Buzluk Böreği Buzluk Böreği, yufka kullanılarak hazırlanan, hem pratik hem de lezzetli bir börektir. Bu börek, ister gül böreği şeklinde ister sigara böreği şeklinde sarılabilir. Buzluk böreğinin bir diğer adı da 'banyolu börek' olarak bilinmektedir. Buzluk böreğinin en büyük avantajı, fırınlandığında taptaze olması ve içinin yumuşacık, dışının ise çıtır çıtır kalmasıdır. Börekler sarıldıktan sonra ıslatıldığından, donduktan sonra ayırması zor olabilir. Bu nedenle, dondurucuya koyarken uygun büyüklükte bir tepsi kullanarak böreklerin birbirine değmeden donmasını sağlayabilirsiniz. Ani misafirleriniz geldiğinde, dondurucudan çıkarıp çözülmesini beklemeden hemen fırına verebilirsiniz. Bu şekilde, ani gelen misafirlerinizi hoş bir şekilde ağırlayabilirsiniz. Buzluk Böreği İçin Gerekli Malzemeler
Sosu İçin Malzemeler
Böreğin Banyosu İçin Malzemeler
Üzeri İçin Gerekli Malzemeler
Buzluk Böreği Nasıl Yapılır? İlk olarak tereyağını eriterek işe başlayalım. Eriyen tereyağına zeytinyağı ve sütü ekleyip karıştıralım ve kenara alalım. Maydanoz ve reyhanları ince ince doğrayalım ve peynir kırıkları ile karıştıralım. İlk yufkayı tezgâha yayalım ve üzerine hazırladığımız sostan sürerek boşluk bırakmadan kaplayalım. İkinci yufkayı da soslanmış olan ilk yufkanın üzerine yayalım ve aynı şekilde soslayalım. Soslanan yufkayı iki kat olarak 8 eşit parçaya bölelim. Her dilimin geniş kısmına tepeleme 1 yemek kaşığı peynirli harç koyup sigara böreği sarar gibi saralım. Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra banyo işlemine geçebiliriz. Derin bir kaba 1-2 litre soğuk su koyun ve üzerine 1-2 çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırın. Bu suya sarılan börekleri batırarak en az 10-15 saniye kadar bekletin. Ardından fazla suyunu süzdürerek 3-4 cm aralıklarla buzluğa veya dondurucuya girebilecek bir tepsiye dizin. Dolapta sarılan börekleri en az 1-2 saat bekletin. Dolaptan çıkarılan böreklere yumurta sarısı sürülür, susam veya çörek otu serpilir ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar, ortalama 35-40 dakika pişirilir. |