Ay Böreği: Malatya Mutfağından Bir Lezzet Ay Böreği, Malatya ilimizin özgün ve lezzetli tariflerinden biridir. Bu böreği ilk kez denediğimde, çıtırlığı ve lezzeti beni oldukça etkiledi. Malatya'nın bu eşsiz lezzetini sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım siz de benim kadar beğenirsiniz. Ay Böreği İçin Gerekli Malzemeler İç Harcı İçin:
Hamuru İçin:
Üzeri İçin:
Ay Böreği Nasıl Yapılır? İlk olarak, derin bir kap alın ve içerisine kuru mayayı koyup süt ile iyice eritin. Daha sonra mayalı sütün üzerine yavaş yavaş un ekleyin ve üzerine sıvı yağ ile yoğurdu gezdirin. Tüm malzemeleri iyice karıştırıp yoğurun. Hamur ele yapışmayan, yumuşak bir kıvamda olmalıdır. Yoğurma işleminden sonra, hamuru yaklaşık yarım saat dinlendirin. Bu arada, bir tava içerisine 500 gram kıymayı koyun ve hafif karıştırarak pişirin. Kıymanın pişmesine yakın içerisine karabiber ve tuz ekleyin. Kıyma baharatlarla birlikte karıştırılarak ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Dinlenen hamuru yuvarlak bezelere ayırın ve üzerlerine hafif un serperek düz bir zemin üzerinde açın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve bir fırça yardımıyla, açılmış hamurun üzerine sürün. Daha sonra, yufkaları tekrar yağlayıp katlayarak donması için buzdolabında bekletin. Yağlanıp katlanan ve dondurulan yufkaları dolaptan alın ve bir kez daha açın. Tekrar açılan yufkaları üçgen şeklinde kesin. Soğumaya bırakılan karabiberli kıymayı alın ve yufka dilimlerinin üzerine tek tek yerleştirip çok sıkıştırmadan sarın. Sarılan yufkalara hilal şekli verin ve önceden yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Küçük bir kaseye yumurtayı kırın ve iyice çırpıp bir fırça yardımıyla hilal şeklindeki böreklerin üzerine sürün. Son olarak, hazırlanmış olan börekler, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis edilir. İsteyenler böreği fırına vermeden önce çörek otu ya da susamla süsleyebilirler. Afiyet Olsun. |