Börek Tarifleri ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Börek Tarifleri

Börek tarifleri, sabah kahvaltılarında, öğün aralarında ve özel günlerde severek tükettiğimiz lezzetlerden biridir. Hazırlanan tarifler misafirlerimize ve ev halkının damak zevkine uygun olarak kişilere müthiş bir tat sunar. Börek tariflerini birlikte hazırlayalım. Kolay gelsin.

Ispanaklı Börek Malzemeleri

  • 1 kilo taze yeşil ıspanak
  • 2-3 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 paket kuru maya
  • Aldığı kadar un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

Ispanaklı börek tarifine, mayalı hamurun hazırlanmasıyla başlayalım. Hamur için bir kap ayarlayıp içine ılık su ve mayayı karıştıralım. Ardından una bu mayalı ılık suyu ekleyelim. Un karışımını yoğurarak kulak memesi kıvamına getirelim. Hamurun üzerini bir bezle ya da naylonla örterek yarım saat kadar kabarması için bekletelim. Bu sırada ıspanakları bol suyla iyice yıkayıp ayıklayalım. Ispanakları ince doğrayıp geniş bir kaba alalım. Kabukları soyulup mutfak robotundan geçirilmiş soğanları, tuzu, pul biberi ve zeytinyağını ekleyip karıştıralım. Dinlenmeye bıraktığımız hamurdan küçük bezeler alarak istediğimiz incelikte açalım. İçerisine iç malzemeyi koyup hamuru kapatalım ve fırın tepsisine dizelim. Bütün hamurları aynı şekilde açıp iç malzemeyi ekleyelim. Hazırlanan börekleri yarım saat kadar fırın tepsisinde bekleterek kabarmasına olanak sağlayalım. Börekleri önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pişirelim. Fırından çıkardıktan sonra sıcakken üzerine tereyağı sürelim ve servise sunalım.

Afiyet olsun.

Su Böreği Tarifi Malzemeleri

  • 4 adet yumurta
  • 3 su bardağı su
  • Alabildiği kadar un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kalıp beyaz peynir
  • 1 deste maydanoz
  • 1 kase tereyağı

Hazırlanışı:

Öncelikle bir kap içine yumurtaları kırıp üzerine alabildiği kadar un ilave edelim. Unun üzerine yeterli miktarda su ekleyelim. Yavaş yavaş eklenen malzemeleri karıştırmaya başlayalım ve tuzu ilave edelim. Hamuru güzelce karıştıralım. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuralım. Hazır olan hamuru bezeler haline getirip tepsinin büyüklüğünde açalım. Hamur açma ve tepsiye dizme işlemi bittikten sonra su kaynatarak bir kaba alalım ve başka bir kaba soğuk su koyalım. Tereyağını eritelim. Hazırlanan hamurları önce sıcak suda birkaç saniye bekletelim, sonra soğuk suda birkaç saniye bekletelim. Su içinde bekletilen hamurları tepsiye dizelim. Bütün hamur katlarının üzerine eritilen tereyağını gezdirelim. Üçüncü kattaki hamurun üzerine rendelenmiş beyaz peyniri serpiştirelim. Hazırlanan hamurları tekrar sudan geçirerek önceden ısıtılmış 240 derece fırına sürelim. Hamurun üzeri kızarınca bir tepsi yardımıyla arkasını çevirip tekrar fırına sürelim ve bu şekilde yaklaşık 45 dakika kadar pişirelim. Piştikten sonra dilimleyerek servise sunabiliriz.

Afiyet olsun.

Arnavut Böreği Tarifi Malzemeleri

  • 16 adet baklavalık yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı un

İç Malzemesi:

  • 5 adet haşlanmış patates
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı:

Patatesleri bir tencereye alıp üzerine su ekleyerek 30 dakika kadar haşlamaya bırakalım. Haşlanmış patatesleri bir kaba alarak soğumasını bekleyelim ve sonra kabuklarını soyup mutfak robotunda veya çatal yardımıyla iyice ezelim. Bir tavaya sıvı yağ ekleyip kabukları soyulmuş ve ince kıyılmış soğanları ekleyip rengi değişene kadar kısık ateşte kavuralım. Kavrulan soğanın üzerine kırmızı toz biber, pul biber, karabiber ve tuz ekleyip güzelce karıştıralım. Patatesleri de ilave ederek 5 dakika daha ocakta bekletip ocağın altını kapatalım. Üç adet yufkayı üst üste koyarak yufkanın en üst katına sıvı yağ ve un karışımından elde edilen karışımı fırça yardımıyla sürelim. Yufkanın uç kısmına hazırlanan iç malzemeden koyarak yufkayı saralım. Bütün yufkaları aynı şekilde yaptıktan sonra istediğiniz uzunlukta kesip yağlı kağıt serili tepsi üzerine yerleştirip üzerine kalan sıvı yağ karışımından sürüp önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Böreğimiz pişince güzelce kesilip servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İltemiz

21 Temmuz 2024 Pazar

Bu tarifleri denerken hamurun mayalanma süresiyle ilgili bir sorun yaşadınız mı? Özellikle ıspanaklı börekte mayanın kabarması için belirli bir sıcaklıkta mı bekletmek gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İltemiz,

Hamurun mayalanma süresiyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, bu genellikle ortam sıcaklığıyla ilgilidir. Mayanın kabarması için ideal ortam sıcaklığı ılık olmalıdır, genellikle 25-30 derece arası idealdir. Özellikle ıspanaklı börek gibi tariflerde, hamuru mayalandırmak için sıcak bir yer tercih etmek iyi bir fikir olabilir. Fırını kısa bir süre ısıtıp kapattıktan sonra hamuru içeride bekletebilirsiniz. Umarım bu ipuçları işinize yarar!

Afiyet olsun,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Güncel

Pratik Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri