Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zahmetli olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ancak birçok pastanede bulunabilen bir üründür. Birçok insan, açma böreği evde yapmak yerine hazır olarak dışarıdan almaktadır. Bunun nedeni, bu böreğin yapılışının zorluğunun yanı sıra birçok malzeme ile yapılmasıdır. Aşağıda vereceğim tarif, bu böreği yapamayanlar için biraz daha pratikleştirilmiştir. Bu nedenle tarifimi okuyarak açma böreği kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan tüm malzemeleri hazırlamanız gerekmektedir. Açma börek, oldukça lezzetli olup yiyen insanların mutlaka tekrar yediği yiyeceklerdendir. Özellikle akşam çaylarında yiyebileceğiniz en iyi yiyeceklerden biridir. Ancak kilo problemi olan kişilerin açma böreği biraz daha dikkat ederek yemeleri tavsiye edilmektedir. Çünkü kalori ve yağ oranı diğer böreklere göre biraz daha yüksektir. Bu nedenle yerken biraz daha ölçüye dikkat ederseniz sizin için çok daha iyi olacaktır. Şimdi bu mükemmel lezzetin tarifinden bahsedelim.

Kullanılacak Malzemeler

  • Bir tane yumurta
  • İki çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Ve yeteri kadar un
İç Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • Bir demet maydanoz
  • Bir adet domates
  • Birkaç tane biber
  • Tuz ve çeşitli baharatlar
  • Bir miktar sıvı yağ
  • İki adet soğan
  • Ve bir miktar tereyağı
Açma Börek Nasıl Yapılır?

Birçok tarifte yaptığımız gibi bir kap içerisinde yumurtayı, sütü, sıvı yağı ve yeteri kadar tuzu ekleyip iyice çırpalım. Biz çırparken yavaş yavaş kap içerisine unu ekleyelim. Biz karıştırmaya devam ederken unu aktardıkça koyulaşacaktır. Artık elinizle hamuru yoğurabilirsiniz.

Daha sonra hamuru 13-15 ayrı parçaya ayıralım. Ayırdığımız bezeleri hemen hemen bir tabak büyüklüğünde açalım. Biz açarken bir ara tereyağını iyice eriterek açtığımız bu hamurların üzerine bolca sürelim. Bu bezelerden üç tanesini birleştirdikten sonra yağ sayesinde iyice yapışacaklardır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, en üstteki açtığımız hamuru yağlamamalıyız. Çünkü açmaya devam edeceğiz.

Tüm hamurları tabak büyüklüğünde açarak aralarını yağladıktan sonra toplamda 5 üçlü hamurumuz olacaktır. İşte bu aşamada açma börek için iç malzemeyi hazırlamalıyız. Kıymaları suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim. Daha sonra soğan, biber ve domatesleri ince ince doğrayarak sıvı yağ ile karıştıralım ve kıymaya ilave edelim. İyice karıştıralım ve kapatmaya yakın maydanozu da doğrayalım. Artık iç malzememiz hazır.

Şimdi üçerli olarak ayarladığımız 5 hamuru iyice büyüyene kadar açalım. Bu işlemi ne kadar yapabilirseniz yapın, iyice büyüsün. Daha sonra bu hamuru kenarlarından dörde katlayalım ve dörde bölelim. Daha sonra böldüğümüz yufka üzerine kıymalı iç malzemesinden ekleyerek çok sıkmadan sigara gibi saralım.

Bu böreklerin üzerini yağ ile iyice yağlayalım ve tepsiye yerleştirelim. Bu işlemi yaparken fırını ısınması için açın ve 200 dereceye ayarlayın. Sonuçta toplam 20 adet börek elde edeceksiniz. Kişi sayısına göre orantılı olarak malzemeleri artırarak daha fazla açma börek yapabilirsiniz. Sıcak sıcak yenilince çok daha lezzetli olmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Umuralp

11 Temmuz 2024 Perşembe

Açma böreği yaparken hamuru açmakta zorlanıyorum, sizce daha kolay bir yöntemi var mıdır? Ayrıca, börekleri pişirirken fırının ısısını sürekli kontrol etmek gerekiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Umuralp,

Açma böreği hamurunu açmak bazen gerçekten zor olabilir. Hamurun daha kolay açılması için birkaç püf noktası paylaşabilirim. Öncelikle, hamurunuzu yoğurduktan sonra en az 30 dakika dinlendirirseniz, hamur daha elastik hale gelir ve açması daha kolay olur. Ayrıca, hamuru açarken nişasta veya un kullanarak hamurun yapışmasını önleyebilirsiniz. Hamurunuzu merdane yerine oklava ile açmayı denerseniz, daha ince ve geniş açabilirsiniz.

Börekleri pişirirken fırının ısısını sürekli kontrol etmek zorunda değilsiniz, ancak fırının önceden ısıtılmış olması çok önemli. Böreklerinizi pişirirken genellikle 180-200 derece arasında bir sıcaklık idealdir. Fırının kapağını sık sık açıp kapatmak ısı kaybına neden olabilir, bu yüzden pişirme süresinin sonlarına doğru böreklerin altın rengini alıp almadığını kontrol etmek yeterli olacaktır.

Umarım bu ipuçları işinize yarar! Kolay gelsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Mantarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Mantarlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta