Sodalı Patatesli Börek Kahvaltıların vazgeçilmezi olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen çıtır börekler, hemen hemen her öğünde ve çay saatlerinde de tercih edilmektedir. Çocuklar ve yetişkinler tarafından beğenilen böreklerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Hazır yufkadan yapıldığı gibi evde hazırlanan hamurdan da yapılmaktadır. Hem pratik oluşu hem de daha lezzetli olması nedeniyle hazır yufka tercih edilmektedir. Birçok insanın damak tadına uygun börek çeşitleri bulunmaktadır. Kıymalı, patatesli, ıspanaklı, peynirli ve pırasalı olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu makalede, sodalı patatesli böreğin yapımı ve malzemeleri detaylı olarak anlatılmaktadır. Sodalı Patatesli Börek Malzemeleri
İç Harcı için
Sodalı Patatesli Börek Sosu için
Sodalı Patatesli Börek Nasıl Yapılır? İlk öncelikle iç harcını hazırlamakla başlayın. İç harcı için soğanları küp-küp doğrayın ve tavaya koyduğunuz sıvı yağın içine bırakın. Pembeleşinceye kadar kavrulmasını bekleyin. Diğer taraftan patatesleri temizleyerek haşlanması için ocağa bırakın. Soğanlar kavrulduktan sonra haşlanmış patatesleri ezerek soğanların üzerine ilave edin. Baharatları ve tuzunu ilave ettikten sonra karıştırın ve kavurun. Ortalama 3-4 dakika boyunca sık sık karıştırarak kavurun. Bu işlemi tamamladıktan sonra, sosu için derin bir kabın içine soda, süt ve sıvı yağı koyarak karıştırın. Daha sonra yufkanın bir tanesini tezgâhın üzerine serin ve yarısına hazırladığınız sosu döküp yayın. Sonra yufkayı ikiye katlayıp D şeklini almasını sağlayın. Yarım dairenin üzerine sosu döküp iç harcını koyun. İç harcı koyduktan sonra yufkayı rulo şeklinde sarın ve önceden yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Ali Erdem
02 Mayıs 2024 PerşembeBen patatesli böreği severek yapıp tüketiyorum ama anlayamadığım soda konulması ne alaka? Yufka birbirine yapışıp katı bir hamur halini almaz mı?
Cevap yazAdmin
02 Mayıs 2024 PerşembeAli Erdem Bey,
Patatesli börek yaparken soda kullanmak, böreğin daha kabarık ve yumuşak olmasını sağlıyor. Soda, böreğe hafif bir kabarma etkisi verir ve yufkaların birbirine yapışmadan kat kat pişmesini sağlar. Bu nedenle, soda kullanmak böreğin kıvamını ve lezzetini olumlu yönde etkiler. Denemenizi tavsiye ederim.
Saygılar,