Gül Böreği Tarifi Gül böreği, çıtır çıtır dokusu ve zengin iç malzemesiyle damak zevkine hitap eden, farklı bir börek türüdür. Kahvaltılarda, çay saatlerinde veya öğün aralarında keyifle tüketilen bu börek, doyurucu özelliğiyle de bilinir. Adını, böreğin gül şeklindeki sunumundan alır. Üzerine haşhaş veya susam eklenerek daha lezzetli hale getirilen bu börek, diğer böreklerden farklı olarak daha özel bir tat sunar. Bu makalede sizlere patatesli gül böreği tarifini ve tarifte kullanılan malzemeleri detaylı bir şekilde anlatacağız. Hadi gelin, bu böreğin yapılışını beraber inceleyelim. Kolay gelsin. Gül Böreği Malzemeleri
İç Malzemesi İçin
İç Harcı İçin Sıvı Karışımı
Gül Böreği Üzeri İçin
Gül Böreği Nasıl Yapılır? Gül böreği hazırlanışına öncelikle iç malzemeyi hazırlayarak başlayalım. Bir tencereye 2 su bardağı suyu ve yeteri kadar tuzu ekleyip, patatesleri haşlanması için ocağa alalım. Ocağa alınan tencerenin altını kısık ateşe getirip, yarım saat kadar kaynamasını bekleyelim. İyice kaynayan patatesler bir çatal yardımıyla kontrol edilir ve yumuşamışsa ocağın altı kapatılır. Ocaktan alınan patateslerin soğuması beklenir, ardından kabukları soyulur ve çatal ile ezilir. Soğanların kabuklarını soyup yemeklik doğrayalım veya mutfak robotundan geçirelim. Ardından maydanozları ince ince doğrayalım. Bir tavaya sıvı yağı ekleyerek kızmasını bekleyelim. Yağ kızınca soğanları ekleyip rengi değişene kadar kavuralım. Kavrulan soğanlara ezilen patatesleri, karabiberi, kırmızı pul biberi ekleyip iyice karıştıralım ve ocaktan alıp soğumasını bekleyelim. Soğuyan patates-soğan karışımına ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştıralım. Hazır yufkaları üst üste koyarak üçgen şeklinde dörde bölelim. Sıvı Harcı İçin: Bir kabın içine sıvı yağı, yumurtayı ve sütü koyup güzelce karıştıralım. Hazırlanan harcı yufkaların üzerine fırça ile sürüp, patatesli harçtan ekleyerek rulo şeklinde saralım. Yufkaları içe doğru kıvırarak gül şekli verelim ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurtanın sarısını sürüp susam serpelim. Börekleri 30 dakika bekleterek mayalanmasını sağlayalım. Hazır olan gül böreğini önceden 170 derecede ısıtılmış fırında güzelce pişirelim. Pişen börekleri soğuması için bir kenara alalım ve soğuduktan sonra servise sunalım. Afiyet olsun. |
Aktar
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBörekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyduktan sonra 30 dakika bekletmek zorunda mıyız? Bu adım neden önemli?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaAktar, börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyduktan sonra 30 dakika bekletmek, hamurun kabarması ve içindeki malzemelerin lezzetlerinin birbirine geçmesi için önemlidir. Bu adım, böreğin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, bu bekleme süresi böreklerin pişerken daha eşit şekilde kabarmasına ve kızarmasına yardımcı olur. Bu sayede daha iyi bir sonuç elde edersiniz.