Mercimekli Börek Mercimekli börek, yapılışı oldukça kolay ve lezzetli bir börek çeşididir. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen bu börek, özellikle batı bölgelerinde daha fazla tercih edilmektedir. Mercimekli böreğin bu kadar sevilmesinin ana nedeni, yapımının pratik olması ve lezzetinin mükemmel olmasıdır. Bu nedenle, evlerinizde kolayca yapabileceğiniz bu böreği, ailenizle güzel bir çay saatinde keyifle tüketebilirsiniz. Özellikle kış aylarında, içerisindeki mercimek sayesinde besleyici ve sağlıklı bir seçenek sunar. Mercimeğin vücut sağlığına olan olumlu etkileri oldukça fazladır. Aşağıda vereceğim tarifle, mercimekli böreği yaklaşık bir buçuk saat içinde kolayca hazırlayabilirsiniz. Vereceğim tarifi dikkatlice okuyun ve adım adım uygulayın. Mercimekli Börek Malzemeleri
İç Malzemeler
Mercimekli Börek Nasıl Yapılır? Yapılış aşamasında öncelikle mercimekleri en uygun kıvamda haşlayalım. Burada dikkat etmeniz gereken, mercimekleri çok fazla haşlamamaktır; aksi takdirde dağılabilirler. Mercimekleri haşladıktan sonra suyunu tamamen süzelim. Daha sonra bir ekmek tahtası yardımı ile soğanları en küçük parçalara ayıralım. Bir tavaya sıvı yağ koyup iyice kızdıralım. Ardından kuru soğanları bu yağ içerisine ekleyerek, üzerine suda erittiğimiz salçayı ve mercimekleri ilave edelim. İyice suyunu çekene kadar pişmesini bekleyelim. Bu arada pişerken istediğiniz baharatları ve tuzu ekleyebilirsiniz. Pișirilen iç harcı dinlenmesi için bir kenara bırakalım ve biz de maden suyu ve yumurta ile böreğin üzerinde kullanmak için bir sos hazırlayalım. Bu sosun içinde yumurta, maden suyu ve sıvı yağ kullanacağız. Daha sonra ister hazır yufka, ister ev yapımı yufkayı düz bir zemine serelim ve üzerini hazırladığımız bu sosla bolca soslayalım. Bu sosu iyice yedirmek için bir fırça kullanabilirsiniz. Daha sonra bu yufkanın üzerine ikinci yufkayı da sererek aynı işlemi onun için de uygulayalım. Üçüncü yufkaya da aynı işlemi yapalım. Artık yufkaları parçalara ayırma vakti geldi. Bu işlemde yufkayı öncelikle dört eşit parçaya bölelim ve bu parçaları da üç parça daha böldükten sonra dilimlenmiş bir pizza görüntüsü alacaktır. Bu parçaların geniş kısmına bir miktar iç harçtan koyarak parçanın uzun kenarlarını biraz içe doğru katlayın ve ardından rulo şeklinde sarmaya başlayın. Tüm bu işlemleri bütün yufkalar için tek tek yapın. Yapacağınız ruloları çok fazla sıkmayın. Bu arada fırın tepsisini herhangi bir yağ çeşidi ile iyice yağlayın ve yaptığınız ruloları düzenli bir şekilde tepsiye dizin. Daha sonra malzemelerde bahsettiğimiz yumurta sarısını bu böreklerin üzerine sürün ve ardından susamları ya da çörek otunu serpiştirin. Mercimekli börek artık hazır. Bu böreği fırına atarak iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis edebilirsiniz. Servis ederken tabaklara kendinizce dekorlar verebilirsiniz. |
Şanal
12 Temmuz 2024 CumaMercimekli börek yapmak için mercimekleri ne kadar süre haşlamalıyım? Haşlama aşamasında mercimeklerin dağılmaması için nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca, böreklerin üzeri için hazırladığımız sosu yufkalara uygularken ne kadar sos kullanmalıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Şanal Bey,
Mercimekli börek yaparken mercimekleri fazla haşlamadan, diri kalacak şekilde pişirmelisiniz. Yaklaşık 15-20 dakika kadar haşlamanız yeterli olabilir. Mercimeklerin dağılmaması için suya bir miktar tuz ekleyebilirsiniz ve haşlandıktan sonra hemen soğuk suya tutarak pişme sürecini durdurabilirsiniz.
Böreklerin üzeri için hazırladığınız sosu yufkalara uygularken, fazla sos kullanmamaya dikkat edin. Sosu ince bir şekilde yufkanın her yerine yaymak yeterli olacaktır. Bu şekilde böreklerinizin hamur olmasını önleyebilirsiniz.
Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!