Güneş Böreği Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Güneş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güneş Böreği

Güneş böreği, dış görünüşü oldukça etkileyici olduğu kadar lezzet bakımından da iddialı olan bir börek çeşididir. Kabul günleriniz için güneş böreğini hiç tereddüt etmeden hazırlayabilir ve sevdiklerinize gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz. Güneş böreğini, kıymalı, patatesli, ıspanaklı veya peynirli olarak hazırlayabilirsiniz. Biz bu tarifimizde size ıspanaklı güneş böreği yapmayı uygun gördük. İç harcını damak zevkinize göre değiştirmeniz de hiçbir mahsur yoktur. Buyurun böreğimizin malzemeleri ve hazırlanışı.

Güneş Böreği İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı dolusu Ayçiçek yağı
  • 3 tane yumurta
  • 6 su bardağı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 küçük paket yaş maya

Güneş Böreği İç Harcı

  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 500 gr ıspanak
  • 300 gr lor peyniri

Güneş Böreği Nasıl Yapılır?

Güneş böreğinin öncelikle hamurunu hazırlamaya başlayın. Hamur mayalı olduğu için mayalanması için bir müddet bekletilecektir. Bunun için öncelikle unu bir hamur karıştırma kabının içerisine eleyerek ilave edin. Unun orta kısmını yuvarlak olacak şekilde açın. Ayrı bir kase alın ve içerisine sıvıyağ, toz şeker, 2 tane yumurta akı ve mayayı ilave edin. Ardından ılık olan sütten bir su bardağını mayanın bulunduğu kaseye ilave edip çatal ile karıştırın. Mayanın kıvamı açıldığında ise harcı unun bulunduğu karıştırma kabının içerisine alın. Diğer kalan bir su bardağı sütü ilave edip hamuru yoğurun. Hamur poğaça hamuru kıvamına geldiğinde karıştırma kabının üzerine streç film veya folyo sarıp birkaç dakika bekletin. Yaklaşık 1 saat kadar beklemesi yeterli olacaktır.

Böreğin iç harcını hazırlamak için yanmaz bir tava alın ve ocağın üzerine yerleştirin. İçerisine sıvıyağ ilavesi yapın ve yağı hafifi şekilde ısıtın. Kuru soğanı ince kıyım olacak şekilde doğrayın ve yağın içerisine alıp kavurun. Soğanlar istenilen yumuşaklığa ve pembeliğe geldiğinde ocağın altını en düşük ayara getirin. Önceden temizlenip yıkanmış olan ıspanağı tavaya alın ve kısık ateşte suyunu bırakıp çekene dek kavurun. Ispanaklar kavrulunca soğuması için bir müddet bekletin. Soğuyan harcın içerisine tuz ve lor peyniri ilavesi yapın ve harmanlayın.

Mayası gelmiş olan hamuru hafif un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine alın ve hamuru 4 eşit parçaya kesin. Kesilen hamurları beze yapın ve bezelerden bir tanesini servis tabağı boyutunda açın. Açılan hamuru yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinin içerisine serin. Hamurun tam orta kısmına hazırlanmış olan iç harçtan ilave edin. 2 yemek kaşığı harç yeterli gelecektir. Diğer kalan hamurun yarısını da hamurun kenarlarına yerleştirin.

İkinci bezeyi de birinci beze gibi açın ve hamurun üzerine kapatın. Hamurun kenarlarına parmak uçlarınız ile bastırın. Orta kısmını da bir kase kapatın ve hamurun kenarlarını ikişer santim kalınlığında kesin. Kesilen hamurları ters çevirin ve ortada bulunan kaseyi alın. Bu şekilde hamuru yaklaşık 10 veya 20 dakika kadar ılık bir ortamda bekletin. Diğer kalan iki bezeye de aynı işlemi uygulayın. Hazırlanmış olan güneş böreğinin üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gürbüz

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Güneş böreği yaparken mayalanma süresi gerçekten bir saat mi olmalı? Acaba daha kısa sürede mayalanması mümkün mü?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gürbüz,

Güneş böreği yaparken mayalanma süresi genellikle bir saat olarak önerilir, bu süre hamurun yeterince kabarması ve istenen dokuya ulaşması için idealdir. Ancak, daha kısa sürede mayalanmasını istiyorsanız, ortamın sıcaklığını artırarak bu süreyi biraz kısaltabilirsiniz. İdeal sıcaklık ılık bir ortamda olmalı. Ancak, mayalanma süresini fazla kısaltmak hamurun kalitesini etkileyebilir, bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Mayalı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Su Böreği Tarifi Oktay Usta

Yalancı Su Böreği Tarifi Oktay Usta

Güncel

Yufkasız Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Yufkasız Börek Tarifleri ve Malzemeleri