Patatesli börek, birçok kişinin severek tükettiği lezzetler arasında yer alır. Yapılışının kolay olması ve lezzetinin doruklarda olması, bu böreğin tercih edilmesinin başlıca nedenlerindendir. Misafirleriniz için sunabileceğiniz en güzel ve en çıtır lezzetlerden biri, Oktay Usta'nın patatesli böreğidir. Bu böreği pratik bir tarif ile evlerinizde kısa sürede yapabilirsiniz. Oktay Usta'dan patatesli börek tarifine geçmeden önce, bu lezzetli börek için kullanacağımız malzemelerden bahsedelim. Patatesli Börek Malzemeleri
Patatesli Börek Nasıl Yapılır? Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra böreğin yapılışına başlayabiliriz. Derin bir tencereye su koyarak patatesleri ister kabuklu ister dört parçaya bölerek haşlayalım. Bu sırada iç harcı hazırlamak için gerekli malzemeleri hazırlayabiliriz. Patatesler haşlandıktan sonra, derin bir kap içinde patatesleri bir kaşık ya da çatal yardımıyla iyice ezelim. Daha sonra iç harç için gerekli diğer malzemeleri ezdiğimiz patateslerin içine ekleyerek iyice karıştıralım. Malzemelerin her yere dağılması önemlidir. Karıştırma işleminden sonra zeytinyağını ekleyerek tekrar karıştıralım. İç harcımız artık hazır. Şimdi börek yapılışına geçebiliriz. Öncelikle süt ve sıvı yağı yumurta ile küçük bir kapta iyice çırpalım. Karışım köpürmeye başladığında hazır olduğunu anlayabiliriz. Daha sonra yufkalardan birini düz bir zemine serelim ve ortadan keselim. İkiye bölünmüş yufkanın düz kenarlarından birine fırçayla bol süt-yumurta karışımını sürelim ve hazırladığımız iç harcı ekleyelim. Harcı ekledikten sonra yufkayı rulo şeklinde saralım. Sardığımız yufkaları kendi etrafında döndürerek dairesel bir şekil verelim. Bu işlemi tamamladıktan sonra tepsinin dibini istediğiniz yağ ile yağlayın ve böreği içine yerleştirin. Geriye kalan yufkalarla aynı işlemi uygulayarak tepsiyi doldurun. Üzerine yumurtalı sostan sürerek iyice yedirin. Son olarak çörek otunu serptikten sonra fırına atabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Patatesli börek yaparken patatesleri önceden haşlayıp ezmek, harcın daha homojen olmasını sağlar. Ayrıca, böreğin üzerine çörek otu yerine susam veya haşhaş tohumu da serpebilirsiniz. Böreği fırına vermeden önce, 10-15 dakika buzdolabında dinlendirmek, böreğin daha çıtır olmasını sağlar. Afiyet olsun. |