Pırasalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Pırasalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Peynirli Börek

Pırasalı peynirli börek, pazar kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri olup, çocuklar ve yetişkinler tarafından sevilerek tüketilen bir lezzettir. Yoğun çalışma şartları nedeniyle özellikle ev hanımları tarafından tercih edilir. Sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde, çay saatlerinde ve öğrencilerin beslenme çantalarına konulmak üzere tercih edilmektedir. Böreklerin hafif ve sağlıklı olması birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Birden fazla börek çeşidi bulunmaktadır. Börekler hazır yufkadan yapıldığı gibi evde hazırlanan börek hamurlarından da yapılmaktadır. Börekler için kullanılan iç harçlar da kişilerin damak tatlarına göre değişmektedir. İç harç olarak kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı yapılabildiği gibi iki malzeme karşılaştırılarak da börek harcı hazırlanmaktadır. Börek çeşitlerinden olan pırasalı peynirli börek yapımı şu şekildedir;

Pırasalı Peynirli Börek Malzemeleri

  • 1 paket taze hazır yufka (5 adet)
  • 3 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 şişe maden suyu

İç Harcı İçin

  • 4-5 adet pırasa
  • 350 gram beyaz peynir

Üzeri İçin

  • Susam
  • Çörek otu (isteğe göre)

Pırasalı Peynirli Börek Nasıl Yapılır?

Börek yapımına ilk olarak iç harcını hazırlamakla başlayın. Pırasaları temizleyip orta boy büyüklükte doğrayın. Doğrama işlemi tamamlandıktan sonra bir tencereye az miktarda zeytinyağı koyarak doğranmış pırasaları ekleyin. Pırasaları 5-6 dakika kavurmak yeterli olacaktır. Bu işlemi tamamladıktan sonra börek yapımında kullanmak üzere sosunu hazırlayın. Derin bir kabın içine yumurtaları kırıp çırpın. Üzerine maden suyunu ilave edin. Daha sonra sıvı yağ ve sütü de ekleyerek karıştırın. İlk yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde önceden yağlanmış tepsiye serin. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. İkinci yufkayı buruşturulmuş şekilde yan kenarları içeride olacak şekilde tepsiye serin ve üzerine sosunu dökün. Üçüncü yufkayı serin ve yine sosu dökün. Sosu döktükten sonra hazırladığınız iç harcı boşaltın. İç harcın tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde yayılmasına dikkat edin. İç harcın üzerine peyniri ufalayın. Daha sonra dördüncü yufka ve sosunu ve beşinci yufkayı serin ve kenarlarda sarkan kenarları tepsinin içine doğru kapatarak kalan sosu dökün. Üzerine susam ve çörek otunu serptikten sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Namdar

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Pırasalı peynirli böreği denedim ve gerçekten çocuklar ve yetişkinler tarafından çok sevildi. Ancak merak ediyorum, maden suyu böreğin kıvamını nasıl etkiliyor? Ayrıca, bu böreği farklı bir iç harçla denemek istesem, hangi malzemelerle de iyi sonuç alırım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Namdar,

Pırasalı peynirli böreğin beğenilmesine çok sevindim! Maden suyu, böreğin daha kabarık ve çıtır olmasını sağlar. İçindeki karbonat sayesinde hamurun daha iyi kabarmasına yardımcı olur ve böreğin içi daha yumuşak, dışı ise daha çıtır bir kıvam alır.

Farklı bir iç harç denemek istersen, ıspanak ve beyaz peynir karışımı oldukça popülerdir ve lezzetli sonuçlar verir. Ayrıca, kıymalı harç da oldukça doyurucu ve lezzetli bir alternatiftir. Patatesli börek de sevilen bir diğer çeşittir; haşlanmış ve ezilmiş patatesleri baharatlarla karıştırarak kullanabilirsin. Her biri ayrı bir lezzet katacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Pırasalı Börek Oktay Usta

Pırasalı Börek Oktay Usta

Güncel

Patatesli Rulo Börek Püf Noktaları

Patatesli Rulo Börek Püf Noktaları