El Açması Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

El Açması Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek, lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde sıklıkla tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmayı bilenlerin kolaylıkla yapabileceği bu tarif, sebze severler için de vazgeçilmez bir tattır. Böreğin iç malzemesindeki yumurta tercihe göre çıkarılabilir veya yumurta sayısı azaltılabilir. Elde yufka açmak zor gelir diyenler, hazır yufka ile kol böreği şeklinde böreklerini hazırlayabilirler.

Ispanaklı Açma Börek İçin Malzemeler:

(8-10 kişilik)
  • 5 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı süt

İç Harcı İçin

  • Yarım kg ıspanak
  • 1 demet pazı
  • 5 adet soğan
  • 3 adet yumurta
  • Tuz, pul biber
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı nane

Arası İçin

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 150 gram margarin

Üzeri İçin

  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı yoğurt

El Açması Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?

Hamur için unu bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Sıvı yağ, tuz ve sütü ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Çok yoğurmak hamurun kıvamına gelip güzel açılmasını sağlayacaktır. Üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat dinlendirin. Hamur dinlenirken ıspanakları ve pazıyı temizce yıkayın. Suyunu sıkıp ince ince doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı sıvı yağda kavurun. 3 yumurtayı çırpıp bir tavanın içinde biraz sıvı yağla, omlet şeklinde pişirin. Yumurtalara tuz, pul biber, nane, kavrulmuş soğan, doğradığınız ıspanak ve pazıyı ekleyip karıştırın. Eğer böreğinizin içini çiğden yapmak istemiyorsanız doğranmış olan pazı ve ıspanağı soğanlarla beraber biraz kavurabilirsiniz.

Dinlenen hamuru 15 eşit parçaya bölün. Bezeleri un serpilmiş sert bir zemin üzerinde incecik olana kadar açın. Üzerine sürmek için margarini eritip sıvı yağı karıştırın. İlk açtığınız hamuru yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzerine yağ karışımından 2 çorba kaşığı gezdirin. Aynı işlemi açtığınız ikinci yufka için de yapıp üçüncü yufkayı üzerine alın. Üzerine yağ sürmeden iç harcın 1/4'ünü yayın. Bunu ayarlamak için ıspanaklı harcı 4 eşit parçaya bölebilirsiniz. Hamurlar bitene kadar her 3 yufkaya iç malzemeyi koyarak işleme devam edin. Tüm hamurlar bitince en üste yumurta ile yoğurdu çırpıp sürün. Baklava dilimi şeklinde kesip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin. Üzeri kızarınca bir bıçak yardımıyla altını da kontrol edip pişip pişmediğine bakabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler:

Böreğin daha lezzetli olmasını sağlamak için iç harca beyaz peynir veya lor peyniri ekleyebilirsiniz. Ayrıca, böreği pişirdikten sonra üzerine tereyağı sürerek daha parlak ve lezzetli bir görünüm elde edebilirsiniz.

Bu tarifin püf noktası, hamurun yeterince dinlendirilmesi ve ince bir şekilde açılmasıdır. Hamur ne kadar ince ve düzgün açılırsa börek o kadar lezzetli olacaktır. Ayrıca, iç harcın malzemelerinin iyi karıştırılması ve homojen bir dağılım sağlanması da önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Banyolu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Banyolu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Ispanaklı Kol Böreği

Hazır Yufkadan Ispanaklı Kol Böreği

Yufkalı Milföylü Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Milföylü Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bayat Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Boşnak Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak Böreği Tarifi ve Malzemeleri