Çi börek, diğer börek çeşitlerinden farklı olarak kendine özgü bir lezzet sunar. Bu börek, içeriğindeki malzemelerin oluşturduğu eşsiz tatla ve yapan kişinin marifetiyle birleşerek daha da lezzetli bir hale gelir. Çi börek, kahvaltıda, öğün aralarında, atıştırmalık olarak, özel günlerde ve kadınların düzenlediği buluşma günlerinde sıkça tercih edilen bir börektir. Eminim ki şimdi vereceğim tarif, sizler için vazgeçilmez bir börek tarifi olacak ve çay keyfi yaparken sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım ve lezzetli bir tat ortaya koyalım. Hepinize kolay gelsin. Çi Börek Tarifi Malzemeleri
İç Harcı için Malzemeler
Kızartmak için Malzemeler
Çi Börek Nasıl Yapılır? Hazırlanan tüm malzemeleri sırayla geniş bir kap içerisine alacağız. Bu sıralama, ilk başta un, tuz, sirke, zeytinyağı ve son olarak da tüm malzemelere su eklenerek yapılır. Hamuru güzelce karıştırmaya başlayalım. Hamur, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuralım. Ancak bu kıvama gelene kadar yavaş yavaş un ilavesi yapalım. Kulak memesi kıvamına gelen hamur hazır demektir. Hazırlanan hamurun üzerine bir bez örterek hamuru yarım saat kadar dinlenmeye alalım. Bu arada böreğin iç malzemesi için kıymayı bir tavaya alarak içerisine tuz ve karabiber ilave edelim. Kabuklarını soyduğumuz soğanı rendeleyelim ya da doğrama tahtasında çok ince kıyarak kıymanın bulunduğu tavaya ilave edelim. Biraz da su ekleyerek yumuşak bir kıvam oluşturacak şekilde ayarlayalım. Dinlenen hamurdan küçük bezeler alalım. Bezeleri küçük boyutlarda açalım fakat oldukça ince olmalı ki güzel kızarsın. Açtığınız hamurun bir tarafına 1 yemek kaşığı kıyma koyun ve kıymayı güzelce yayın. Diğer tarafını yarım ay şeklinde üstüne kapatın. Kenarının iyice kapatılması gerekmekte, yoksa malzemeler dışarı taşar. Tüm börek hamurlarını aynı şekilde yapalım. Hazırlanan börekler, önceden hazırladığımız tavada sıvı yağın kızması beklenir ve sonra kızan yağa börekler atılır. Börekler arkalı önlü güzelce kızartılır. Afiyet olsun! Ekstra Bilgiler Çi börek, özellikle Kırım Tatarları tarafından yapılan ve Türkiye'de Eskişehir iline özgü bir börek çeşididir. Börek adı, "çi" kelimesinin Kırım Tatarcasında "çiğ" anlamına gelmesinden kaynaklanır. Geleneksel olarak kıyma ile yapılmakla birlikte, farklı iç harçlarıyla da hazırlanabilir. Çi böreği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamurun ince açılması ve iç harcın iyi karıştırılmasıdır. |