Su Böreği Nasıl Yapılır? Oktay Usta
13 Temmuz 2024

Su Böreği Nasıl Yapılır? Oktay Usta

Lezzetiyle ve yapılışının kolay olması nedeniyle birçok insan tarafından tercih edilen börek türleri, sabah kahvaltıları olmak üzere günün diğer öğünleri için de tercih edilen besinler arasındadır. Özellikle çalışma şartlarının yoğun olması nedeniyle birçok kadın börekleri tercih etmektedir. Hemen hemen bütün bireylerin damak tadına uygun börek çeşitleri bulunmaktadır. Kıymalı, peynirli, sodalı, patatesli olmak üzere birden fazla börek çeşidi bulunmaktadır. Börekler hazır yufka ile yapıldığı gibi evde hazırlanan börek hamuruyla da yapılabilmektedir. Bu durum börek çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Ev hanımları lezzetli börek tariflerine ulaşmak için televizyonlarda yayınlanan yemek tarifi programlarını takip etmektedir. Bu yemek tarifi programlarından biri de yıllardır yayında bulunan Oktay Usta’nın yemek tarifi programıdır. Oktay Usta’nın su böreği tarifi şu şekildedir:

Su Böreği Hamuru İçin
  • 4 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 su bardağı un

Su Böreği İç Harcı İçin
  • 500 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz

Su Böreği Üzeri İçin
  • 300 gram tereyağı

Su Böreği Nasıl Yapılır?

Börek yapımına ilk önce hamurunu hazırlamakla başlayalım. Derin bir kabın içine yumurta, zeytinyağı ve tuzu ilave ederek karıştıralım. Bu karışımın içine yavaş yavaş unu ilave ederek sert bir hamur yoğuralım. Hamuru iyice yoğurduktan sonra dinlendirmek üzere üzerini kapatıp 25 dakika beklemeye alalım. Daha sonra bir tencereye su koyup kaynaması için ocağa koyun. Diğer tencereye de soğuk su koyun. Diğer taraftan orta boy bir tavanın içinde tereyağını eritin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra dinlenmeye aldığınız hamuru 9 eşit parçaya ayırın ve beze haline getirin. Bezelerden birini un ve oklava yardımıyla orta boy bir tepsi büyüklüğünde açın. Hazırlamış olduğunuz hamuru önceden yağlanmış bir tepsinin üzerine yayın. Daha sonra ikinci bezeyi de un ve oklava yardımıyla açın ve açma işlemi bittikten sonra sıcak suyun içine bırakın. Hamurun katlanmaması gerekiyor. Yaklaşık bir dakika sıcak suyun içinde haşlayın.

Daha sonra sıcak suyun içinden çıkararak soğuk suyun içine alın. Soğuk suyun içinde fazla beklemesine gerek yoktur. Soğuk sudan çıkardıktan sonra suyunu süzdürmek için temiz bir havlu ya da bezin üzerine serin. Suyu süzüldükten sonra haşlanmış yufkayı tepsideki yufkanın üzerine serin. Daha sonra üzerine ortalama 2 yemek kaşığı tereyağını gezdirin. Üçüncü ve dördüncü bezelere de aynı işlemi uygulayın. Beşinci bezeyi un ve oklava yardımıyla açın ve haşlamadan tepsiye serin. Diğer taraftan iç harcı hazırlamaya başlayın. Derin bir kabın içinde peyniri ve ince kıyılmış maydanozları karıştırıp yufkanın üzerine serpin. Yufkanın tamamına gelecek şekilde serpiştirmeye dikkat edin. İç harcı koyduktan sonra diğer bezeleri de haşlayıp aralarına tereyağı dökerek üst üste yerleştirin. Dokuzuncu bezeyi açtıktan sonra haşlamadan tepsiye yerleştirin ve üzerine tereyağını gezdirin. Daha sonra tepsiyi ocağın üzerine alın ve kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika boyunca çevirerek alt kısmını kızartın. Böreğin alt kısmı kızardıktan sonra geniş bir tepsi yardımıyla böreği ters çevirin ve diğer yüzünü kızartın. Böreğin iki tarafı kızardıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sargan

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu su böreğini yaparken hamurun kıvamını tutturmakta zorlandım, acaba unu fazla mı kaçırdım? Ayrıca hamuru haşlarken katlanmaması için ne yapmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sargan,

Hamurun kıvamını tutturmak bazen zor olabiliyor. Unu fazla kaçırmak hamurun sert olmasına neden olabilir. Hamurun ele yapışmayan, ama fazla sert de olmayan bir kıvamda olması gerekir. Un miktarını azar azar ekleyerek kıvamı kontrol edebilirsin.

Hamuru haşlarken katlanmaması için geniş bir tencere kullanman ve haşlarken hamuru hafifçe karıştırman faydalı olabilir. Ayrıca, hamur yapraklarını kaynar suya atmadan önce biraz un serpip birbirine yapışmamasını sağlayabilirsin.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Makarnalı Börek Oktay Usta

Makarnalı Börek Oktay Usta

Haber Bülteni

Güncel

Pratik Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Çarşaf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Milföy Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Börek Oktay Usta

Sodalı Börek Oktay Usta

Fırında Börek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri