Beşamel Soslu Börek Beşamel sos, Fransız mutfağının temel soslarından biri olup, beyaz sos olarak da bilinir. Bu sosun adını Fransız Kralı XIV. Louis'in baş aşçısı Marquis Bechamel'den aldığı söylenmektedir. Yaklaşık 400 farklı yemek tarifinde kullanılan beşamel sos, börek gibi hamur işlerinde hem süsleme hem de ana bileşen olarak sıkça tercih edilir. Hamur işlerinde kullanılırken sosun kalın hazırlanması önemlidir. Sosu hazırlarken kıvam alana kadar sürekli karıştırmak gerekir. Piştikten sonra da sosu kullanana kadar ara sıra karıştırmak donmasını engelleyecektir. Beşamel Soslu Börek İçin Gerekli Malzemeler
Nasıl Yapılır? Tavukları haşlayın. Haşlanan tavukları karabiber ve tuzla iyice didikleyerek karıştırın. Dinlenmesi için bir kenara ayırın. Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Üzerine un ekleyerek hafif pembeleşene kadar kavurun. Pembeleşen unun üzerine azar azar sürekli karıştırarak sütü ekleyin. Bu aşamada unun topaklaşmamasına özen göstermek önemlidir. Ardından bir fiske tuz ekleyin. Çırpma teliyle karışımı puding kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosu 2 dakika daha karıştırarak sıcaklığını atın ve haşlanmış tavuğu ekleyin. Yufkalardan birini temiz bir yüzeye açarak üzerine fırça yardımı ile tereyağını sürün. Üstüne bir yufka daha açın ve aynı işlemi tekrarlayın. Üst üste serilmiş iki yufkayı 8 eşit parçaya bölerek her bir parçanın geniş kenarına tavuklu sostan bir miktar koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin uç kısımlarına yine fırça ile tereyağı sürün. Aynı işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayın. (Eğer hepsini pişirmeyecekseniz bu işlemden sonra streç filme sarıp buzdolabına koyabilir ve daha sonra pişirmek üzere saklayabilirsiniz.) Pişirilecek olan börekleri galeta ununa batırarak yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun. |