Çökelekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Çökelekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çökelekli börek, çıtır çıtır ve oldukça lezzetli bir börek türüdür. İçeriğinde bulunan malzemeler sayesinde eşsiz bir tat sunar. Çökelekli börek, kahvaltılarda sıkça tüketilen ve iyi bir besin kaynağı olan bir yiyecektir. Bu börek, sadece kahvaltılarda değil, öğün aralarında, atıştırmalık olarak ve özel günlerde de afiyetle tüketilen bir börek olarak bilinir. Diğer böreklerden farklı olarak kendine özgü bir lezzet oluşturur ve bu lezzet herkesin beğendiği bir tattır. Çökelekli börek nasıl yapılır, yapımında hangi malzemeler kullanılır? Gelin, birlikte inceleyelim.

Çökelekli Börek Malzemeleri

  • 5 adet yufka
İç Harcı İçin
  • 350 gram çökelek
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 8-10 dal maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
Sosu İçin
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
Çökelekli Börek Nasıl Yapılır?

Çökelekli böreğin iç harcı için öncelikle çökeleği, bol suyla yıkanmış ve ince ince kıyılmış maydanozu ve kabukları soyularak ince ince doğranmış kuru soğanı bir kaba alarak karıştıralım. Güzelce karıştırılan malzemelerin üzerine tuz ve karabiberi de ilave edelim. Bir adet bütün yufkayı kenarlardan taşacak şekilde önceden yağlanmış bir tepsiye serelim. Ardından sos malzemelerini hazırlayalım. 2 adet yumurtayı, 1 su bardağı yoğurdu, sıvı yağı ve suyu bir kaba alıp iyice çırparak karıştıralım ve hazır olan sosu mutfak tezgahının üzerine serilmiş olan yufkanın üzerine dökerek fırçayla yufkanın her yerine dağıtalım. Sos sürülen yufkanın üzerine ikiye böldüğümüz yufkanın yarısını ekleyerek geri kalan diğer yufkaları da aynı şekilde üst üste dizelim. Her yufkayı tepsiye ekledikten sonra aynı şekilde sos ile hazırlayalım. Hazırlanan yufkanın orta kısmına iç harcı serpiştirerek diğer yufkaları da üzerine aynı şekilde sos ekleyerek tepsiye dizelim. Tepsinin kenarından taşan yufkaları tepsinin üzerine kapatarak sosun kalan kısmını yufkanın üzerine dökelim ve yufkaya iyice yayalım. Hazırladığımız böreğin üzerine çörek otu serpiştirelim ve sonra tepsiyi önceden ısıtılmış fırına sürelim. 30 dakika kadar pişen çökelekli börek soğutulduktan sonra servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hazrec

19 Temmuz 2024 Cuma

Ben bu tarifin sonuçlarını merak ediyorum. Çökelekli börek yaparken yufkanın çok fazla soslanması kıtırlığını etkiler mi? Ayrıca sosun miktarını dengede tutmak için bir öneriniz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hazrec,

Çökelekli börek yaparken yufkanın çok fazla soslanması, böreğin kıtırlığını olumsuz etkileyebilir. Sosun fazla kullanılması, yufkanın fazla yumuşamasına ve böreğin beklenen çıtırlığı yakalayamamasına neden olabilir. Sosun miktarını dengede tutmak için her bir yufka katmanına ince bir tabaka halinde sos sürmeniz yeterli olacaktır. Sosu fırçayla uygulayarak daha kontrollü bir şekilde yayabilirsiniz. Bu şekilde hem lezzetli hem de kıtır kıtır bir börek elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni