Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Börek

Mercimekli börek, yapılışı oldukça kolay ve lezzetli bir börek çeşididir. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen bu börek, özellikle batı bölgelerinde daha fazla tercih edilmektedir. Mercimekli böreğin bu kadar sevilmesinin ana nedeni, yapımının pratik olması ve lezzetinin mükemmel olmasıdır. Bu nedenle, evlerinizde kolayca yapabileceğiniz bu böreği, ailenizle güzel bir çay saatinde keyifle tüketebilirsiniz. Özellikle kış aylarında, içerisindeki mercimek sayesinde besleyici ve sağlıklı bir seçenek sunar. Mercimeğin vücut sağlığına olan olumlu etkileri oldukça fazladır. Aşağıda vereceğim tarifle, mercimekli böreği yaklaşık bir buçuk saat içinde kolayca hazırlayabilirsiniz. Vereceğim tarifi dikkatlice okuyun ve adım adım uygulayın.

Mercimekli Börek Malzemeleri

  • Üç adet yufka
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • İki adet yumurta
  • Bir su bardağı kadar maden suyu

İç Malzemeler

  • İki çay bardağı kadar mercimek
  • Bir adet orta boy kuru soğan
  • Bir miktar sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • İsteğe bağlı tuz, karabiber ve pul biber
  • Bir adet yumurta sarısı
  • Üzerine serpmek için yarım çay bardağı kadar susam ya da çörek otu

Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Yapılış aşamasında öncelikle mercimekleri en uygun kıvamda haşlayalım. Burada dikkat etmeniz gereken, mercimekleri çok fazla haşlamamaktır; aksi takdirde dağılabilirler. Mercimekleri haşladıktan sonra suyunu tamamen süzelim. Daha sonra bir ekmek tahtası yardımı ile soğanları en küçük parçalara ayıralım. Bir tavaya sıvı yağ koyup iyice kızdıralım. Ardından kuru soğanları bu yağ içerisine ekleyerek, üzerine suda erittiğimiz salçayı ve mercimekleri ilave edelim. İyice suyunu çekene kadar pişmesini bekleyelim. Bu arada pişerken istediğiniz baharatları ve tuzu ekleyebilirsiniz.

Pișirilen iç harcı dinlenmesi için bir kenara bırakalım ve biz de maden suyu ve yumurta ile böreğin üzerinde kullanmak için bir sos hazırlayalım. Bu sosun içinde yumurta, maden suyu ve sıvı yağ kullanacağız. Daha sonra ister hazır yufka, ister ev yapımı yufkayı düz bir zemine serelim ve üzerini hazırladığımız bu sosla bolca soslayalım. Bu sosu iyice yedirmek için bir fırça kullanabilirsiniz. Daha sonra bu yufkanın üzerine ikinci yufkayı da sererek aynı işlemi onun için de uygulayalım. Üçüncü yufkaya da aynı işlemi yapalım.

Artık yufkaları parçalara ayırma vakti geldi. Bu işlemde yufkayı öncelikle dört eşit parçaya bölelim ve bu parçaları da üç parça daha böldükten sonra dilimlenmiş bir pizza görüntüsü alacaktır. Bu parçaların geniş kısmına bir miktar iç harçtan koyarak parçanın uzun kenarlarını biraz içe doğru katlayın ve ardından rulo şeklinde sarmaya başlayın. Tüm bu işlemleri bütün yufkalar için tek tek yapın. Yapacağınız ruloları çok fazla sıkmayın.

Bu arada fırın tepsisini herhangi bir yağ çeşidi ile iyice yağlayın ve yaptığınız ruloları düzenli bir şekilde tepsiye dizin. Daha sonra malzemelerde bahsettiğimiz yumurta sarısını bu böreklerin üzerine sürün ve ardından susamları ya da çörek otunu serpiştirin. Mercimekli börek artık hazır. Bu böreği fırına atarak iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis edebilirsiniz. Servis ederken tabaklara kendinizce dekorlar verebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şanal

12 Temmuz 2024 Cuma

Mercimekli börek yapmak için mercimekleri ne kadar süre haşlamalıyım? Haşlama aşamasında mercimeklerin dağılmaması için nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca, böreklerin üzeri için hazırladığımız sosu yufkalara uygularken ne kadar sos kullanmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞanal Bey,

Mercimekli börek yaparken mercimekleri fazla haşlamadan, diri kalacak şekilde pişirmelisiniz. Yaklaşık 15-20 dakika kadar haşlamanız yeterli olabilir. Mercimeklerin dağılmaması için suya bir miktar tuz ekleyebilirsiniz ve haşlandıktan sonra hemen soğuk suya tutarak pişme sürecini durdurabilirsiniz.

Böreklerin üzeri için hazırladığınız sosu yufkalara uygularken, fazla sos kullanmamaya dikkat edin. Sosu ince bir şekilde yufkanın her yerine yaymak yeterli olacaktır. Bu şekilde böreklerinizin hamur olmasını önleyebilirsiniz.

Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bal Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sigara Böreği Kaç Kalori?

Sigara Böreği Kaç Kalori?