Hazır Yufkadan Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Hazır Yufkadan Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Pırasalı Börek

Hazır yufkadan yapılan pırasalı börek, kısa sürede hazırlanabilen ve iç malzemesi olarak kolay bulunan bir tariftir. Pırasa sevmeyenlerin bile farklı bir lezzet bulacakları bu böreğin yapılışı, diğer tepsi börek çeşitleriyle benzerdir. Pratik bir tarif olsa da böreğinizin lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Satın alınan yufkaların taze ve ince açılmış olması önemlidir. Bayatlamış ve çok kalın yufkalardan yapılan börekler, yufkaların sıvı harcı iyi çekememesi nedeniyle kuru olma riski taşır. Bu da börekleri lezzetsiz yapar.

Hazır Yufkalı Pırasalı Börek İçin Gerekli Malzemeler (6 Kişilik)

  • 250 gr kıyma
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 kg pırasa
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 5 adet yufka
  • 1'er çay kaşığı çörekotu ve susam

Pırasalı Börek Nasıl Yapılır?

İç harç için öncelikle pırasalar yıkanıp ince ince doğranır. Kıyma sıvıyağda kavrulur ve kıyılmış pırasalar içerisine atılır. Yumuşayana kadar beraber kavrulmaya devam edilir. Karabiber, pul biber ve tuz eklenip ılımaya bırakılır.

1 adet yumurtanın sarısı ayrılıp beyazı derin bir kabın içerisine konur. Üzerine 1 yumurta daha kırılır. Yumurtaya sıvıyağ ve süt eklenip karıştırılır. 1 adet yufka, masa, tezgâh gibi sert bir zemin üzerine serilir. Üzerine yumurtalı karışım bir kaşık yardımıyla gezdirilir. Islanan yufka ortadan ikiye ayrılır. Yufkaların geniş kısımlarına pırasalı iç koyulur ve rulo şeklinde sarılır. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp rulolar kendi etrafında çevrilerek yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Daha önce ayrılan yumurta sarısı üzerine sürülür. Susam ve çörekotu da karıştırılıp üzerine serpilir. 180 derecelik, daha önce ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Pırasalı börek istenilen şekilde dilimlenip, içerisinde kıyma olduğu için sıcak servis edilir.

Ekstra İpuçları

Bu böreği daha da lezzetli hale getirmek için birkaç öneri:

  • Pırasalı iç harca biraz rendelenmiş havuç ekleyerek böreğinize ekstra bir tat ve renk katabilirsiniz.
  • İç harca biraz beyaz peynir veya lor peyniri ekleyerek böreğinize farklı bir dokunuş yapabilirsiniz.
  • Yufkaları ıslatırken, süt karışımına biraz yoğurt eklemek böreğinizi daha yumuşak ve lezzetli yapabilir.

Sonuç

Hazır yufkadan yapılan pırasalı börek, pratik yapılışı ve lezzeti ile sofralarınızı şenlendirecek bir tariftir. Taze ve ince yufkalar kullanarak böreğinizin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Ekstra ipuçlarıyla böreğinizi daha da zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıymalı Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sigara Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri