Cevizli Börek Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Cevizli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Börek

Cevizli börek, oldukça lezzetli ve cevizlerin oluşturduğu özgün tadıyla öne çıkan bir börek türüdür. Taze cevizlerle yapılan bu börek, içerdiği vitaminler açısından sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Cevizli böreği sabah kahvaltılarında, öğün aralarında veya çay saatlerinde afiyetle tüketebilirsiniz. Her öğün tüketilebilecek kadar iddialı bir börek türüdür. Bu böreği özel günlerde, ailenizle balkonda çay keyfi yaparken tüketmek kesinlikle harika bir tat oluşturacaktır. Hadi gelin, cevizli börek nasıl yapılır ve içerisinde hangi malzemeler kullanılır birlikte inceleyelim. Kolay gelsin hepinize.

Cevizli Börek Tarifi Malzemeleri

  • Yarım paket yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı su
  • 5 su bardağı un

Harcı İçin

  • 350 gram çekilmiş ceviz

Üzeri İçin

  • 2 adet yumurta
  • 1 paket margarin

Cevizli Börek Nasıl Yapılır?

Cevizli börek tarifine ilk olarak sütü ve mayayı genişçe bir kabın içerisine alarak iyice karıştırıp içerisine su, toz şeker, tuz ve ayçiçek yağı ilave ederek iyice karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz karışıma unu azar azar ekleyerek hamuru kulak memesi kıvamına getirene kadar yoğuralım. İyice yoğurulan hamurun mayalanması için üzerine bir bez örtüp yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım.

Yarım saat dinlenen hamuru dört eşit bezeye ayıralım ve bir parça hamuru temiz olan mutfak tezgahına alarak tezgahın üzerine hamur yapışmasın diye un serpiştirip hamuru koyalım. Hamurun üzerine ceviz serpiştirip kenarlarından başlayarak rulo şeklinde sarmaya başlayalım. Geriye kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayalım.

Bütün hamurlar bitince önceden yağlayarak hazırlamış olduğumuz fırın tepsisine hazırlanan ruloları yerleştirelim. Sonra margarini eriterek biraz soğuması için bekleyelim ve ılık olunca tepsi üzerinde gezdirelim. Hazırlamış olduğumuz yumurtaları bir kap içerisine kırarak güzelce çırpıp böreğin üzerine fırça yardımıyla sürelim. Fırın tepsisine dizilen böreklerin mayalanması için 40 dakika kadar bekletelim ve bu sayede börekler iyice mayalanarak şişecektir.

Sonra mayalanan börekleri önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırında pişmesi için fırına tepsiyi sürelim. Yaklaşık 35 dakikada pişecektir. Eğer fırınınız ayarlı ise saati 30 dakikaya ayarlayın, bu süre içerisinde böreklerimiz harika bir şekilde kızaracaktır. Fırında pişen börekler soğuması için bir kenara alınır ve sonra dilimlenerek servise sunulması için hazırlanır.

Afiyet olsun. Cevizli börek oldukça lezzetli olarak tüketilecek olup, yiyen kişiler sizden bir dilim daha isteyecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Suzan

23 Temmuz 2024 Salı

Cevizli börek yaparken hamurun mayalanması için gerçekten 40 dakika beklememiz gerekiyor mu? Bu kadar uzun süre mayalanmadan da güzel bir sonuç alabilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Suzan hanım,

Cevizli börek yaparken hamurun mayalanma süresi aslında oldukça önemli bir adımdır. 40 dakika gibi bir süre, mayanın hamur içinde etkili bir şekilde çalışmasını sağlar ve hamurun kabarıp daha yumuşak olmasını sağlar. Eğer bu süreyi kısaltırsanız, hamur yeterince kabarmayabilir ve son ürününüz beklediğiniz kadar yumuşak ve lezzetli olmayabilir. Ancak, aceleniz varsa ve bu süreyi biraz kısaltmak zorundaysanız, en azından 20-30 dakika mayalanma süresine dikkat etmelisiniz. Yine de en iyi sonuç için 40 dakikayı beklemek en iyisidir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni