Patatesli Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Patatesli Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kıymalı Börek

Kültürümüzün vazgeçilmez tatlarından biri olan patatesli kıymalı börek, çeşitli şekillerde tavada ya da fırında pişirilebilen ve çay saatlerinin sevilen bir hamur işidir. Vereceğimiz tarif, fırında pişirilen bir tür olup, kalori değerleri tavada kızartılan şekline göre daha düşüktür. Kısa sürede hazırlanabilmesi, acil durumlarda avantaj sağlamaktadır. Son dakika misafirleri veya yoğunluk sırasında çok çaba sarf etmeden hazırlayabileceğiniz patatesli kıymalı börek için gerekli olan malzemeler şöyledir:

Gerekli Malzemeler

  • 6 yufka
  • 300 gr kıyma
  • 1 orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • Pul biber, karabiber, kekik, köri
  • Maydanoz

Sos İçin

  • 2 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ veya bir fincan eritilmiş tereyağı

Harç Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle patates haşlanır. Patates haşlanırken, bir köşede soğan ve maydanoz doğranır ve ayrı kaplara alınır. 1 yemek kaşığı sıvı yağ veya tercihe göre tereyağı tavaya koyulur ve kıyma ile hafif çevrilir. Kıyma hafif rengini bırakınca küp küp doğranmış soğanlar kıymaya eklenir ve kıyma suyunu çekene kadar hafifçe kavrulur. Kavrulan kıymaya pul biber, karabiber, kekik ve köri 1 çay kaşığı ölçüsünde eklenerek karıştırılır. Haşlanmış olan patates rendelenerek karışımın üzerine eklenir. 5 dakika süre ile kıyma ve patatesler ateşte birlikte kavrularak harman edilir. Üzerine son olarak maydanoz eklenerek dinlenmeye bırakılır.

Yufkaların Hazırlanışı

Bir kap içerisinde yumurta, süt ve yağ çırpılarak karıştırılır. İlk yufka yağlanmış tepsiye kenarları dışarıya sarkacak şekilde serilir ve sostan her tarafına azar azar dağıtılır. İlk kat yufkaya sosu fazla yayarsanız böreğin dibi çok yumuşayıp ıslak kalabilir; bu nedenle çıtır bir börek istiyorsanız ilk kata sosu çok fazla sürmeyiniz. İkinci kat yufka kırıştırılarak dışarı taşmayacak şekilde tepsiye açılır, üzerine sos gezdirilir ve kıyma harcı eser miktarda yufkanın üzerinde gezdirilir. Üçüncü yufka yine kırıştırılarak tepsi dışına taşmayacak şekilde tepsiye açılır, üzerinde sos gezdirilir ve kıyma harcının yarısı bu kata serilir. Dördüncü kat yufka da aynı şekilde serilip soslandıktan sonra kalan kıyma yufkanın üzerine eşit bir şekilde dağıtılır. Beşinci kat yufka serildikten sonra, ilk yufkanın tepsi dışına taşan kısmı beşinci katın üzerine doğru kapatılır ve soslanır. Son yufka kırıştırılarak tepsi üzerine açıldıktan sonra kalan sos yufkanın üzerinde gezdirilir. Son olarak üzerine susam ve çörek otu serpilerek sosu iyice emmesi için üzeri başka bir tepsiyle örtülerek 1 saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenen börek 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine bir tatlı kaşığı tereyağı gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pırasalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkasız Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Yufkasız Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Makarna Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta