarılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir, üzerine sos karışımından sürülür ve fırına verilir. İsteğe göre tava da sıvı yağda da kızartılabilir. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Yağda kızartılacak ise sos sürmeye gerek yoktur. Pişince servis edip afiyet ile yiyebilirsiniz.

Ekstra Püf Noktaları
  • Mercimekleri haşlarken fazla haşlamamaya dikkat edin, çünkü çok yumuşak mercimekler böreğin içinde dağılabilir.
  • Soğanları kavururken karamelize etmeye özen gösterin. Bu, böreğinize ekstra tat katacaktır.
  • Yufkaların üzerine sürdüğünüz sosun içine bir tutam kabartma tozu ekleyerek böreğin daha kabarık olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Mercimekli harca biraz pul biber veya kimyon ekleyerek farklı lezzetler deneyebilirsiniz.

Mercimekli börek, çay saatleriniz için mükemmel bir seçenektir. Aynı zamanda misafirlerinize sunabileceğiniz lezzetli ve farklı bir alternatif olabilir. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uknum

12 Temmuz 2024 Cuma

Mercimekli börek yaparken mercimekleri ne kadar süre haşlamam gerekiyor? Çok yumuşak olup dağılmamasını nasıl sağlayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uknum,

Mercimekli börek yaparken mercimeklerin çok yumuşayıp dağılmaması için mercimekleri yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlamanız yeterli olacaktır. Mercimeklerin hafif diri kalması, böreğin içinde daha iyi bir doku sağlar. Haşlama süresini kontrol ederken mercimeklerin ezilmemesine dikkat edin ve gerektiğinde süzerek soğuk suyla durulayın. Bu şekilde böreğinizin iç harcı istediğiniz kıvamda olacaktır. Afiyet olsun!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pırasalı Börek Oktay Usta

Pırasalı Börek Oktay Usta

Su Böreği Kaç Kalori?

Su Böreği Kaç Kalori?

Patatesli Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Allı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Allı Börek Tarifi ve Malzemeleri