Beşamel Soslu Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Beşamel Soslu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Börek; Beşamel, beyaz sos olarak da bilinen bir Fransız mutfağının ana soslarından biridir. Sosa adını verenin ise Fransız kralı 14. Louis'in baş aşçısı Marquis Bechamel olduğu söylenmektedir. Yaklaşık 400 farklı yemeğin yapımında kullanılan beşamel sos börek gibi hamur işlerinde de hem süsleme olarak hem de yemeğin ana maddesi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Hamur işlerinde özellikle sos kalın hazırlanmalıdır. Sosu hazırlarken kıvam alana kadar karıştırmak önemlidir. Piştikten sonra da sosu kullanana kadar ara sıra karıştırmak donmasını engelleyecektir.

Beşamel soslu börek için gerekli malzemeler
  • 4 adet yufka
  • 3 adet tavuk göğsü (Daha yağlı olmasını isterseniz 1 adet tavuk göğsü adet but)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kâse galeta unu
Nasıl Yapılır?

Tavukları haşlayın. Haşlanan tavukları karabiber ve tuzla iyice didikleyerek karıştırın. Dinlenmesi için bir köşeye ayırın. Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Üzerine un eklereyek hafif pembeleşene kadar kavurun. Pembeleşen un üzerine azar azar sürekli karıştırarak sütü ekleyin burada en önemli şey unun topaklaşmamasına özen göstermektir. Ardından bir fiske tuz ekleyin. Çırpma teliyle karışım puding kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosu 2 dk daha karıştırarak sıcağını üstünden atın ve haşlanmış tavuğu ekleyin.

Yufkalardan birini temiz bir yüzeye açarak üzerine fırça yardımı ile terayağını sürün. Üstüne bir yufka daha açın ve aynı işlemi tekrarlayın. Üst üste serilmiş iki yufkayı 8 eşit parçaya bölerek her bir parçanın geniş kenarına tavuklu sostan bir miktar koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin uç kısımlarına yine fırça ile tereyağı sürün. Aynı işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayın. (Eğer hepsini pişirmeyecekseniz bu işlemden sonra streç filme sarıp buzluğa koyabilir daha sonra pişirilmek üzere saklayabilirsiniz) Pişirilecek olan börekleri galeta ununa batırarak yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20- 25 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

Beşamel Soslu Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Börek Poğaça Tarifleri ve Malzemeleri

Börek Poğaça Tarifleri ve Malzemeleri

Tavuklu Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Puf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Puf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Börek Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?