Sodalı Börek Oktay Usta
20 Temmuz 2024

Sodalı Börek Oktay Usta


Sodalı börek, Oktay Usta'nın tarifleri arasında yer alan, oldukça lezzetli ve yapımı pratik bir börektir. Aniden gelen misafirlere veya canınız börek çektiğinde yapabileceğiniz bu çıtır çıtır börek, çıtırlığını sodadan alır.

Sodalı Börek Malzemeleri

  • 5 adet hazır yufka
  • 1 bardak süt
  • 1 tane yumurta
  • 1 şişe soda
  • Yarım bardak sıvı yağ

İçi İçin

  • 250 gram beyaz peynir
  • Küçük bir demet maydanoz

Sodalı Börek Nasıl Yapılır?

İlk olarak sosunuzu hazırlayın. Yarım bardak sıvı yağ, 1 yumurta, 1 bardak süt ve bir şişe sodayı bir kaba koyup, iyice karıştırın. Bu karışımı bir kenara alın. Şimdi ise iç harcı hazırlayın. Peyniri iyice ufalayın, ardından maydanozu güzelce yıkayıp, ince ince kıyın. Daha sonra maydanoz ve peyniri harmanlayın. Bu harcı da bir kenarda bekletin.

Uygun bir fırın tepsisini güzelce yağlayın. Kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsinin üzerine bir adet yufkayı serin. Yufkanın içine hazırladığınız sostan sürün ve sürdükten sonra ikinci yufkayı koyun, ancak kenarlarını dışarıda bırakmayın, içeride toplayıp sostan sürün. Ardından üçüncü yufkayı da ilave edip, sosu sürün. Bu yufkanın üzerine hazırladığınız harcın hepsini dökün ve yayın. Daha sonra son iki yufkaya da ilk iki yufkada yaptığınız işlemi yapın. Kenarlarını dışarıda bıraktığınız en alttaki yufkanın kenarlarını üstte katlayın ve en üstteki yufkayı düzleyin.

Daha sonra kalan sosun tamamını en üstteki yufkanın üzerine sürün ve üzerine arzunuza göre çörek otu serpin. Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Isıttıktan sonra yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar pişirin. Ancak her fırının pişirme hızı farklı olduğundan, üzeri kızarana kadar pişirmeniz yeterli olacaktır.

Ekstra Bilgiler

Sodalı böreğin daha lezzetli ve çıtır çıtır olması için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk olarak yufkaları çok fazla ıslatmamaya özen gösterin; aksi halde böreğiniz hamurlaşabilir. Ayrıca, beyaz peynire alternatif olarak lor peyniri veya kaşar peyniri de kullanabilirsiniz. Böreğinizi daha zengin bir lezzet katmak için iç harcına rendelenmiş havuç veya ince doğranmış biber de ekleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni