Mayalı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Mayalı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek hamuru, böreğin lezzetini artıran en önemli unsurlardan biridir. Mayalı börek hamuru, özellikle kabarıklığı ve yumuşak dokusuyla diğer hamur çeşitlerinden ayrılır. Bu hamuru hazırlamak biraz zahmetli olabilir, ancak elde edeceğiniz sonucun lezzeti bu zahmete değecektir. Hamur açmayı biliyorsanız, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Farklı iç malzemelerle çeşitlendirebileceğiniz börekler yaparak sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.

Mayalı Börek Hamuru Malzemeleri

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Mayalı Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

İlk olarak, mayanın aktifleşmesi için 1 su bardağı ılık süt içine şekeri ve mayayı ekleyin. Maya kabarana dek bekletin. Maya kabardıktan sonra, hamur yoğurma kabı içinde unu ve tuzu karıştırarak kabaran mayayı una dökün. Mayayı dökerken bir yandan da hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur özdeşleşene ve ele yapışmayacak bir hale gelene kadar ılık sütün kalanını da dökmeye devam edin. İyice özdeşleşen ve kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzerini kapatarak ılık bir yerde 20 dakika kadar bekletin.

Dinlenen hamuru hamur yoğurma kabından çıkarıp un serptiğiniz temiz bir tezgâha koyarak yoğurmaya başlayın. Hamur dinlenirken mayanın etkisiyle içinde bir gaz birikmesi ve şişme olacağı için, dinlenen hamuru tekrar yoğurmak önemlidir. Aksi takdirde, maya sebebiyle hamurun içinde bulunan kabarcıklarda biriken gaz, yaptığınız böreğin tadının da değişmesine sebep olacaktır. Tekrar yoğurup içindeki hava kabarcıklarından kurtulduğunuz hamuru dilediğiniz ebatlarda ayırıp açarak, istediğiniz börekte kullanabilirsiniz.

Ekstra İpuçları ve Bilgiler

Mayalı börek hamurunun daha iyi sonuç vermesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle, kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olması, mayanın daha iyi aktifleşmesini sağlar. Ayrıca, hamuru yoğurduktan sonra dinlendirme aşamasında hamurun üzerini nemli bir bezle örtmek, hamurun kurumasını engeller. Dinlenmiş hamuru yoğurduktan sonra, börek yapımına geçmeden önce hamurun yeniden kısa bir süre dinlenmesi, daha elastik ve kolay açılabilir hale gelmesini sağlar.

Mayalı börek hamuru, farklı iç malzemelerle zenginleştirilebilir. Peynir, ıspanak, kıyma gibi klasik iç malzemelerin yanı sıra, patates, kabak, mantar gibi farklı sebzelerle de deneyebilirsiniz. Hamurunuzu hazırlarken hijyen kurallarına dikkat etmeyi ve malzemelerinizi özenle seçmeyi unutmayın. Bu şekilde, lezzetli ve sağlıklı börekler hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet Kutsal

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Böyle bir mayalı börek hamuru hazırlarken, maya kabarana kadar beklemek zorunda mıyım? Kabarmazsa ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mehmet Kutsal, mayalı börek hamuru hazırlarken mayanın kabarması önemlidir. Maya kabarmadığında hamur yeterince kabarık ve yumuşak olmaz. Eğer maya kabarmazsa, öncelikle mayanın taze olup olmadığından emin olun. Ilık süt veya su kullanarak mayayı aktif hale getirebilirsiniz. Mayanın üzerine bir tutam şeker eklemek de aktifleşmesine yardımcı olur. Yine de kabarmazsa, yeni bir paket maya kullanmayı deneyin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Börek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Börek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sodalı Börek Oktay Usta

Sodalı Börek Oktay Usta

Güncel

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri