Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Gül Böreği

Gül Böreği Nedir?

Gül böreği, ülkemizde en fazla tüketilen ve en çok sevilen börek çeşitlerinden biridir. Hem estetik görünümü hem de çıtır lezzeti ile öne çıkan bu börek, misafirlerinizi ve sizleri lezzeti ile büyüleyecektir. Oldukça yumuşak olması ise lezzetini daha da artırmaktadır. Üstelik, diğer börekler gibi kalorisinin yüksek olmaması nedeniyle, diyet yapanlar veya kilo problemi olan herkes gönül rahatlığı ile tüketebilir. Gül böreği yapmak için pişirme süresiyle birlikte yaklaşık olarak 2 saate ihtiyacınız vardır. Planlarınızı buna göre yapabilirsiniz. Şimdi gül böreğinin malzemelerine ve yapılışına geçebiliriz.

Gül Böreği Malzemeleri
  • 4 adet hazır ya da ev yapımı yufka
  • Bir miktar sıvı yağ
  • Bir adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
Bu malzemeler, gül böreği yaparken iç harç dışında kullanacağımız malzemelerdir. Bunun yanı sıra daha önemli olan iç harç yaparken kullanacağımız malzemeler ise şunlardır:
  • 7 adet patates
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Bir miktar damak zevkinize göre çeşitli baharatlar
  • Üzerine serpmek için çörek otu

Gül Böreği Nasıl Yapılır?

Patatesli gül böreğinin yapılışına geçmeden önce iç harcını hazırlamamız gerekmektedir. Bunun için öncelikle patateslerimizi temiz bir şekilde yıkayalım ve kabuklarını soyarak bir patatesi dört parça olacak şekilde doğrayalım. Ardından patatesleri iyice haşlayalım. Parçalara ayırarak haşlamak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bu da bir pratikliktir aslında. Patatesler haşlandıktan sonra patates püresi olacak gibi iyice ezelim.

Ekmek tahtası kullanarak soğanları ince ince yemeklik olacak şekilde doğrayalım. Bir tava içerisinde bir miktar sıvı yağ ile soğanları iyice kavuralım. Kavururken bir ara içerisine biraz salça ekleyelim ve bol bol karıştırarak salçanın dağılmasını sağlayalım. Bu aşamada, haşlayıp ezdiğimiz patatesleri de bu kavrulan salçalı soğan içerisine ekleyerek bol bol karıştıralım. Bu sırada içerisine tuz, baharat, pul biber ve karabiber gibi malzemeleri damak zevkimize göre ilave ederek tekrar bolca karıştıralım.

Yaptığımız iç harç iyice dinlensin diye bir kenara koyalım ve artık yufkalara geçelim. Öncelikle yufkalardan birini düz bir zemine sererek ortadan artı şeklinde bölelim. Bu işlem sonunda 4 adet üçgen yufka elde etmiş olacağız. Elde ettiğimiz üçgen yufkanın üzerine bir kaşık ya da fırça yardımı ile sıvı yağ sürelim ve tekrar düz bir zemine bırakalım. Üçgen yufkanın geniş olan kısmına harcımızdan koyarak sigara böreği gibi saralım. Daha sonra bu ruloyu da kendi etrafında saralım.

Yukarıda yaptığımız işlemi tüm yufkalar için uygulayalım fakat bir ara fırın tepsisinin dibini iyice yağ ile temas ettirelim. Tüm yufkaları aynı işlemi yaparak gül böreği haline getirelim ve tepsiye dizelim. Bu işlemin ardından ayrı bir kap içerisinde yoğurt, yumurta sarısı ve az miktarda sıvı yağı birleştirerek basit bir sos yapalım. Yaptığımız bu sosu börekleri tepsiye yerleştirdikten sonra üzerlerine iyice sürelim ve ardından üzerine çörek otunu serpiştirelim. Son olarak 200 dereceye ayarlanmış fırında iyice kızarana kadar pişirelim. Artık gül böreği hazır, afiyetle yiyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Saygın

11 Temmuz 2024 Perşembe

Gül böreğini yaparken patatesleri haşlayıp püre haline getirmek zaman alıyor mu? Ayrıca yufkaları artı şeklinde kesmek ve sararken dağılmaması için dikkat etmek gerekiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Saygın,

Patatesleri haşlayıp püre haline getirmek elbette biraz zaman alabilir, fakat bu süreyi daha çabuk atlatmak için patatesleri küçük parçalar halinde doğrayarak haşlayabilirsin. Bu, pişme süresini kısaltacaktır. Ayrıca yufkaları artı şeklinde kesmek böreğin sararken dağılmaması için önemlidir. Yufkaların dağılmaması için dikkatli ve özenli şekilde sarmak gerekiyor. Bu konuda biraz pratik yaparak zamanla daha iyi sonuçlar elde edebilirsin. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavada Kolay Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Kolay Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Peynirli Rulo Börek

Patatesli Peynirli Rulo Börek

Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Börek Çörek Tarifleri ve Malzemeleri

Börek Çörek Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Talaş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Talaş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Börek Oktay Usta

Patatesli Börek Oktay Usta

Superfresh Börek Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Böreği Oktay Usta

Kabak Böreği Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta