Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kol Böreği

Kol böreği, insanların çok sevdiği fakat yapılışının zor olduğu düşünüldüğü için genellikle dışarıdan almayı tercih ettikleri böreklerdendir. Dışarıda satılan bu tür yiyeceklerin ne kadar sağlıklı olduğu tartışma konusudur. Bu nedenle kol böreğini evde rahat ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Aslında bu böreği yapmanın en zor kısmı sadece malzemeleri temin etmektir. Bu sorunu ortadan kaldırdıktan sonra kol böreğini evinizde biraz uğraş sonucunda kolayca yapabilirsiniz. Kol böreği yapmak için öncelikle gerekli olan malzemeleri temin edin. Böreğin iç harcını hazırlamak için ayrıca malzemeler gerekmektedir.

Kol Böreği Malzemeleri

  • 5 su bardağı buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Bir miktar su

Kol Böreği İç Malzemeleri

  • İsteğe bağlı miktarda maydanoz
  • Dört adet orta boy patates
  • Bir tutam pul biber ve karabiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir miktar tuz
  • Yaklaşık yüz gram tereyağı
  • Bir miktar sıvı yağ
  • Bir yumurta sarısı
  • Çörek otu

Kol Böreği Nasıl Yapılır?

Kol böreği, hazır yufkadan da yapılabilir; fakat eğer imkanınız ve zamanınız varsa, bu böreği yapacağınız yufkayı kendiniz açmalısınız. Kendi açtığınız yufka daha çıtır olacak ve daha güzel kızaracaktır. Bunun için öncelikle un ve suyu karıştırarak içerisine bir miktar tuz ekleyin. Hamuru iyice yoğurun ve tam kıvam almasını sağlayın. Bu işlemi, suyu yavaş yavaş ilave ederek yapmanız tavsiye edilir. Böylece en uygun kıvamı tutturabilirsiniz.

Daha sonra yoğurduğunuz hamuru 6 parça olacak şekilde ayırın ve düz bir zemine un serpiştirerek bu parçaları açabildiğiniz kadar açın. Açtığınız parçalar neredeyse bir tabak büyüklüğünü geçmelidir. Daha sonra açtığınız bu yufkaların hepsine bolca tereyağı ve sıvı yağ sürün. Bu işlemi tüm açtığınız hamurlara uygulayın. En son parçayı yağladıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika bekleyin ve beklerken patatesleri soyup dilimleyerek haşlayın.

Patatesler haşlandıktan sonra tüm patatesleri bir çatal yardımı ile ezerek maydanozları da ince ince doğrayıp haşlayıp ezdiğiniz patateslerle iyice karıştırın. Bu işlemden sonra karabiber, tuz ve diğer baharatları da ilave ederek zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Böylece iç harcınız hazır olacaktır.

Daha sonra yağladığınız açılmış hamurları elinizle iyice açın. Bu noktada normalde oklava kullanılmalıdır; ancak yağ sürdüğümüz için bu işlemi el ile yapmalısınız. Tüm yufkaları elinizle açabildiğiniz kadar açın. Şimdi açmış olduğunuz bu yufkaları D olarak katlayın ve geniş kenarına iç harcınızı uzunlamasına düz kenar boyunca yerleştirin. Daha sonra bu yufkanın tümünü rulo yaparak oldukça uzun bir börek oluşturun.

Tepsinizin dibine iyice yağ sürün ya da yağlı kağıt yerleştirin ve uzun ruloları katlayarak tepsinizin içerisine yerleştirin. Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayarak tepsinizi doldurun. Son olarak bir kenarda yumurta sarısı ve sıvı yağı karıştırarak bir sos hazırlayın ve böreğin üzerine sürdükten sonra çörek otunu üzerine serptikten sonra fırına atın ve iyice kızarana kadar pişirin. Artık kol böreğiniz hazır. Uygun şekillerde servis edin. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni