Kol böreği, Türk mutfağına özgü ve oldukça sevilen bir börek çeşididir. Peynirli, kıymalı, ya da ıspanaklı olarak kişinin damak zevkine uygun şekilde çeşitlendirilebilir. Bosna-Hersekli Türkler, kol böreğini milli yemekleri arasında sayarlar. Kırım Türkleri ise bu böreği "sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesiyle oluşturdukları 'sarburma' olarak adlandırırlar. Günlük hayatın yoğun temposu içinde yufka açmanın zaman ve emek gerektirdiği bir gerçektir. Bu nedenle, pratik olarak hazır yufkadan hazırlayabileceğiniz peynirli ve patatesli bir kol böreği tarifi hazırladık. Evde bulunan malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz böreğimizin tarifi aşağıdaki gibidir: Malzemeler
Nasıl Yapılır? Patatesleri güzelce yıkadıktan sonra kabukları ile haşlayın. Haşlanan patatesleri soğuk suya tutup kabuklarını soyun ve rendeleyin. Rendelenmiş patatesin içine bir bardak eritilmiş tereyağı, yoğurt, beyaz peynir, tuz, ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve pul biberi ekleyerek püre kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Sosu İçin Sütün içine kalan tereyağını ve bir yumurtayı ekleyip çırparak karıştırın. Temiz bir zemine veya tezgâha yufkaları açın ve her yerine eşit şekilde fırçayla sosu sürün. Soslanmış yufkanın içine patatesli harcı doldurup rulo şeklinde sarın ve sarmal şekilde tepsiye dizin. Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan sosu yufkaların üzerinde gezdirin. 15 dakika bu şekilde böreği dinlendirdikten sonra üzerine kalan bir yumurtayı sürün. Susam ve çörek otunu üzerinde serperek 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. |
Bedahşi
21 Temmuz 2024 PazarPatatesleri haşladıktan sonra soyup rendeledim ama karıştırırken püre kıvamına getirmekte zorlandım, acaba hangi aşamada hata yapmış olabilirim? Ayrıca fırında pişirirken üzeri çok çabuk kızardı, içi tam pişmez diye endişelendim, bu durumda ne yapmam gerekir?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Bedahşi,
Patates püresi yaparken zorlanmanın birkaç nedeni olabilir. Öncelikle patatesleri haşladıktan sonra iyice süzdüğünden emin olmalısın. Fazla su, pürenin kıvamını etkileyebilir. Ayrıca, patatesler yeterince sıcak değilse, karıştırırken zorlanabilirsin. Patatesleri haşladıktan hemen sonra soyup rendelemek en iyisidir. Pürüzsüz bir kıvam için patates ezeceği veya blender kullanabilirsin.
Fırında pişirirken üzerinin çok çabuk kızarması, fırının üst kısmının çok sıcak olmasından kaynaklanabilir. Bu durumda fırının orta rafına yerleştirmeyi deneyebilirsin. Ayrıca, üzeri kızardıktan sonra alüminyum folyo ile örterek pişirmeye devam edebilirsin. Bu şekilde, içinin tam anlamıyla pişmesini sağlarken üzerinin daha fazla kızarmasını önleyebilirsin.
Umarım bu öneriler senin için faydalı olur. Afiyet olsun!