Sodalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Sodalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Patatesli Börek

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen çıtır börekler, hemen hemen her öğünde ve çay saatlerinde de tercih edilmektedir. Çocuklar ve yetişkinler tarafından beğenilen böreklerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Hazır yufkadan yapıldığı gibi evde hazırlanan hamurdan da yapılmaktadır. Hem pratik oluşu hem de daha lezzetli olması nedeniyle hazır yufka tercih edilmektedir. Birçok insanın damak tadına uygun börek çeşitleri bulunmaktadır. Kıymalı, patatesli, ıspanaklı, peynirli ve pırasalı olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu makalede, sodalı patatesli böreğin yapımı ve malzemeleri detaylı olarak anlatılmaktadır.

Sodalı Patatesli Börek Malzemeleri

  • 4 adet taze hazır yufka
İç Harcı için

  • 4 adet orta boy yemeklik soğan
  • 6 adet orta boy patates
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
Sodalı Patatesli Börek Sosu için

  • 2 adet sade soda
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Bir su bardağı süt
Sodalı Patatesli Börek Nasıl Yapılır?

İlk öncelikle iç harcını hazırlamakla başlayın. İç harcı için soğanları küp-küp doğrayın ve tavaya koyduğunuz sıvı yağın içine bırakın. Pembeleşinceye kadar kavrulmasını bekleyin. Diğer taraftan patatesleri temizleyerek haşlanması için ocağa bırakın. Soğanlar kavrulduktan sonra haşlanmış patatesleri ezerek soğanların üzerine ilave edin. Baharatları ve tuzunu ilave ettikten sonra karıştırın ve kavurun. Ortalama 3-4 dakika boyunca sık sık karıştırarak kavurun. Bu işlemi tamamladıktan sonra, sosu için derin bir kabın içine soda, süt ve sıvı yağı koyarak karıştırın. Daha sonra yufkanın bir tanesini tezgâhın üzerine serin ve yarısına hazırladığınız sosu döküp yayın. Sonra yufkayı ikiye katlayıp D şeklini almasını sağlayın. Yarım dairenin üzerine sosu döküp iç harcını koyun. İç harcı koyduktan sonra yufkayı rulo şeklinde sarın ve önceden yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ali Erdem

02 Mayıs 2024 Perşembe

Ben patatesli böreği severek yapıp tüketiyorum ama anlayamadığım soda konulması ne alaka? Yufka birbirine yapışıp katı bir hamur halini almaz mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali Erdem Bey,

Patatesli börek yaparken soda kullanmak, böreğin daha kabarık ve yumuşak olmasını sağlıyor. Soda, böreğe hafif bir kabarma etkisi verir ve yufkaların birbirine yapışmadan kat kat pişmesini sağlar. Bu nedenle, soda kullanmak böreğin kıvamını ve lezzetini olumlu yönde etkiler. Denemenizi tavsiye ederim.

Saygılar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuklu Börek Oktay Usta

Tavuklu Börek Oktay Usta

Çi Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çi Börek Tarifi ve Malzemeleri

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elde Açma Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kıymalı Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kıymalı Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Su Böreği Tarifi Oktay Usta

Yalancı Su Böreği Tarifi Oktay Usta

Güncel

Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri