Açma Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Açma Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Açma kol böreği, günümüzde pratik olduğu için yufka ile hazırlanan börekler tercih edilse bile, el açması böreğin tadını hiçbiri veremez. Hamur açma düşüncesi çoğu kişiye zor gelse de birkaç denemede başarılabilecek çok zevkli bir iş. Hiç bilmeseniz bile öğrenmek için bir adım atabilirsiniz. İnanın bu muhteşem lezzet zahmetinize fazlasıyla değecektir. Kolay gelsin.

Açma Kol Böreği Malzemeleri
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz

İç Harcı İçin Malzemeleri
  • Bir kalıp beyaz peynir
  • Küçük bir kâse doğranmış maydanoz
  • 1 adet yumurta

El Açması Kol Böreği Nasıl Yapılır?

Böreği yapmaya ilk olarak hamurumuzu hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için öncelikle tereyağını bir yağ tavasının içine atıp bir miktar kızartın. Daha sonra üzerine sıvı yağı ilave edin ve bir kenara kaldırın. Unu hamur karıştırma kabının içine alın ve ortasını havuz gibi açın. İçine yumurtayı kırın. Üzerine yoğurdu ve erittiğimiz yağdan üç kaşık ilave edin. Bir miktar ılık su ekleyip tuzunu attıktan sonra yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında elinize yapışmayan bir hamur elde edin. Hamur istenilen kıvama geldikten sonra üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin.

Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp bezeler oluşturun. Bu bezeleri tatlı tabağı genişliğinde açıp aralarını yağlayarak 3 tanesini üst üste koyun. Sonra kenarlarını elinizle bastırın. Daha sonra bu bezeleri oklava ile üzerine un serpiştirerek açabildiğiniz genişlikte açın. Yırtmamaya dikkat edin.

Açtığınız hamurun üzerini yağlayın. Peyniri, yumurtayı ve maydanozu bir kabın içinde karıştırıp hamurun tam ortasına çizgi halinde yeteri kadar yerleştirin. Hamurun bir ucundan tutup diğer ucuna kapatın ve üzerini yağlayın. Peynirli kısmından başlayıp diğer tarafa doğru fazla sıkışık olmayacak şekilde sarın. Daha sonra ikiye kıvırıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.

Diğer bezelere de aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan yağı böreklerin üzerine sürün. Hazır olan kol böreğini önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika kadar altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerine fırça ile su sürerek üzerini bir bez ile örtün. 10-15 dakika sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra İpuçları
  • Hamuru yoğururken çok fazla su eklememeye dikkat edin. Yavaş yavaş ekleyerek istediğiniz kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Hamuru dinlendirirken üzerini örtmek, hamurun kurumasını engeller ve daha kolay açılmasını sağlar.
  • Peynirli iç harcına damak tadınıza göre baharatlar ekleyebilirsiniz. Özellikle kırmızı biber, karabiber ve nane böreğinize farklı bir lezzet katacaktır.
  • Fırından çıkan böreğin üzerini örtmek, böreğin yumuşak kalmasını sağlar. Daha çıtır bir börek isterseniz, bu adımı atlayabilirsiniz.

Başarılar ve afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aryan

26 Temmuz 2024 Cuma

Hamuru yoğururken su ekleme miktarında sorun yaşıyor musunuz, yoksa her seferinde tam kıvamını tutturabiliyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hamur yoğururken su miktarını ayarlamak gerçekten zor olabilir Aryan. Her seferinde tam kıvamı tutturmak, kullanılan unun cinsine, ortamın sıcaklığına ve nem oranına bağlı olarak değişebilir. Genelde suyu yavaş yavaş ekleyip hamurun kıvamını kontrol etmek en iyi yöntemdir. Bu şekilde daha kontrollü bir şekilde ideal kıvamı yakalayabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni