Közlenmiş Patlıcanlı Börek Günümüzde hemen hemen her öğünde tercih edilen yiyeceklerden biri de börek çeşitleridir. Hafif ve sağlıklı olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Özellikle yapımının kolay olması da kişiler arasında tercih edilme nedenleri arasındadır. Böreğin Çeşitliliği Böreklerin çeşitliliği oldukça fazladır. Genellikle hazır yufkadan yapıldığı gibi evde hazırlanan hamurlardan da yapılmaktadır. Börek yapımı için kullanılan iç harç çeşitlilik göstermektedir. Her damak zevkine uygun börek çeşidi bulunmaktadır. Sağlıklı Beslenme ve Börek Günümüzde bireyler sağlıklı beslenmeye dikkat ettikleri için börek harcı için sebzeyi tercih etmektedir. Özellikle yaz aylarında sebzeler tercih edilmektedir. Sebze sevenler için sebzeli yapılabildiği gibi kıymalı ve peynirli de yapılmaktadır. Tercih edilen börek türlerinden biri de közlenmiş patlıcanlı börektir. Malzeme Listesi
İç Harç İçin
Nasıl Yapılır? İç harcı için bir tavaya sıvı yağ koyarak önceden küçük küçük doğranmış soğanları kavurun. Kavurma işlemini tamamladıktan sonra közlenmiş patlıcanları ve biberleri doğrayarak ekleyin. Bir iki dakika kavurun. Daha sonra eklemek istediğiniz baharatları, tuzunu ve ince kıyılmış maydanozları ekleyerek karıştırın. Böylece börek için iç harcınızı tamamlamış olacaksınız. Bu işlemleri tamamladıktan sonra yufkaları 5-6 parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaların üzerine hazırlamış olduğunuz iç harcı ekleyin. İç harcı yufkaların üzerine koyduktan sonra yufkaları sigara böreği gibi sarın. Sarma işlemini yaparken çok sıkı sarmayın. Sarma işlemi bittikten sonra ayrı bir kapta hazırlanan yumurta ve süt karışımına bulayarak önceden yağlanmış tepsiye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra sıcak servis yapabilirsiniz. Bu böreği, özellikle çay saatlerinde ya da hafif bir akşam yemeği olarak tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Çeşman
26 Temmuz 2024 CumaKözlenmiş patlıcanlı börek yaparken yufkaları sigara böreği gibi sarmak gerektiğini belirttiniz. Sarmayı çok sıkı yapmamak gerektiğini söylediniz. Bu börek fırında pişerken açılma veya dağılma yapmaz mı?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Çeşman,
Közlenmiş patlıcanlı böreği yaparken yufkaları sigara böreği gibi sarmak ve fazla sıkı yapmamak önemlidir. Eğer yufkaları çok sıkı sararsanız iç harcı fazla sıkışarak böreğin içinde homojen dağılmaz. Bu durum böreğin lezzetini etkileyebilir. Ancak, yufkaları yeterince sıkı sarmadan da böreğin açılmasını önlemek için dikkatli olmak gerekiyor. Yufkaları sarmadan önce kenarlarını hafifçe suyla nemlendirirseniz, bu yufkaların birbirine yapışmasını sağlayarak açılmasını önler. Ayrıca, börekleri fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürmek de yufkaların daha iyi yapışmasına yardımcı olabilir. Bu şekilde böreğiniz hem dağılmaz hem de güzel bir kızarmış renge sahip olur. Afiyet olsun!