Peynirli Börek Peynirli börek, börek tariflerinde en çok tercih edilen iç harçlardan biri olarak öne çıkar. Hazırlanışı pratik olduğu için peynirli börek harçları sıkça kullanılmaktadır. Çocukların beslenme çantaları ya da davet masaları için hazırlanan börek tariflerinde peynirli harç kullanarak yapılan böreklerin lezzeti artırılabilir. Peynirli börek tarifleri hazır yufka ile yapılabileceği gibi el açması yufkalarla da hazırlanabilir. Börekler fırın veya kızartma yöntemi ile pişirilebilir. Yağda kızartılan börekler "çiğ börek" olarak adlandırılır. Ancak kızartılan börekler fazla kalori içerdiği için genellikle tercih edilmez. Yazımızın devamında sizler için hazırladığımız peynirli börek tariflerine ulaşabilirsiniz. Misafirleriniz, eşiniz veya çocuklarınız için harika börekler yaparak onlara hoş sürprizler hazırlayabilirsiniz. Peynirli Tepsi Böreği Malzemeleri
İç Harcı İçin
Sos İçin
Peynirli Tepsi Böreği Nasıl Yapılır? Peynirli börek yapımı için öncelikle böreğin sosu hazırlanır. Bir kabın içine peynir alınarak ezilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. 1 su bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı tereyağı, süt ve 1 yumurta çukur bir kabın içinde karıştırılır. Fırın tepsisi sıvı yağ ile yağlanır. Yağlanan tepsiye 1 adet yufka açılarak serilir. Hazırlanan sos yufkanın her tarafına sürülür. Diğer yufka birkaç parçaya bölünerek ilk yufkanın üzerine yerleştirilir ve sostan her tarafına sürülür. Üçüncü yufka yine parçalanarak tepsiye yerleştirilir ve soslanır. Üçüncü yufkanın üzerine peynirli harç yayılır. Diğer 2 yufka için de aynı işlemler uygulanarak peynirli harcın üzerine yerleştirilir. Son yufka tepsiye kapatılarak sarkan kısımları üzerine doğru katlanır. Börek kare olacak şekilde dilimlenir. Kalan sos böreğin üzerine eşit olacak şekilde dökülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak ısınan fırına börek verilir ve altı üstü eşit olacak şekilde kızartılır. Afiyet olsun. Peynirli Üçgen Börek Malzemeleri
Kızartmak İçin
İç Harcı İçin
Peynirli Üçgen Börek Nasıl Yapılır? Çukur bir kabın içine yoğurt, ılık su, 1 adet yumurta ve tuz eklenerek karıştırılır. Üzerine aldığı kadar un ve maya ilave edilerek hamur yoğrulur. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalıdır. Yoğrulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar mayalanmaya bırakılır. Çukur bir kâsenin içinde beyaz peynir çatal ile ezildikten sonra içine ince kıyılmış maydanoz eklenir ve harmanlanır. Tercihe göre baharat eklenerek iç harç tatlandırılabilir. Mutfak tezgâhı sıvı yağ ile hafif yağlanarak, mayalanan hamur tezgâha alınır. Hamurun üzerine hafif un serpildikten sonra merdane ile dikdörtgen olacak şekilde açılır. Dikdörtgen açılan hamur önce şeritler halinde kesilir. Daha sonra her şerit kare olacak şekilde kesilir. Her bir kareye hazırlanan peynirli harçtan eklenerek üçgen şeklinde katlanır. Çatal sıvı yağa batırılarak üçgenlerin kenarları sağlamlaştırılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Katlanan üçgen börekler un serpilmiş bir tepsiye dizilir. Kızartma tavasına yeteri kadar sıvı yağ eklenerek kızdırılır. Kızan yağa börekler atılarak her iki tarafı kızartılır. Kızaran börekler havlu kâğıt serili bir tabağa alınarak servise sunulur. Afiyet olsun. Peynirli Çıtır Börek Malzemeleri
Sosu İçin
Dışı İçin
İç Harcı İçin
Peynirli Çıtır Börek Nasıl Yapılır? Peynirli çıtır börek için yufkalar dört parçaya bölünür. Bölünen yufkadan 4 adet üçgen elde edilir. Böreğin iç harcı için yeteri kadar peynir çukur bir kabın içine alınır ve üzerine ince kıyılmış maydanoz, kırmızı pul biber ve nane eklenerek karıştırılır. Ardından böreğin sosu hazırlanır. Sos için süt, yağ, yumurta, kabartma tozu, yoğurt bir kabın içine alınarak homojen bir şekilde karıştırılır. Yufkadan elde edilen her bir üçgen hazırlanan sosa batırılır. Üçgenler sostan alınarak içine peynirli harç koyularak rulo şeklinde sarılır. Sarılan rulo börek tekrar sosa batırılır, ardından galeta ununa batırılarak yağlanmış tepsiye sıralanır. Tüm üçgenler bitene kadar aynı işlemler tekrarlanır. Fırın 180-200 derecede ısıtılarak hazırlanan böreklerin altı üstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun. Peynirli Sigara Böreği Malzemeleri
İç Harcı İçin
Peynirli Sigara Böreği Nasıl Yapılır? Peynirli sigara böreği için ilk olarak sıvı yağ ve yoğurt çukur bir kabın içinde karıştırılır. Yufka mutfak tezgâhına serilerek üçgen dilimlere kesilir. Peynir bir kabın içine alınarak ezilir. Üzerine maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Üçgen şeklinde kesilen yufkalara önce yoğurt ve yağlı karışımdan sürülür, daha sonra hazırlanan harçtan koyularak sıkıca rulo şeklinde sarılır. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemler tekrarlanır. Hazırlanan börekler yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. 1 adet yumurta sarısı tepsiye dizilen böreklerin üzerine sürülür. Fırın 180 derecede ısıtılarak börekler fırına verilir. Yaklaşık yarım saat kadar pişirilerek fırından alınır. Afiyet olsun. |