Kayık Börek Kayık börek, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile birçok insanı etkileyen bir börektir. Ancak bu böreğin yapılışı biraz zahmetlidir. Fakat kayık böreğinin lezzeti, bu zahmeti göze almayı değer kılar. Kayık böreği, diğer adıyla sandal böreği, adını şekil itibarıyla kayığa benzemesinden almıştır. Aslında kayık böreği, bir nevi karnıyarık böreğine de benzetilmektedir. Bu börek, genellikle börek evlerinde veya benzer mekanlarda tüketilir. Şimdi bu mükemmel lezzetin tarifini sizlere sunalım. Kayık Börek Malzemeleri
Kayık Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle kayık börek için kullanılacak soslardan birini hazırlayalım. Bir küçük kap içerisine bir adet yumurta ve bir çay bardağı süt koyarak iyice çırpalım. Çırpma işlemi sırasında bir çay bardağı sıvı yağı da ekleyerek karışımı iyice çırpalım. Artık sos hazır. Şimdi diğer işlemlere geçebiliriz. Yufkayı düz bir zemine serelim. Buraya kadar genellikle insanlar zorlanmaz ancak böreği sandal yani kayık haline getireceğimiz aşamada bazı insanlar zorlanabilir. Siz dediklerimi aynen uygulayarak bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Öncelikle yufkayı geniş kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Yaklaşık yarım avuç boyuna gelene kadar rulo sarmaya devam edin ve parmak uzunluğu kaldığında bu kısma fırça ile sos sürün. Daha sonra sarılan bölgenin uç kısımlarını oval bir şekil alacak şekilde birleştirin ve ortaya "0" şekli çıkarın. Kalan soslu kısmı ise bu uçları saracak şekilde üzerine kapatın. Bu aşamayı tamamladıktan sonra artık zor kısımları geçmiş olduk. Bu sırada tepsinin altını iyice yağlayalım. Bu işlemi tüm yufkalarda uygulayarak börekleri tepsi üzerine dizelim. Şimdi domatesin kabuklarını iyice soyalım. Bu işlemi iyi yapmazsanız kayık börek piştikten sonra kabuklar ağızda rahatsızlık yaratabilir. Domatesleri tam olarak soyduktan sonra ince ince yemeklik olacak şekilde doğrayın ve biberleri keserek çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra bir kap içerisinde peyniri, biberleri ve domatesleri iyice karıştırın. Son olarak bu karışımı tepsi içerisine dizdiğimiz böreklerin içerisine bolca ekleyelim ve yufkanın görünen kısmına yumurtalı sosu iyice sürün. Fırını 200 dereceye ayarlayarak ısınmasını bekleyin. Fırın tam olarak ısındığında tepsiyi fırına koyun ve tam olarak kızarana kadar, yanmamasına dikkat ederek pişirin. Daha sonra istediğiniz şekilde dekore ederek afiyetle tüketebilirsiniz. |
Ülken
11 Temmuz 2024 PerşembeKayık börek yaparken yufkaları rulo haline getirip oval şekil vermek gerçekten zor oluyor mu? Yani o 0 şeklini oluşturmakta ben mi zorlanıyorum yoksa başka biri de benim gibi mi hissediyor?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Ülken,
Kayık börek yaparken yufkaları rulo haline getirip oval şekil vermek gerçekten biraz zor olabilir. Özellikle ilk denemelerde herkes senin gibi zorlanabilir. Yufkanın ince yapısı ve rulo haline getirirken dağılması bazen sinir bozucu olabiliyor. Ancak, zamanla el becerin gelişecektir ve daha kolay hale gelecektir. Biraz sabır ve pratikle istediğin şekli vermekte daha başarılı olacaksın. Bu konuda yalnız olmadığını bilmek seni rahatlatabilir.
Kolay gelsin!