Kürt Böreği Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Kürt Böreği Nasıl Yapılır?


Kürt böreği, adını kesilirken çıkardığı sesten alan ve zamanla telaffuzu değişerek Kürt böreği olarak bilinen bir lezzettir. Bu börek, her ilçede kolayca bulunmayabilir ancak evde yapımı oldukça keyiflidir. İşte Kürt böreğinin yapılışı:

Gerekli Malzemeler

  • 4,5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 200 gr margarin

Üzeri İçin

  • 1 su bardağı pudra şekeri

Yapılış Aşamaları

1. İlk olarak, derin bir kabın içine un koyulur ve ortası havuz şeklinde açılır. Unun açılan ortasına yoğurt, 2 adet yumurta ve sıvı yağ koyulur. Unun üzerine kabartma tozu serpilir ve ilk önce havuzun iç kısmı sonra da dış kısmı karıştırılarak iyice yoğrulur.

2. Hamurun yumuşak, kulak memesi kıvamında olması gerekmektedir. Hamurun sert olması halinde üzerine biraz ılık su ilave edilebilir.

3. Hazır olan hamurdan bir parça, daha sonra üzerine kapatmak için ayrılır ve kalan hamurdan 20 parça koparılarak yuvarlanır. Hamurlar yarım saat dinlendirildikten sonra hafif unlanarak tatlı tabağı büyüklüğünde olana dek açılır.

4. Açılan tüm hamurlar, aralarına fırça yardımıyla yumuşak yağ sürülerek üst üste koyulur. Yağlanan ve üst üste dizilen 20 adet hamur, merdane ile tek seferde ve tepsi büyüklüğüne gelene dek açılır.

5. Açılan hamurun üzerine biraz daha yağ sürülür ve sıkı bir şekilde sarılarak rulo şekline getirilir. Hazırlanan rulo şeklindeki hamur 3 parçaya ayrılarak, 1 saat buzdolabında bekletilir.

6. Dinlenen hamurlar buzdolabından çıkartılır ve üzerine bastırıldıktan sonra tepsi büyüklüğünde açılır ve tepsiye alınır. 3 hamura da aynı işlem uygulandıktan sonra, üzerine biraz daha margarin sürülür ve pudra şekeri serpilir.

7. En üst kısım için ayrılan hamur parçası ince bir şekilde açılır ve kapak şeklinde en üste serilir. Hazırlanan Kürt böreği, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

8. Pişen Kürt böreği dikdörtgen şeklinde kesilir ve üzerine bol pudra şekeri serpilerek servis edilir.

Afiyet Olsun.

Ekstra Bilgiler

Kürt böreğinin yapımında kullanılan malzemelerin tazeliği ve kalitesi, böreğin lezzetini doğrudan etkiler. Ayrıca, hamurun dinlendirilmesi ve yağlanması aşamaları, böreğin kat kat ve çıtır çıtır olmasını sağlar. Böreğin üzerine serpiştirilen pudra şekeri, hem tat hem de görsel açıdan önemli bir unsurdur. Bu yüzden pudra şekerini bol miktarda kullanmaktan çekinmeyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Galeta Unlu Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Su Böreği Yapılışı

Yalancı Su Böreği Yapılışı

Tavuklu Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Ispanaklı Börek

Hazır Yufkadan Ispanaklı Börek

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Superfresh Börek Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sigara Böreği Kaç Kalori?

Sigara Böreği Kaç Kalori?