Patates, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir besindir. Sağlık açısından birçok faydası bulunan patates, şifa kaynağı olarak da bilinmektedir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan patates, yemek çeşitlerinde, sade olarak, çorbalarda ve salatalarda kullanılarak tüketildiği gibi, böreklerde kullanılarak da tüketilip faydalarından yararlanılmaktadır. Birçok çeşidi ve tarifi olan patatesli böreğin, hazır yufkadan yapılış şeklini, öncelikle gerekli olan malzemeleri ve daha sonra yapılış şeklini sizlerle paylaşalım. Gerekli Malzemeler
Hazırlık Aşaması Patatesli börek için gerekli olan malzemeleri hazırladıktan sonra böreğimizin yapım aşamasına geçiyoruz. Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım. Patateslerin kabuklarını soyuyoruz ve bir kabın içerisinde rendeliyoruz. Aynı şekilde soğanın da kabuğunu soyup rendeliyoruz. Yarım demet maydanozu iyice yıkadıktan sonra ince ince kıyıp patates ve soğanın üzerine ilave ediyoruz. Bir çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber, kimyon ve bir tatlı kaşığı tuzu da üzerine ilave edip iyice karıştırıyoruz. Böreğimiz için gerekli olan iç harcımız hazır. Sosun Hazırlanması Şimdi de böreğimiz için sos hazırlayalım. Orta boy geniş kasemizi alıyoruz, içerisine bir tane yumurtayı kırıyoruz. Üzerine bir su bardağı sıvı yağ ve bir su bardağı sütü ilave edip iyice çırpıyoruz. Sosumuz da hazır. Böreğin Hazırlanması İçerisinde patatesli böreğimizi yapacağımız fırın tepsisini alıyoruz. İsteğe bağlı olarak yağlı kağıt kullanılabilir ya da tepsinin içi yağlanabilir. Biz tepsimizin içini yağlıyoruz ve bir yufkayı alıp tepsinin içerisine, yufka tepsinin kenarlarından taşacak şekilde seriyoruz. Yufkanın üzerine hazırlamış olduğumuz sostan fırça yardımı ile sürüyoruz. Bir başka yufka daha alıyoruz ve parçalayıp tepsiye seriyoruz. Üzerine sos sürüyoruz. Bir yufka daha alıyoruz ve tepsi büyüklüğünde kesip tepsiye seriyoruz ve üzerine hazırladığımız iç malzemeyi aktarıyoruz ve iyice yayıyoruz. Bir yufka daha alıyoruz ve parçalayıp harcın üzerine seriyoruz. Yufkanın üzerine sos sürüyoruz. Son yufkayı da tepsinin içerisine serdikten sonra, tepsinin etrafından sarkan yufkaları böreğin üzerine kapatıyoruz ve kalan sosu yufkanın üzerine iyice sürüyoruz. Pişirme ve Servis Patatesli böreğimiz artık pişirilmeye hazır. Böreğimizi isteğe göre dilimliyoruz ve daha önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecedeki fırına atıyoruz. Patatesli böreğimizin üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen böreğimizi fırından aldıktan sonra, servise hazır olan lezzetli böreğinizi aileniz ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet Olsun. |
Sevgi
24 Temmuz 2024 ÇarşambaHazır yufkadan patatesli börek yaparken, yufkaların tepsiye tam yerleşmesi konusunda sorun yaşadım. Yufkaların kenarından taşması doğal mı, yoksa bir yerde yanlış mı yapıyorum? Yardımcı olur musunuz?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaSevgi,
Hazır yufkadan patatesli börek yaparken yufkaların tepsiden taşması aslında oldukça yaygın bir durumdur ve endişe etmenizi gerektirmez. Yufkaların tam olarak tepsiye sığmaması, yufkanın boyutunun tepsiye göre biraz büyük olmasından kaynaklanabilir. Bu durumda yufkaları tepsiye yerleştirirken kenarlarını içe doğru katlayarak yerleştirebilirsiniz. Ayrıca, yufkaların kenarından taşan kısımlarını böreğin üzerine kapatarak kullanabilirsiniz. Bu, hem böreğin daha dolgun ve lezzetli olmasını sağlar hem de yufkaların ziyan olmasını önler. Kolay gelsin!