Su böreği, yapımı biraz zahmetli olan, ancak lezzetiyle herkesin beğenisini kazanan bir börektir. Hazır su böreği ise bu lezzeti daha az zahmetle elde edebileceğiniz bir alternatiftir. Hazır su böreğinde, su böreğinden farklı olarak hazır su böreği yufkası kullanılır. Yoğun iş hayatı ve ev işleri derken uzun uzun hamur işleriyle uğraşmaya vakit bulamıyoruz. Özellikle de su böreği gibi zahmetli böreklerin düşüncesi bile bizi yormaya yetiyor. Ancak zaman zaman hiç yapmamaktansa, bir misafir davet ettiğimizde ya da eşimiz ve çocuklarımız için bu tür zahmetlere de girmemiz gerekebiliyor. İşte o zaman işin en kolayı nasılsa öyle yapalım diyoruz ve 1 saat uğraşıp yufka açmaktansa hazır yufkaları kullanmayı tercih ediyoruz. Lafı daha fazla uzatmadan, işte sizlere hazır yufkadan hazır su böreği tarifi. Hazır Su Böreği Malzemeleri
Hazır Su Böreği Nasıl Yapılır? Bir tavada tereyağı eritilir. Burada sıvı yağ yerine tereyağının kullanılmasının sebebi, yufkaların hafif olmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra, kullanılacak tereyağının yayık tereyağı olması gerekmektedir. Kesinlikle pastörize tereyağı kullanılmamalıdır. Eritilen tereyağı ile, bir fırça yardımıyla fırın tepsisinin içi yağlanır. Ayrı bir kabın içine ezilmiş beyaz peynirle maydanoz koyularak karıştırılır. Hazır yufka paketi açılır ve 12 tam yufka, 4 yuvarlak tam yufka, 8 yarım yufka, 16 çeyrek yufka olmak üzere birbirinden ayrılır. Böreğin en alt kısmında ve en üst kısmında tam yufkalar kullanılır. Orta katlar için en ideal olanı diğer yufkaların kullanılmasıdır. Geniş bir tencereye tuz ve sıvıyağ koyup, kaynadıktan sonra içine tek tek yufkaları yerleştirin. Yaklaşık 10 saniye boyunca yufkalarda kat izi oluşmasına izin vermeden, yufkalar çevrilir. Sonra, kaynar sudan alınan yufkalar hiç bekletilmeden içi soğuk su dolu başka bir kaba alınır. Yufkanın her yeri açılarak soğuk su ile iyice ıslatılır ve su ılıdıkça değiştirilerek 3 seferden sonra, yufka soğuk sudan çıkartılır. Daha sonra, haşlanıp soğutulan yufkalar tepsiye kat kat dizilir ve yufkaların her katına tereyağı hiç boş yer kalmayacak şekilde bir fırça yardımıyla iyice sürülür. Orta kata peynirle hazırlanan harçtan koyulur ve iyice yayılır. Daha sonra, yufkaları dizme işlemine devam edilir. En üste gelindiğinde ise yufkanın üzerine tereyağını iyice sürüldükten sonra streç filme sarılır ve pişme işleminden önce buzdolabında 1-2 saat kadar bekletilir. Dilerseniz, su böreğini bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. İsteğe göre üzerine çörek otu serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana dek pişirilir. Pișme ișleminden sonra üzerine kașar peynir serpip sıcak servis edebilirsiniz. Ancak kașar peynir soğuyunca kuruduğu için, pișer pișmez servis edilmeyecekse tavsiye edilmemektedir. Bir diğer önemli nokta ise en üstteki veya en alttaki fark etmeksizin tüm yufkalar hașlanmalıdır ve bütün yufkalar mutlaka elle kıvrım verilerek serilmelidir, hiçbir yufka düz bırakılmamalıdır. Afiyet Olsun. |
Vecdi
12 Temmuz 2024 CumaSu böreği yaparken yufkaları haşladıktan sonra soğuk suya batırmak gerçekten gerekli mi? Bu işlem yufkanın dokusunu nasıl etkiliyor, deneyen var mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Vecdi,
Su böreği yaparken yufkaları haşladıktan sonra soğuk suya batırmak, yufkaların pişme sürecini durdurarak onların daha diri kalmasını sağlar. Bu işlem, yufkaların hamurlaşmasını engeller ve böreğin daha katmanlı ve lezzetli olmasına katkıda bulunur. Ayrıca bu yöntem, yufkaların birbirine yapışmasını önler ve daha kolay çalışmanıza yardımcı olur. Ben de bu yöntemi denedim ve gerçekten fark yaratıyor. Bu nedenle kesinlikle tavsiye ederim. Denemekten çekinme!