Pırasa Böreği Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Pırasa Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Böreği: Lezzetli ve Sağlıklı Bir Seçenek

Giriş:

Sağlık açısından faydalı olduğu kadar tat açısından da oldukça leziz bir börek tarifi olan pırasa böreği, kış mevsiminde sıkça tercih edilen bir lezzettir. Pırasa, 'allium' ailesine mensup olup, yüksek besin değerine sahiptir. K, A ve C vitamini bakımından zengin olan pırasayı çocuklara sevdirmek için böreklerin içerisine ilave edebilirsiniz. Böylelikle, pırasanın içeriğinde bulunan vitaminlerden çocuklarınız keyif alarak faydalanacaktır.

Pırasa Böreği İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo taze yufka
  • 1 kilo pırasa
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 tane havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber, kırmızı pul biber

Arası İçin

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Üzeri İçin

  • Çörek otu veya susam
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Pırasa Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak pırasa böreğinin hazırlanması için pırasalar itinalı şekilde temizlenir ve beyaz olan kısımları yapraklı yerlerinden ayrılır. Ardından çok ince olacak şekilde pırasanın beyaz kısımlarını doğrayın. İnce ince doğranmış olan pırasaları yanmaz bir tavanın içerisine alın. Üzerine sıvıyağ ilavesi yapın ve kavurun. Pırasalar kavrulurken, bu arada havuçları yıkayıp dış kısımlarını soyabilirsiniz. Yumuşamış olan pırasaların içerisine havuçları rendeleyin ve bu şekilde birkaç dakika daha kavurun.

Havuç ve pırasalar istenilen yumuşaklığa geldiğinde, ocağın altını en düşük ayara getirin ve içerisine baharatlar ile tuzu ilave edip harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan pırasalı börek harcını soğuması için serin bir ortama kaldırıp bekletin. Yufkalardan bir tanesini kuru ve temiz olan tezgâhın üzerine serin. Keskin bir bıçak ile yufkayı önce iki parçaya kesin. Ardından sigara böreği hamuru keser gibi yufkayı eşit dört parçaya kesin. Yufkaların üzerine sürmek için bir su bardağı su ile bir su bardağı sıvıyağı karıştırın ve fırçayla yufkanın iç kısımlarını ıslatın.

Akabinde yufkalardan bir tanesini önünüze alın. Yufkanın geniş olan yerine pırasalı iç harçtan ilave edin. Yufkanın kenar kısımlarını çok hafif şekilde içe doğru alın ve rulo şeklinde böreği sarın. Sarılan yufkayı tekrar rulo şeklinde sarın ve gül şeklini verin. Yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisinin içerisine böreği yerleştirin. Diğer kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın ve böreklerin üzerine sürmek için sosu hazırlayın. Bunun için fazla çukur olmayacak bir tabak alın ve içerisine sıvıyağ, yumurta sarısı, çörek otu ve yumuşak tereyağını ilave edip karıştırın. Hazırlanan sosu böreklerin üzerine sürün.

185 derecelik fırına pırasalı börekleri gönderin ve her tarafları nar gibi kızarana dek pişirin. İstenilen kıvamda pişmiş olan pırasalı börekleri 10 dakika kadar dinlendirin ve ılık olarak servis tabaklarına alıp sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynirli Börek Kaç Kalori?

Peynirli Börek Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ispanaklı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Börek Oktay Usta

Sodalı Börek Oktay Usta

3 Renkli Börek Tarifi ve Malzemeleri

3 Renkli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Avcı Böreği Nasıl Yapılır?

Avcı Böreği Nasıl Yapılır?

Güncel

Yufkadan Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sodalı Börek Portakal Ağacı

Sodalı Börek Portakal Ağacı